• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ukratko o posmatranju Meseca

Started by Predrag, December 08, 2019, 10:36:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Večeras sam želeo da posmatram Mesec uz asistenciju programa Virtual Moon Atlas o kome je ranije bilo reči na ovom blogu. Krateri većeg prečnika su mi poznati, ali kratere od 7 - 10 km u prečniku ipak nisam često tražio.
Mada kada razmislim, ne pamtim kada sam poslednji put posmatrao Mesec samo malo detaljnije. Uglavnom to bude tokom pokazivanja Meseca nekom drugom i to na kratko.

Magnituda Meseca je bila - 11,9 dok je strana okrenuta nama obasjana Suncem 87,8 %. Mesec star 11,4 dana je bio udaljen od Zemlje 392 460 km i nalazio se u sazvežđu Kit.

Na teleskop SW 250/1200 sam postavio okular od 10 mm, a s obzirom da sam sa starim teleskopom prodao i sve okulare trenutno je ovo uvećanje od 120x najveće koje mogu da postignem...do kupovine dodatne opreme. Na okular je postavljen i ND filter koji propušta 13% mesečeve svatlosti, ali zbog svetlosne moći teleskopa i dalje je dosta sjajno i oči se nakon dužeg posmatranja zamaraju. Takođe je i kontrast slab kada se posmatraju krateri bliže centru Meseca.

Posmatrao sam veliki broj kratera, a posebno onih po rubu Meseca jer se zbog njihovih vidljivih senki pojačava sam doživljaj tokom posmatranja, ali fokusiraću se na one meni najzanimljivije.

Posmatranje sam počeo od omiljenog kratera Clavius. Orijentacija za njegovo lakše lociranje je Ticho krater koji prepoznatnjiv po zracima koji se pružaju po tom delu Meseca, a koji predstavljaju izbačeni materijal koji se razleteo nakon udara. Ticho krater je relativno mlad i njegova starost se procenjuje na oko 100 miliona godina, dok mu prečnik iznosi 86 km.

U teleskopu se krater Clavius nalazi iznad Ticho kratera i pogled na njega je pod uglom jer se nalazi blizu ruba Meseca. Prepoznatljiv je po malim kraterima koji se u obliku luka nalaze u njegovoj unutrašnjosti sa velikim brojem manjih kratera . U okularu sam sa velikim problemima primetio mali krater Clavius Y prečnika 7 km. Prečnik krater Clavius iznosi 225 km.

Od kratera Clavius prema rubu Meseca se nalazi veći broj kratera prečnika preko 100 km čije su senke veoma izražene zbog njihovog položaja.

Blizi terminatora, na severnoj i zapadnoj strani oblasti Mare Humorum, su veoma zanimljivo izgledali krateri Gassendi i Mersenius koji su povezani jasno vidljivom formacijom stena. Na tom potezu su bili vidljivi krateri prečnika od 8 do 20 km. Gassendi ima prečnik 110 km, a Mersenius 85 km.

Krater Gassendi je spojen sa kraterom Gassendi A (33 km), dok je Marsenius spojen sa kraterom Marsenius P prečnika 42 km. Sve ovo je bilo jasno vidljivo, kao i senke koje daju ivice kratera Marsenius.

Nezaobilazni krateru su Cepernicus i Kepler. Copernicus prečnika 93 km se lepo vidi jer dominira u oblasti Mare Insularum, a u njegovom centru na uvećanju od 120x postoji nagoveštaj da tamo postoje neke planine (inače postoje tri planine visine oko 1200 metara).

Od Copernicusa prema terminatoru se nalazi krater Kepler prečnika 31 km. Iz ovog kratera dubokog 2750 se pružaju jasni zraci izbačenog materijala nastalih prilikom udara nekog nebeskog tela. Ova oblast je siromšna kraterima pa se Kepler i zraci jasno vide. Tu su lako vidljivi još i krateri Reinhold (48 km), Lansberg (40 km).

U oblasti Mare Imbrium odmah pogled skreće na krater Platon prečnika 101 km, kao i na kratere Archimedes (83 km), Aristillus (55 km) i Autolicus (40 km). U teleskopu ispod Platona sam posmatrao veći broj kratera od kojim je najveći W Bond prečnika 159 km, a najmanji koji Virtual Moon Atlas pokazuje je W Bond D od svega 7 km.

Ovo je ukratko bilo meni najzanimljivije, a ostale zanimljivosti ne bi našle mesto u jednom tekstu.

Ovo posmatranje je potrajalo oko sat vremena, a oblasti Mare Serenitatis, mare Tranquillitatis, Mare Crisium...su ostavljene za neku drugu priliku.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Predrag

Vidim sada da neki delovi teksta ne treba da budu tu, ali tako je jer sam prekopirao sa bloga. Link ne ostavljam zbog politike foruma.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Sinisa

Ludilo je koliko zapravo sitne objekte (kratere malog prečnika) možemo primetiti na drugom nebeskom telu uz pomoć amaterskih instrumenata. Sad sam inspirisan da i sam više naučim o reljefu meseca. Super izveštaj,kao po običaju ;D
150/750 EQ3

Yagodinac


Predrag

Quote from: Sinisa on December 09, 2019, 09:18:48 amLudilo je koliko zapravo sitne objekte (kratere malog prečnika) možemo primetiti na drugom nebeskom telu uz pomoć amaterskih instrumenata. Sad sam inspirisan da i sam više naučim o reljefu meseca. Super izveštaj,kao po običaju ;D

Hvala. I večeras sam gledao suprotnu stranu od Keplera samo je zbog skoro punog meseca bilo malo konstrasta. Najbolje je gledati iz dana u dan oko terminatora.

Quote from: Yagodinac on December 09, 2019, 02:10:47 pmVrlo detaljan izveštaj, bravo!

Hvala.  :)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan