• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

ПРОВЕРА КВАЛИТЕТА ДВОГЛЕДА

Started by DraganTesic, September 25, 2020, 12:11:59 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DraganTesic

Астрономска посматрања нису само посматрања галаксија, маглина. Посматрају се и други објекти. Телескопом од 30мм се, рецимо, може посматрати на десетине промењивих звезда. Претпостављам да има астронома који те звезде, таквим двогледима и посматрају.Уосталом двогледи и нису најбољи избор за посматрање галаксија и маглина. За то су потребни много озбиљнији телескопи.

    Опет тај двоглед из Лидла. Понављам, нисам ништа тврдио за њега. Ако нисам тврдио, онда ваљда и нема места за дискусију. Дискусија је када један нешто тврди и ту своју тврдњу поткрепи неким аргументима. Други учесник дискусије може на пет, шест начина да побија ту тврдњу. Па онда опет први и тако даље. Логика.

    Овакав превод сам написао са одређеним наменским циљем који сам образложио. Урадио сам најбоље што сам у том тренутку могао. Намерно га нисам претворио у PDF формат, да би свако ко то жели могао текст са лакоћом да преузме и са њим да чини шта хоће (а може и да се не обазире на њега).

    Нисам очекивао да би могао да изазове твоју врсте реакције.

DraganTesic

Хвала Влаив, нешто ново сам научио.

Yagodinac

@Vlaiv: pod idealnim okolnostima igra ulogu činjenica da su žuta i zelena u sredini spektra, od toga sam pošao da će najčešće to biti slučaj. Ako je fokus na plavoj a žuta/zelena defokusirane onda crvena treba da bude još više defokusirana, tj imaće crveni oreol. Mada kapiram priču oko krive kod ahromata, to može da varira u zavisnosti od upotrebljenih stakala.

@Dragan Tesic: Što se tiče teksta nema veze, potrudio si se da prevedeš i to je odlično, ja samo kažem da bih upotrebljavao druge termine i to je to, nije u pitanju neka velika zamerka već pitanje individualne sintakse.
Međutim, reakciju je izazvala tvoja tvrdnja da "Неће морати да се ослањају на савете оних који тек тако, олако , без навођења правих аргумената, неки двоглед или произвођача омаловажавају,  проглашавају за кинеско ... или слично." Pošto sam se tu našao prozvanim, mislim da ovo treba da elaboriraš.

DraganTesic


Yagodinac

Šteta što na forumu nemamo opciju block/ignore.