• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Hyperion 8-24x Zoom Mark IV za pocetnika?

Started by Andro, April 20, 2020, 04:20:03 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Andro

Pozdrav svima,

Pre nekoliko sedmica sam kupio Sky Watcher dobsona od 8''. Imao sam srece da smo ovde na Zlatiboru imali lepog vremena pa sam testirao dva okulara koja su dosla sa teleskopom (10mm i 25mm) i nikako nisam zadovoljan sa njima. Jako je tesko gledati kroz njih, a posebno kroz ovaj od 10mm.

Citajuci razne forume video sam da dosta ljudi preporucuje Hyperion 8-24x Zoom Mark IV za pocetnike pa me zanima kakva su vasa iskustva sa ovim okularom, sta je dobro/lose kod njega i da li biste ga preporucili totalnom pocetniku?

Hvala!  :)

Kenza

Pozdrav!

Ja trenutno imam par hiperiona zoom koje koristim u binoviewer-u za mesec i planete. Okular vredi svaku paru. Uvek sam bio skeptican kad su u pitanju zoom okulari ( slicno kao zoom i prime objektivi za foto) ali baader je napravio odlican okular. Menjanje uvecanja je fino i koraci su jasni jer cujes klik kad predje na sledece uvecanje. Mislim da je to okular koji svako treba da ima u svom arsenalu. Znaci kad ne moras da menjas okular u toku posmatranja, opustenije je. Da skratim, pre bih imao jedan baader zoom nego nekoliko npr. Explore Scientific okulara. Naravno TeleVue je druga prica. Nikad me ne mrzi da menjam TV okulare tokom veceri 😊
Astrophysics 900 GTO/Berlebach Planet 🔸 CFF 140 Oil spaced triplet🔸Celestron C11 XLT 🔸 Atik 4000M 🔸 QSI 690 WSG

Sky-Watcher

April 20, 2020, 07:05:47 pm #2 Last Edit: April 20, 2020, 07:11:22 pm by Sky-Watcher
Zašto da ne. To je bio moj prvi i predposlednji okular. Istina je da ima nešto uže vidno polje, ali daje oštre zvezde i na samim ivicama. Ipak je Hyperion najbolja Baaderova linija okulara. Što se optike tiče, staje na crtu bilo kom visoko kvalitetnom okularu fiksne žižne dužine.

Slažem se sa ljudima koji kažu da ga ne vade iz fokusera po celo veče. Imao sam priliku da gledam i kroz odlične okulare širokog vidnog polja. To je zanimljivo u početku, ali po meni malo gubi poentu na duže staze.

Nije težak za upotrebu, i ja bih ga preporučio od sveg srca.

Izguglaj malo o njemu. Ja sam pročitao sve na netu što se njega tiče pre nego što sam se odlučio. Nisam se pokajao.

Sky-Watcher

Eh, da. Dobrodošao na forum i čestitke na teleskopu. Nemoj da zaboraviš da je vizuelna astronomija takođe veština za sebe i da ćeš vremenom naučiti kako da pravilno koristiš okulare. Ja sam u početku mislio da je to boza, ali sam shvatio da baš i nije.

Andro

Hvala na odgovorima, jos malo cu istraziti o okularu pa javljam utiske ako ga uzmem.