• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pocetak posmatranja sa Dobsonoom 305/1500

Started by PavleR, August 10, 2022, 12:11:54 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PavleR

August 10, 2022, 12:11:54 am Last Edit: August 10, 2022, 12:50:42 am by PavleR
Pozdrav svima.

Zovem se Pavle i pre koji mesec sam poceo da se bavim osmatrackom astronomijom.  Ovu temu otvaram u boardu Oprema cisto da bih predstavio sa kojoim instrumentom raspolazem,  kapiram da cu se kasnije prebaciti u Posmatranja.

Prevashodni cilj mi je da ovom temom otvorim sebi prostor za napredak putem pitanja i diskusije jer kao profesor po vokaciji znam da je to apsolutno najbrzi nacin za prevazilazenje prepreka i dobijanja informacija. Takodje zelim da svoja iskustva podelim sa populacijom koja voli ovaj hobi, nije bas da rastemo na drvecu :).

Krajem juna sam kupio SkyWatcher Flex Dobsonian 305/1500. Pre toga sam observacije vrsio durbinom Acuter aparature 80, jednim divnim instrumentom koji me je i uveo u ovaj hobi. Iako namenjen za terestrijalna posmatranja, ovaj aparat je prava divota uperiti u nebo. Iako ne moze da prikaze mnogo vise od nekoliko planeta , sjajnijih otvorenih jata i nekoliko galaksija, on mi je pomogao da u potpunosti savladam polozaje sazvezdja i kretanja nebeskih tela. Kada sam osetio da sam spreman, presao sam na ''veliku zver''. Treba napomenuti da nemam nikakve zelje da se bavim astrofotografijom, niti imam vremena za to, fizicka interakcija sa fotonom je ono sto mene ''radi'', pa sam shodno tome i izabrao instrument. Jednog dana, kada se zasitim posmatranja i kada vreme dozvoli, mozda probam i to.

Zivim u Beogradu ali posmatranja vrsim sa Kosmaja. Nocno nebo je svetlosno zagadjeno ali u poredjenju sa Beogradom je mali astronomski raj. Naravno, sever je izgubljen za osmatranja zbog svetlosti koja dolazi iz Beograda, ali ostale tri strane jos uvek mogu da pruze divne astronomske noci. Opet, da odam cast svom instrumentu, i pored zagadjenosti severne strane, Dobson je uspeo da mi pokaze Cat's Eye maglinu u sazvezdju Draco, nesto sto ni u snu nisam ocekivao.

Sto se samog instrumenta tice, on je veoma zahtevan. Prvo sto sam na njemu promenio je trazilac sa ravnim uvidom koji je dosao uz instrument.  Stres za moja ledja bio je toliki da su mi posmatranja postala neprijatna i nisam im se radovao. Posle kupovine trazioca sa uvidom od 90 stepeni stvar se promenila na bolje. Planiram da u buducnosti opremim teleskop i Telrad traziocem ali nikako ne zelim da skidam sadasnji trazilac, jer paterni zveda koji se vide kroz njega mogu itekako da pomognu u lociranju nebeskih tela komplikovanih za trazenje. Pre neku noc sam sa lakocom uspeo da lociram Neptun, poprilicno nezgodu planetu za naci jer se trenutno nalazi u ne bas sjajnom sazvezdju Ribe.

Uz okulare kji su dosli uz teleskom navbavio sam jos GSO Plossl 32mm koji mi mnogo pomaze kao i 3x Barllow. Naravno da cu u skorijijoj buducnosti zameniti te okulare boljima, ali zelim prvo da upoznam instrument i svoje zahteve od njega da bih tacno znao sta mi treba i sta zelim od okulara. Skupe igracke za kupovimu napamet.

Iz Amerike sam jos u poceku nabavio TeleVue UHC filter i Astronomik OIII filter. To su mi bile dve izuzetne kupovine, kvalitet filtera je jako dobar. Veil nebula uz njih nije nikakav problem, cak sam i u noci novog meseca uspeo da vidim obrise Severno-Americke magline. Gamma-Cassiopeae maglina mi je i uz filtere ostala nedostizna, pokusacu ponovo kada sazvezdje bude u boljem polozaju. Ring nebula je apolutno predivna i bez filtera, a sa njima kao da je samam na nebu, ostra i sjajna, kao nesto cemu tamo nije mesto.

Observacije ne radim po slobodnom nahodjenju, planiram svako vece po tome koja su sazvezdja u ovo doba godine u najboljoj mogucoj poziciji. Tako sam se ovog leta fokusirao na Cygnus, Lyra, Hercules i jos neka i ono sto sam uspeo da vidim od Sagittarius jer mi red drveca zaklanja vidik na juzni horizont.

