• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ufo ili NLO?

Started by Kizza, January 19, 2020, 10:47:54 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DraganTesic

Правило је да са религиозним људима не треба расправљати о њиховој вери, да их не повредимо. Да ли то правило важи и за оне који искрено верују да је Земља равна плоча, да се у космос не може одлетети, да међу нама живе непрепознатљиви човеколики гмизавци и тако даље?

Fizicar

January 20, 2020, 04:26:47 pm #16 Last Edit: January 20, 2020, 04:33:05 pm by Fizicar
Pa da, to isto evidentno vazi i za ove sto veruju da nesto ne moze da postoji, iako se i ne zna o cemu se radi ;)

Fizicar

January 20, 2020, 04:32:21 pm #17 Last Edit: January 20, 2020, 04:40:44 pm by Fizicar
Koliko god da je nepoverenje u "mejnstrim medije" ne vidim razlog da svi izmisle takvu vest https://time.com/5680192/navy-confirms-ufo-videos-real/

vlaiv

Quote from: Fizicar on January 20, 2020, 04:17:30 pm
Quote from: vlaiv on January 20, 2020, 04:09:24 pmnamesten
Pa ko je namestio, Pentagon? Sta su hteli da postignu i sta su potvrdili uopste? https://edition.cnn.com/2019/09/18/politics/navy-confirms-ufo-videos-trnd/index.html

Evo kad vec raspravljamo na ovu temu, da je ispratimo do kraja. Link koji si naveo - CNN tvrdi sledece:

Quote from: undefinedThe objects seen in three clips of declassified military footage are "unidentified aerial phenomena," Navy spokesperson Joe Gradisher confirmed to CNN

Doduse ako se proba ispratiti sta je zapravo Joe Gradisher rekao, onda dolazimo do sledeceg linka:

https://www.washingtonpost.com/national-security/2019/09/18/those-ufo-videos-are-real-navy-says-please-stop-saying-ufo/

Quote from: undefined"The Navy designates the objects contained in these videos as unidentified aerial phenomena," Joseph Gradisher, spokesman for the deputy chief of naval operations for information warfare, told the Black Vault blog, a massive civilian repository of government documents mostly obtained by Freedom of Information Act requests.

Znaci nije rekao CNN-u nego je rekao nekom "the Black Vault blogu", al CNN voli da si uzme zasluge pre nego li proveri vest. Hajde da vidimo sta zapravo pise na the Black Vault blogu.

https://www.theblackvault.com/documentarchive/u-s-navy-confirms-videos-depict-unidentified-aerial-phenomena-not-cleared-for-public-release/

U tekstu izmedju ostalog stoji i:

Quote from: undefined"The videos were never officially released to the general public by the DoD and should still be withheld," said Pentagon Spokesperson Susan Gough to The Black Vault earlier this year. Mr. Gradisher, on behalf of the Navy, confirms the Pentagon's position this week by adding, "The Navy has not released the videos to the general public."

Drugim recima, oni tvrde da oni nisu dali te neke video snimke narodu bez obzira sta se naokolo tvrdi.

kao i ovo:

Quote from: undefinedMultiple statements and written records now show that the approval required for "public release" never took place, and the claims by TTSA that the videos represent, "official evidence released by the US government," remain unfounded.

Drugim recima nikada ih nisu ni pitali da li mogu da objave te video snimke (inace bi Navy rekli - nisu nasi snimci :D )

Klasicna prica gluvih telefona u trci za senzacionalistickim naslovima.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Kizza

Da, sada je mnogo jasnije  :) Hvala Vlaiv  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Danijel

Uvijek govorim ljudima, idite na izvor informacija. To što novinske kuće pišu nikada ne treba uzimati kao točno. Koliko sam puta pročitao "NASA je potvrdila", "NASA je otkrila" i slično tome. A kada sam išao na NASA-ine stranice, tamo ni slova o tome. Uostalom, koliko sam surađivao s novinarima, u 95% slučajeva nikada nisu napisali onako kako sam im rekao, gotovo uvijek su morali nešto promijeniti i time bi promijenili smisao svega o čemu se radilo. Pa ako se to događa oko stvari u koje se razumijem, možete zamisliti koliko ima istine u onome što rade i pišu, oko stvari u koje se ja ne razumijem.

