• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Glass Blank od vise komada tanjeg stakla

Started by Dedskin, May 26, 2020, 11:02:14 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dedskin

Poz kolege

Palo mi na pamet mozda i glupa ideja , ali  probao bi da napravim blank od recimo 3-4 komada stakla( nisam siguran da imam gde da uzmem nesto deblje ) koji bi mogao da nadjem , bez da narucujem nesto preko interneta i to jer ne bi mnogo novca da dajem , cisto kao igru ."

Ili alternativno da uzmem komad aluminijuma pa da struzem .

To dvoje mi padne na pamet , al ja znam da na forumu ljudi uvek imaju bolje ideje , zato i pitam :)

DraganTesic

Прочитао сам нешто о томе. Услов је да сви дискови треба да потичу од једног комада стакла јер се претпоставља да тада сви имају подједнаки коефицијент ширења, скупљања при промени температуре. Као други услов је потребна одређена минимална  дебљина појединачних дискова обзиром на  дубину исечка сфере, параболида, да не буде премала. Дискови се лепе воденим стаклом, а оно је неотпорно на воду па  бочну страну слепљеног диска треба добро премазати епокси смолом.

Мени све ово звучи прилично килаво, али ко зна, требало би  проверити у пракси на нечему малом.

Изгледнији ми је пут узети тање стакло и огледало ослонити на девет тачака.

Yagodinac

Neisplativo je praviti komoru koja košta neuporedivo više od ogledala koje treba da aluminizira. Ali koga interesuju teleskopi i samogradnja, a nije siguran da može da napravi dobro ogledalo, ili neće mesecima da glača staklo, postoji opcija da se kupi ogledalo i napravi ostatak teleskopa. Pored čajniz koji prave dosta dobra a ujedno i jeftina ogledala za amatere, tu je recimo i ovaj proizvođač koji ima među najboljim ogledalima na svetu kad je u pitanju amaterska primena. Cene su vesele ali kad malo bolje pogledaš - realne su. Plus dobiješ i izveštaj, a na tom mestu mogu i da aluminiziraju tvoje već napravljeno ogledalo.

* Mislim da je ta priča oko optičkog savršenstva ogledala na većim aperturama malo predimenzionirana. Nikad neki 300-400mm dobson neće prikazati sav svoj optički potencijal na velikim uvećanjima, upravo iz razloga što to ne dozvoljava atmosfera koja upropaštava sliku već na 200x. U tom smislu da ja treba da napravim kućnu opservatoriju i u njoj 400mm njutn bilo bi mi svejedno da li je optika u njemu GSO ili neki apsolutno vrhunski Zambuto. Još bolje ako je GSO, uzmem za te pare veći komad stakla  ;)

Dedskin

U Yagodinac , 220 funti bez carine i postarine , pa to je izuvanje .

Al imam prijatelja koji dolazi iz nemacke za par nedelja , pa moze da provuce to bez carine i postarine .

Ako bi neko bio za , mogu da pitam .


ja posto imam teleskop ne bi davao toliko para ,  meni dovoljno i neko tanje staklo cisto za igru   AstroShomy

Ja uzimam odavde, niže su cene, a i u Nemačkoj je tako da možeš preko prijatelja jeftino da izađeš. Ima čovek i prahove sve:

http://www.stathis-firstlight.de/spiegelschleifen/materialeng.htm
EdgeHD 11
EQ8
Celestron Off-Axis Guider for EdgeHD, SX Lodestar X2
Moravian Instruments G4-9000
Astrodon Filters LGRB, Ha, OIII, SII 5nm

AD Aristarh Kragujevac