• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Svemirski brod se sam leci

Started by sashastar, January 25, 2006, 12:22:03 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Živa bića imaju neobičnu i korisnu osobinu da sama zaceljuju manje povrede. Neki naučnici su stoga postavili sebi logično pitanje: kako bi bilo kada bi to mogli i svemirski brodovi?

Spoljni omotač svemirskih letelica izložen je mnogim potencijalnim opasnostima. Kao prvo, temperatura u trenutku može da se promeni od plus nekoliko stotina do minus nekoliko stotina stepeni.

To može da izazove pojavu sitnih pukotina koje vremenom mogu da se prošire. Druga opasnost preti od mikrometeorita - sitnih zrna materije koja se kreću ogromnim brzinama od nekoliko kilometara u sekundi. Udar takvog zrna lako može da probije omotač svemirske letelice.

Pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije ESA naučnici Univerziteta u Bristolu, u Britaniji, eksperimentišu sa omotačem za svemirske brodove koji bi mogao sam da se zaceljuje, slično ljudskoj koži.

U vlaknastu strukturu kompozitnog materijala za omotač letelica ubacili su odredjen procenat tankih, šupljih cevčica. Jedna vrsta tih cevčica spunjena je specijalnom sintetičkom masom, a druga hemijskim očvščivačem.

Kako su cevčice načinjene od stakla, pri pojavi i najmanje pukotine one pucaju i ispuštaju dve tešnosti koje brzo otvrdnjavaju i tako zalečuju povredu. Naučnici kažu da bi ovaj metod, kada bude razradjen, mogao znatno da produži vek svemirskih letelica, što bi automatski omogućilo planiranje letova daleko van sunčevog sistema.