• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tasco 114x500

Started by trut, April 11, 2020, 12:13:53 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

trut

Napokon zbog viška vremena da se malo vratim staroj ljubavi, juče sam bacio oko na Veneru suviše sitno ali recimo kao jako jako mali Mesec. Danas sam obrisao ogledalo pošto je bilo prašnjavo sredio malo montažu ostaje večeras da probam kolimaciju na zvezde, teleskop nema dodatnu optiku u fokuseru koliko sam razumeo to je bolja varijanta. Što se tiče okulara imam par komada što sam sam pravio i par što su došli sa teleskopom samo su ti manjeg prečnika. Inače teleskop stoji više od godinu dana kupio ga za neku siću i napokon je dočekao svojih 5 minuta :)

Dedskin

Pozdrav druze , imam isto 114 , isti nosac ja mislim . Verovatno i isti problem .
Teleskop je F4 , prebrz je ,
Takvi teleskopi recimo Takashai , imaju korektivno optiku i vrlo skupe okulare da se uspe izvuci veliko uvelicanje .

Radi se o tome da se ne moze fokusirati slika , tako da svejedno sto je teleskop 4 incha , ne moze da fokusira to , a kasnije i okular ne moze da se izbori sa tom brzom optikom, i dobijes skoro 5 incha teleskop koji ne moze da pokaze veneru kako bog zapoveda .

Nece je pokazati ni kao dobar dvogled , do te mere . Pod dobar mislim na onaj nemacki 7x50 , i ja sam neki dan gledao i uhvatio sam se dvogleda.Znajuci sve ovo.
Al dobro ti probaj , gledao sam i ja , samo nemoj da pomislis ko ja da je to do teleskopa kao treba skuplji , ne treba duzi , a moze i jeftiniji ne mora biti skuplji .

trut

Večeras sam malo gledao sa terase ali je cela ulica osvetljena tako da su uslovi bili propast, na manjim uvećanjima Venera se raspoznaje da je planeta na većim mrljica,kolimaciju nisam ni mogao da uradim zbog uslova. Znam da je krš ali ubijanje vremena pošto ga sad imam na pretek :) ne očekujem ništa posebno tako da se ne mogu ni razočarati. Sutra test u bašti okrenutoj ka njivama popriličan mrak samo je pitanje šta ciljati na jugu :)

Yagodinac

Šta ciljati na jugu?
 ;D
Malo udesno od juga ceo zimski Mlečni Put u 21h, pa jedno sto vidljivih objekata (doduše treba ti neki planetarijum softver i komp); malo levo i Koma-Virgo klaster sa... još minimum sto ali i više vidljivih galaksija u 114mm instrumentu.

Back on topic: mora da može da se fokusira bilo koji teleskop, ako ne može onda tu nešto nije u redu. Ja tipujem na raskolimiranost koja na f4.3 može da bude baš opako izražena. Kog je oblika defokusirana zvezda, jel koncentrični prstenovi? Kako izgledaju zvezde najbliže fokusu, jel nisu možda u obliku kapljice? Kakav je fokus na najmanjem uvećanju?

trut

@Yagodinac tnx for tips :) večeras ću probati kolimaciju sa bolje lokacije iz bašte. Sinoć sam kad sam gledao Veneru malo pomerao šrafove na primaru sa maksimalno odvrnutim fokuserom pa sam otprilike centrirao da sekundar bude na sredini svetlosti.Na najmanjem uvećanju Venera lepa oštra i sitna :) Kad sam dodao barlow 3x neupotrebljivo

Yagodinac

Nemoj na Veneri nego najbolje na Severnjači. Pritom treba opaliti i najveće moguće uvećanje, slobodno i barlow upotrebi (osim ako sumnjaš da su ti barlow i/ili fokuser decentrirani). Ne defokusiraš maksimalno već malo, idealno uvećanje bi za tvoj teleskop bilo oko 250-300x.

trut

Izgleda da sam umaleriso vreme :), trenutno imam 5 okulara 2 su 0.96 i 3 1.25 takođe barlowe 1,5x i 3x. Na teleskopu ima reduktor pa mogu da biram okular ali kad stavim barlow osuđen sam na ove 0.96 ceo dan vijam po kući cevi da nabudžim redukciju na barlow da mogu koristiti 1,25 okulare ako ima neki savet od čega da pravim :) (kupovina trenutno nije opcija)

vlaiv

Quote from: trut on April 14, 2020, 05:38:18 pmIzgleda da sam umaleriso vreme :), trenutno imam 5 okulara 2 su 0.96 i 3 1.25 takođe barlowe 1,5x i 3x. Na teleskopu ima reduktor pa mogu da biram okular ali kad stavim barlow osuđen sam na ove 0.96 ceo dan vijam po kući cevi da nabudžim redukciju na barlow da mogu koristiti 1,25 okulare ako ima neki savet od čega da pravim :) (kupovina trenutno nije opcija)

Ne znam šta ti tačno treba, ali evo saveta za 1.25" nastavak/adapter u kućnoj radinosti.

