• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Laseri

Started by Sale96, August 20, 2020, 09:38:05 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sale96

Pozdrav forumasi!

Vec neko vreme imam zelju da kupim jaci laser kako bih mogao lakse da se orijentisem po nebu, ali isto tako da pokazem prijateljima o cemu im pricam i sta se gleda. Znam da su laseri opasni ukoliko ih usmerujemo ka avionima na nebu, ali ukoliko se pazi da se to ne cini, da li su laseri zakonom zabranjeni kod nas? Ukoliko nisu, koji mi preporucujete?  ;D

Boka76

Pozdrav  i ja razmisljam u tom smeru , pa nesto pregledavao kupujemprodajem na naleteo na neki ozbiljniji sto navodno baca snop preko 10km a (zeleni) moze snop da se steluje a cena je ako se ne varam 2800 dinara.

Sale96

Da i ja sam gledao te lasere oko 3000 na kupujem-prodajem, deluju mi da rade posao. :D

mboskovic

Ja sam početkom godine uzeo jedan na KP za 1320din. Zeleni, 1000mV sa punjivom baterijom i ključem.
Jedina "mana" je što nije on-off nego ima taster (radi samo dok držiš dugme). Računao sam da ću to rešiti lepljivom trakom ili slično, ali se pokazalo da čak i kada ga koristim kao finder, dovoljno je za trenutak da stisnem dugme, pogledam gde je i tako tražim. Kada se koristi kao pokazvač, to svakako nije problem.
U svemu ostalom je savršen. Veoma se jasno vidi i ima uzan snop.

amidar

E pa ovako,
imajte u vidu da su (jeftini kineski) laseri potencijalno vrlo opasni jer obično uštede radi, nemaju IC filter na kraju. (I, nije to jedina opasnost ...)
Pretpostavljam da će prva stvar koju ćete uraditi nakon pristizanja lasera biti skidanje difrakcione rešetke kako bi ste dobili "lep zeleni zrak" poput onog iz SF filmova. Super, ali tada upravo otvarate pandorinu kutiju i ma koliko bili oprezni, nesreće se dešavaju, a u ovom slučaju to u prevodu znači ili trajno oštećenje ili trajni gubitak vida ! Iz tog razloga ni ne pomišljajte da se igrate sa laserima čija je (Barem deklarisana.) snaga veća od 5mW (IIIa)! Dakle te sa ključićem (Koji je tu sa razlogom!) i snage 50, 500 ili daleko bilo 1,000 mW odmah bacite ako vam je vid mio ! Sva ta opasnost dolazi zbog nemogućnosti oka da odreaguje na nešto za šta nije ni stvoreno, tj. za detekciju IC zračenja, (Koga ovde ima u izobilju, taman dovoljno za trajno oštećenje oka jer su kao što pomenuh, gledali da uštede koji cvonjak.), dok za detekciju te vrste zračenja ljudi imaju drugi organ, kožu. O jačini svetlosnog snopa u vidljivom delu spektra da i ne govorimo. Tu će oko još i odreagovati ali šta mislite, koliko brzo ? 20-50-100ms ? Koja količina zračenja pri tim snagama će dotle već biti u oku ?


--- ZAŠTITA ---

I pride, ako ste pomislili da će vas takođe jeftine kineske naočare zaštiti od štetnog zračenja, ukratko, NEĆE ! Kvalitetne naočare koje će Vas do nekih snaga lasera još i zaštiti koštaju poprilično, i po par stotina dolara/evra.

Ove https://lasersafetyindustries.com/green-light-lasers-laser-safety-glasses
recimo koštaju $425 (Ima i jeftinijih ali ne ispod cenovnog ranga od oko $200), šta mislite zašto ? Zapravo, postavite sebi pitanje, koliko vredi vaš vid?


--- INFORMACIJA NA OVU TEMU ---

Pročitajte ovaj kratak članak kao i komentare ispod.
https://skyandtelescope.org/astronomy-news/observing-news/green-lasers-a-hidden-danger/
Tu je i link ka "A Green Laser Pointer Hazard"
https://arxiv.org/abs/1008.1452


-- MONTAŽA LASERA NA TELESKOP/DSLR ---

Kada je takva montaža u pitanju ovde https://www.thingiverse.com/search?q=laser+mount+telescope&type=things&sort=relevant ima svačega za početak pa pogledajte šta Vam najviše odgovara. U pitanju su prostije 3D štampe pa tu ne bi trebalo da bude problema čak i da Vam neko i za pare odštampa ako nemate svoj 3D štampač. Mada su i oni poprilično pojeftinili a mogu se vrlo lepo iskoristiti za ovakve hobije. Recimo kod nas za 24,000 dinara imate Wanhao duplicator I3 mini ili pak Ender 3 za 220€, sasvim dovoljno za početak.


--- USMERAVANJE LASERA KA AVIONIMA ---

Što se tiče usmeravanja lasera ka avionima, pa, maksimalno izbegavajte to da ne "popijete" kakvu kaznicu, mada je to u ovakvoj državi vrlo malo verovatno ...
Dakle, pazite na takvo štogod jer ste Vi kao astronom amater, na prvom mestu odgovorni !

Instalirajte (Ako već niste.) sjajni Flightradar24 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.flightradar24free&hl=en

i gledajte da li u radijusu od 10-ak km ima nekog aviona ili se barem približava avion čija putana će preseći neki vaš radijus dometa lasera.

Inače aplikacija je sjajna za sticanje orijentacije kod početnika jer imate informaciju odakle će vam se avion tačno pojaviti a na vama je da uz pomoću kompasa (U telefonu ili pravog.) što tačnije odredite pravac odakle će doći pa ga po vendrom danu onda sačekate da se pojavi ! Sjajna igra za sve koji uplivavaju u ove vode.

Dakle, pamet u glavu i laser slabiji od 5mW a i sa njim pripazite šta radite. Valjda je bolje da se vidi i tanji/slabiji zrak nego da trajno nadrljate ! I molim bez izgovora tipa "Ali ..." jer samo jedan par očiju imate za ceo život ! Čuvajte ih za posmatranje lepota u neposrednoj blizini i naravno DSO. ;D

vlaiv

@amidar

Vrlo temeljan i poučan post!
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

mboskovic

@amidar

Nisam znao za to! Potpuno si u pravu. Ja sam sada svoj ispitao na malo drugačiji način tj.
pustio sam zrak kroz IR filter https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8251_ZWO-IR-Pass-Filter-1-25--for-Infrared-Photography.html i snimao kamerom ASI290MC koja je osetljiva i u IR delu spektra. Prilažem rezultat. Naravno, golim okom se ne vidi trag lasera na plafonu!
U svakom slučaju, hvala za post. Treba biti jako pažljiv.

Sale96

Hvala vam svima za odgovore, posebno @amidar za vrlo detaljno objasnjenje i upozorenje! Sada znam sta mi je ciniti. :)

Yagodinac

Ako je bezazleni laser iz diskoteke ovako ubio senzor petarde, šta mislite šta bi neki malo ozbiljniji uradio vašem oku?