Svaki puta kada bih ih pitao kako su mogli napisati ono što ja nisam rekao ili dodati ili izostaviti, uvijek bih dobio nekakav odgovor tipa "mislio sam da bi bilo zanimljivije čitateljima da je bilo ovako ili onako", pa zatim "moramo voditi računa da članak bude privlačniji jer se financiramo..." i slične gluposti. Od tada ja njima ništa ne dajem na tacni bez autorizacije. Napiši, ali ja tražim da ti to autoriziram, znači pregledam i ispravim ako treba, prije nego dobiješ moju dozvolu za objavljivanjem. U protivnom, neću ti  dati nikakav intervju niti dozvolu da u moje ime pišeš. Tada sve objavim sam na Zvjezdarnici pa uvijek imam referencu na svoj izvorni članak kojime mogu potkrijepiti ono što tvrdim. A novinari tada neka prepisuju od mene i mijenjaju što žele, ja uvijek imam objavljen svoj originalni tekst kojime mogu potvrditi što je točno, a što nije.

Jedino tako imam barem nekakvu garanciju da će to biti napisano točno. Mada niti tu nema garancije. Evo primjera jedne takve novinske svinjarije kada se needucirani lektor umiješao i promijenio jednu jedinu riječ i time upropastio cijelu priču.

I zato ljudi, ne vjerujte, ne vjerujte i ne vjerujte onome što novinari tvrde da je istina, pogotovo ako ne napišu link na izvor koji su koristili. Novinari nisu vjerodostojni izvor informacija. Uvijek imajte rezerve prema njima i provjerite na sve moguće načine o čemu se radi.

O raznim blogovima i sličnim stranicama na webu neću uopće trošiti vrijeme. Koristite znanstveni pricip da svemu pristupate sumnjičavo i podložno provjerama. Ne uzimajte sve kao točno i verodostojno, koliko god možete.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Fizicar

January 20, 2020, 05:42:30 pm #21 Last Edit: January 20, 2020, 06:39:12 pm by Fizicar
I sta je zakljucak, sve ostaje na nivou nedefinisane misterije koja na nepoznat nacin ugrozava nacionalnu bezbednost...?
QuoteAccording to the ONI spokesperson, these documents were either labeled "SECRET" or "TOP SECRET" by the agencies that provided them, and that sharing the information with the public "would cause exceptionally grave damage to the National Security of the United States."
 https://www.space.com/navy-confirms-secret-ufo-video.html

DraganTesic

Quote from: Fizicar on January 20, 2020, 04:26:47 pmPa da, to isto evidentno vazi i za ove sto veruju da nesto ne moze da postoji, iako se i ne zna o cemu se radi ;)

Ако сам добро разумео, постоје они који верују да нешто не може постојати и они који не верују да нешто не може постојати, а ни једни ни други не знају о чему се ради.

У сваком случају хвала на одгововору, са верујућима свих врста не треба расправљати, не треба им повређивати осећања.

Sinisa

Quote from: Danijel on January 19, 2020, 03:23:14 pmGore su Starlink sateliti. U zadnje vrijeme česti posjetioci iznad naših glava.
Pre neki mesec sam prvi put video prelet starlinka,i to tacno sa zapada ka istoku,preko severa
Ja sam prvo pomislio lete balisticke rakete sa zapada prema istoku,na vanzemaljce nisam ni pomislio... ;D
150/750 EQ3

Fizicar


Yagodinac

Quote from: Fizicar on January 20, 2020, 05:42:30 pmI sta je zakljucak, sve ostaje na nivou nedefinisane misterije koja na nepoznat nacin ugrozava nacionalnu bezbednost...?