PVC cev od 32mm spoljni prečnik.

1.25" je malo manje od 32mm, tako da 32mm baš ne ulazi u adapter za 1.25" pa je potrebno malo šmirglanja.
Takođe, ako ti treba manji prečnik, siguran sam da ima PVC cevi i sa približnim prečnikom koji ti treba a onda opet malo turpija ili šmirgla ...

Takođe se lako seku na odgovarajuću dužinu testerom ...

Ja sam tako svojevremeno pravio "vrh/adapter" za modifikovanu veb kameru.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

trut

@vlaiv oba barlowa su 0.96 pa ih ne mogu koristiti sa 1.25 okularima, teleskop nije problem na njemu mogu da biram ima redukciju.

vlaiv

Quote from: trut on April 14, 2020, 06:35:47 pm@vlaiv oba barlowa su 0.96 pa ih ne mogu koristiti sa 1.25 okularima, teleskop nije problem na njemu mogu da biram ima redukciju.

Ček, znači ovako, imaš 0.965" barlow (nema veze ako su i dva :D ) - 0.965" je i deo koji ide u teleskop i deo gde ide okular, jel tako?

Mislim da tu nema pomoći. Mislim ima, ali neće proizvesti rezultat koji želiš. Kada bi postojao neki reduktor koji dozvoljava da se 1.25" okular koristi na mestu gde dolazi 0.965" okular, takav adapter bi morao da doda dosta "optičke dužine".

Minimum koliko je dugačak nos 1.25" okulara - znači nekih 25-30mm. Problem je što kod barlow sočiva, uvećanje koje daje zavisi od toga koliko blizu stoji okular. Ako okular stoji nekih 30mm dalje nego što bi trebalo - barlow će ti dati veliko povećanje.

Pored toga - imaćeš problema sa vinjetiranjem i pozicijom oka jer će eye-relief da se pomeri još dalje. Biće teško gledati kroz okular tako.

Moguće je da ćeš imati i problem da nađeš fokus jer barlow sočivo pomera gde je realni fokus - što je veće uvećanje - fokus je dalje od prave pozicije.

Prvo probaj da vidiš da li bi uopšte mogao da koristiš taj barlow sa 1.25" okularom. Prisloni okular uz barlow dok je ovaj u teleskopu i probaj da fokusiraš na mesec ili na zvezdu - da vidiš da li možeš da nađeš fokus.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Pa dobro, šta da se radi. A koje sve okulare imaš, tj koje su njihove milimetraže?

trut

Dva 0.965 su 20mm i 25mm, jedan 1.25 6mm na drugom piše 12,5x ovaj je inače i najbolji što se tiče kvaliteta slike (dobio ga od Mravica pre par godina).

Yagodinac

Ih, pa baš jesi u problemu  ;)
Najjači okular ti daje 80x, barlow ti daje takođe 75x sa 20mm... Nema veze, ja bih probao sa šesticom da fokusiram Severnjaču, zašto nju, zato što se ne pomera pa je lako za loše montaže - i onda vrlo malo je izvedeš iz fokusa. Vide se prstenovi ali je to đavolski teško pošto treba da imaš oko sokolovo.
Ako eventualno imaš T2 prsten i neki DSLR (Eos konkretno) možeš na live wiev na uvećaš sliku 10x i da dobiješ, pa šta_ja_znam_, recimo nekih 200x. Ovo samo nagađam pošto ja na 750mm sa eosom imam neki grubo gledano veoma sličan vidni ugao kao okular sa 30x uvećanja, dakle 25mm; pa ako ništa drugo ne pomogne tako možeš da probaš kolimaciju. U svakom slučaju probaj čak i na 6mm, biće možda bolje nego pre a jako teško da će biti gore. Problem je što sa ovako malim uvećanjima ne možeš da izvedeš dovoljno precizno kolimaciju koja je potrebna za planete i Mesec.

trut

Da podelim iskustva od sinoć, montaža postavljena sve po ps-u probao malo praćenje bar to radi :) ali čim se iskoristi barlow propast mutno neupotrebljivo, primetio sam da fokus dobijam pri samom kraju fokusera kao da je kratak.

Yagodinac

Probaj da barlow uguraš u fokuser ne do kraja već ostavi neki mm; pričvrsti onda šrafovima. Malo će možda da se klati ali imaćeš fokus. Doduše ne znam da li bi kolimacija onda bila merodavna.