• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

StarLink...

Started by NShappy, April 26, 2020, 10:57:01 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


NShappy

Heh, pa od prve ideje Starlink-a nema sumnje da će ga vojska koristiti, kao što verovatno tu i tamo koriste i mobilne ili obične telefone, redovnu optičku mrežu...

Vozi se vojska i "civilnim" putevima, vuku opremu "civilnim" prugama i vozovima, vodu prelaze "civilnim" mostovima.

Starlink im je posebno zanimljiv jer od momenta uplink-a podataka na satelite, do downlink-a ka Zemlji, nema mogućnosti da neko drugi upadne u mrežu. Posebno zanimljivo za brojne Američke baze i ambasade.

Sputnjik, kao i sve drugo, piše tendenciozno. Vojska će biti samo jedan od brojnih korisnika.

Uopšte ne sumnjam da će i naša ambasada bilo gde, moći da zakupi link ka BG. Naravno, bez da mi budemo baš ono sigurni da neko ne njuška šta Ivica priča sa ambasadorima. :P

Yagodinac

Moram da se samocitiram sa prethodne strane...

Quote from: Yagodinac on April 27, 2020, 08:10:26 pmMislim da si dao dosta dobar opis šta je pozadina projekta, ali si preskočio možda i glavni motiv.
Vojska.
Generalno sad sa po par hiljada vojnih satelita i jedni i drugi i treći bi mogli hipotetički jedni drugima da poskidaju bitnije satelite u nekom relativno kratkom roku. Ali ako ti imaš nekoliko desetina hiljada, to obaranje se onda malo usložnjava... Vi obarate, mi lansiramo nove i tako u krug.
A s druge strane ako vojska ima internet, pa to je praktično revolucija u ratovanju. Do sad je to bilo skupo, nepraktično i neefiksano u slučaju ometanja, osim toga bazne stanice GSM će prve nastradati u slučaju nekog rata, ali ako imaš internet u niskoj orbiti - ti si car na bojištu. Podsetiću vas da je metodologija veze zapravo najbitnija karika u ratovanju - odmah posle logistike. Te dve stvari ako nemaš ti si već izgubio rat, od lokalnih šerifskih ratova do globalnih sukoba, ishod je obavezno isti. Oružje, taktika, brojnost, to je sve u drugom planu.

Mada stoji da sve što objavi Sputnjik obavezno treba proveriti na drugim mestima. Isti su kao VOA.

DraganTesic

Није питање да ли ће мрежу сателита користити војска или не, већ је питање циљева "освајања космоса" или користи за човечанство. Ево за шта се користи један овакав телескоп:

https://www.americaspace.com/2012/06/06/top-secret-kh-11-spysat-design-revealed-by-nros-twin-telescope-gift-to-nasa/

NShappy

Quote from: DraganTesic on May 27, 2020, 02:06:21 pmНије питање да ли ће мрежу сателита користити војска или не, већ је питање циљева "освајања космоса" или користи за човечанство...

Pa ok, komunikacion sateliti već odavno nemaju veze sa osvajanjem kosmosa. StarLink je osvajanje kosmosa koliko i GPS sistem. :P

StarLink će biti sjajan komunikacioni sistem, koji će da radi malo u interesu korisnika (mi i drugi razni (u miru)), mnogo u korist vlasnika (profit), a boost-up mu je nesumnjivo velika strateška prednost zemlje u čijem je vlasništvu, u odnosu na one koji će biti samo komercijalni korisnici usluga u slučaju sukoba. Naravno da je vojska viđena kao jedan od velikih klijenata. I ona će ne sumnjam, plaćati usluge korišćenja StarLink-a.

Ja ga uporno poredim sa GPS-om, i Starlink treba tako i posmatrati. GPS znamo šta je, čiji je i za čega zapravo služi, ali to nikome ne smeta da ga koristi za svaku glupost koja nekome padne na pamet, (fotoaparat ima GPS da upiše u fajl gde je fotografija napravljena, ili turimo tracker u džep senilnog dede, da znamo gde se smuca).

Ako Musk profit od StarLink-a zaista usmeri u dalje istraživanje (na njemu svojstven način), onda neka mu.
Naravno da će Sputnjik, Šešelj i Ivona Živković videti još zla u tome, ili će neku normalnu informaciju interpretirati u nenormalnu, ali valjda se nećemo spuštati na njihov nivo.

Na čega mi liči ovakva vest Sputnjika (normalno interpetrirano u nenormalno):
JAO UŽASA!!! Ruska vojska koristi ISTE LOKOMOTIVE I PRUGE KOJIMA PUTUJU PUTNICI, da njima transportuju vagone SA TENKOVIMA!!! :o :o

:P

DraganTesic

Освајање космоса сам, са разлогом, ставио под наводнике. Сматрам да истинско освајање космоса никада није ни постојало, постоји само војна примена космоса и борба држава у тој области. Шта би било на корист човечанству? Да тај сателит КН-11 окрену на супротну страну.

Постоји једна разлика између Старлинка и Џипиеса. Овај други је настао у војне сврхе и тек касније је проширен на остале кориснике. Поштено. Промоција Старлинка је била као: "интернет за све", рачунајући и оне кадрове са јадницима из Африке, а сада се, ако верујете Спутњику, помиње војна примена. Мени је то неморално, паковање неприкладног садржаја у човекољубив омотач, изазива ми благо гађење.

Ја сам од оних којима сметају џипиес пријемници, предајници који раде без мог одобрења. То доживљавам као ограничење личних слобода.

Постоје ствари које су до мене и оне које нису. Глупо би било да се узбуђујем око ових других. Како да ја утичен на неки Старлинк? Једино могу да о том систему размишљам, да понешто закључим  и да створим неки став. Како ја, тако и други, па и Спутњик и Шешељ и та Ивона (не знам ко је она), сви имају право на своје мишљење.

Мислим да сам превише енергије потрошио на Старлинк, нећу више.

spadej

Quote from: NShappy on May 28, 2020, 12:57:23 pmJAO UŽASA!!! Ruska vojska koristi ISTE LOKOMOTIVE I PRUGE KOJIMA PUTUJU PUTNICI, da njima transportuju vagone SA TENKOVIMA!!! :o :o
:P

Pa nije ti bas dobro poredjenje. Ruske pruge i lokomotive su u Rusiji, na ruskoj teritoriji, i bas me briga sta ce  njima da se prevozi.

Sateliti, bilo ciji, lete nebom koje pripada svima! Ne bi smelo da se dozvoli bilo kome da tek tako lansira kojesta, bez obzira na svrhu i namenu. Narocito ne nesto sto sutra moze da bude legitimni vojni cilj.

Kizza

Američkih 12000 hiljada svetlećih satelita, 24000 Ruskih i 25000 Kineskih, plašim se za životinjski svet koji se orjentiše prema zvezdama  :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Kizo, 12000 američkih je tek prva etapa. Treba da ih bude oko 55000 na kraju.

...i to samo Američkih.

Živo me zanima, koji je tehnološki i fizički limit, koliko uošte može da ih stane gore, i na koliko orbitalnih nivoa, a da se još ne sudaraju.

:(

Sinisa

Neka,ako krenu da se sudaraju,imaćemo nove kiše meteora
Amerikoide,Rusoide,Kinezoide... :)
150/750 EQ3

NShappy

Evo kako će to da izgleda, kroz StarLink mrežu::(

Yagodinac

Neko će da napiše softver koji to eliminiše sa fotke, i razbiće se od para.