Fizicar, svejedno da li ti je to zaista profesija, zaključak je... 42, kao u Vodiču (na glupo pitanje glup odgovor, jelte).
A ako hoćeš da ti svi ovde potvrdimo da UFO postoje - evo ja prvi potvrđujem. Samo to što ti misliš da je UFO ja mislim da je Cosmos 64984brljzbudž npr, okrajak neke rakete koja još uvek orbitira. Ili da je dron na ratištu, termovizijski mamac, Harm raketa ili slično. Može meteor da se razbije u gornjoj atmosferi, može dečko da zaprosi devojku i da organizuje vatromet. A možda je far dolazećeg aviona na obližnjem aerodromu, kad iz Jagodine pogledaš u pravcu Beograda videćeš trista UFO-a koji se motaju najviše oko Nikole Tesle. Čak imaju i transpondere...

Dakle, nemoj da me shvatiš pogrešno ali ovo je ozbiljan forum. Možda postoje vanzemaljci ali mi ovde ako sad krenemo u te neke polemike - btw, moje lično mišljenje je da ne postoje, ili da ne postoji UFO kao takav, leteći tanjir i u njemu vanzemaljci - sve je to ako postoji samo u nečijoj glavi. Vidiš, za mene je u poslu izbegavanje teorija zavere i posledične histerije od esencijalnog značaja za rezultate. Ako ne prihvatam najnovije stavove nauke (a ne kvazinauke!) neko će, kao rezultat moje tvrdoglavosti, da umre i tako stalno; što je, složićeš se, veoma glupo dopustiti. Zato i u realnom životu poštujem te postulate koji me naprosto upućuju da poštujem nauku, budući da od njenih rezultata svaki dan gledam kako ljudi preživljavaju, a pre pedeset godina ne bi preživeli ni neke banalnosti tipa hipertenzija ili dijabetes.

I ako nastavimo sa preganjanjem ima li ili nema, ti tvrdiš da ima a ja da nema - briga me za Rohanija, nema razloga da se njemu veruje a meni ne jer ja nemam nikakav interes da lažem; posvađaćemo se a onda će možda temu da zatvore i nekog možda da banuju.
Daj da to izbegnemo.

Fizicar

Najfantasticnija SF teorija je da se radi o izvidjackim letelicama buduce ljudske ili AI civilizacije, zanimljivo https://www.space.com/aliens-time-traveling-humans-ufo-hypothesis.html

Yagodinac

January 21, 2020, 02:28:47 pm #27 Last Edit: January 21, 2020, 02:37:16 pm by Yagodinac
Pogrešio sam, ti si ipak samo trol.
Ja sam s tobom završio a admini kako hoće. Kizo izvini što se ovo dešava na tvojoj temi.

Fizicar

January 21, 2020, 03:11:26 pm #28 Last Edit: January 21, 2020, 03:28:08 pm by Fizicar
Svasta od tebe, pa eno imas u bioskopima novi film Star Wars, i to bi zabranio? :D

Svojim pisanjem se sam diskreditujes jer je besmisleno i na srednjovekovnom nivou. Spominjanje vanzemaljaca je poslednji put bilo svetogrdje 1600. godine, pa ako hoces i to da opravdavas, samo napred. Samo razlog zaista ne postoji.

Quote from: DraganTesic on January 20, 2020, 06:04:37 pmАко сам добро разумео, постоје они који верују да нешто не може постојати и они који не верују да нешто не може постојати, а ни једни ни други не знају о чему се ради.
У сваком случају хвала на одгововору, са верујућима свих врста не треба расправљати, не треба им повређивати осећања.

Kizza

 Na našu žalost u moru informacija ljudi ostaju zbunjeni jer se  retko  demantuju ili potvde neke vesti. Tv emisije doprinose tome, još kada se napiše da je dotični naučnik, mi u to poverujemo. To je tako jer smo željni odgovora o nekoj temi a svaku informaciju upijamo brže od sunđera.
 Evo ja uđoh u 62 godinu života a još nisam saznao da li smo sami u Vasioni? Odrastao sam uz stripove a omiljeni mi je bila "Daleka PLaneta". To mi je probudilo maštu i san da jednog dana postanem astronaut.
 Gledao sam uživo spuštanje ljudi na Mesec, mahao im kada su posetili Beograd i nestrpljivo iščekivao budućnost...
 Da skratim priču, NAUKA MORA DA POBEDI!

p.s.
Još uvek maštam da nismo sami i da Daleka Planeta postoji ;)   
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?