Sto se tice problema, ima ih mnogo. Kao prvi problem javlja se trazilac, dosta mi je vremena trebalo da ovladam njime. Drugi problem je pomeranje teleskopa kada se posmatraju objekti u zenitu. Kao da izgubim osecaj za levo i desno, gore i dole. Kapiram da je to stvar vezbe i napredujem polako. Primetio sam da mi je fokuser ''labav'', tj. uvuce se pri promeni okulara. To me bas mnogo nervira, pogotovo sto ponekad moram da ga fiksiram pri promeni okulara.

Najveci problem sam resio u svojo glavi, a to je da se ne koncentrisem na puno DSO objekata u jednom sazvezdju vec da se folusiram na nekoliko najlaksih za observaciju, pa posle nekog vremea da se ponovo vrastim i pokusam ponovo da vidim bledje objekte.

Da se ne bih previse raspisao za pocetak, ovo su neka moja prva iskustva sa jednim zaista divnim ali zahtevnim teleskopom.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Super Plossl 26mm i 10mm (fabricki), GSO Super Plossl 32mm
GSO 3x poluapohromatski Barlow
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter
GSO polarizujuci filter i filter za Mesec

Magelan118

Lep izvestaj Pavle, ti si bas unapredio prethodni teleskop. Preskocio si sve korake izmedju pa odmah na zverku.

Sto se tice fokusera, svaki okular ima svoj fokus. Znaci ako si koristio 32mm, izvadis njega, stavis drugi okular, moras da refokusiras sliku za novi okular.
To je sasvim normalna stvar.
Ne verujem da je labav fokuser u pitanju.

Ukoliko jeste labav, imas sa donje strane jednu "ploču" koju drze 4 šrafića i jedan centralni ako se ne varam. Mozes probati tek tek da ih malo dotegnes.

Trazilac je odlicna stvar. Ja licno vise volim onaj prav jer mi je lakse da nadjem objekat.
Jednim okom vidim nebo i pravac u kome ciljam a drugim cekam da mi se pocetna zvezda pojavi u traziocu.

Zenit jeste malo zeznut ali samo dok se ne priviknes.

Siguran sam da ces uzivati u ovom hobiju sa novim teleskopom.
SkyWatcher Classic 200p Dobsonian - zarcnjen
okulari: 25mm i 10mm Super MA; 6mm TMB; Celestron zoom 8-24mm; Celestron 32mm
barlow: GSO x2.5
filteri: Variabilni polarizujuci filter; UHC filter: filteri u boji
nosac za telefon - telefon Xiaomi Note 10 Pro

PavleR

September 06, 2022, 01:29:54 am #2 Last Edit: September 06, 2022, 01:56:34 am by PavleR
Pozdrav svima.

Zahvaljujem se Magelanu na odgovoru na moj post, bio mi je od velike pomoci. Naime, fokuser je zaista bio ''labav'' i sredio sam to dotezanjem centralnog srafa na strani fokusera imbus kljucem. Hvala druze :).

Sto se tice preskakanja nekoliko koraka pa pravo na ''zverku'', dao sam sebi to ''pravo'' iz prostog raloga sto posedujem poprilicno veliko znanje iz oblasti fizike i astrofizike, teorijski sam na vrlo visokom nivou sto se tih oblasti tice, tako da me ne muce tipicni problemi vezani za pocetak osmatranja (kolimacija, orijentacija, fizicko ponasanje optike teleskopa kao i priroda  i karakteristike nebeskih objekata). Naravno, sa prakticne strane pocetnih problema na sve strane ali mogu da kazem da napredujem jako dobro i da sam zadovoljan.

Kako je ovo tema ''Operma'' necu mnogo pricati  o samim posmatranjima koliko o ponasanju teleskopa. Brzo sam naucio da ne rasipam snage vec da unapred isplaniram noci posle faze trece cetvrtine Meseca i sa dobrim uslovima posmatranja. Za binarne i opticke dvostruke sisteme teleskop je izuzetan. Iako su nekako globularna jata najveci ''vau'', moram da primtetim da sam najvise vremena proveo posmatrajuci Almach (Gamma Andromedae) i najvise radovao kada sam razvojio trostuki sistem Iota Cassiopeae. Almach-u se vracam svako posmatranje, ne znam zasto, ali meni je ostavio jaci ustisak od Albirea (Beta Cygni). Iz literature znam da svaki posmatrac boje binarnih sistema vidi drugacije, pa valjda mom oku prija Almach :). Teleskop je neverovatno ostro razvojio Iotu, jasne i ostre tri komponente.

Kapacitet teleskopa da razdvoji gustu granularnu strukturu globularnih jata na pojedinacne blede zvezde je izuzetan. To se naravno vidi na M13. Kod M15 to je vec bilo mnogo teze, ali klaster je i mnogo dalje od Zemlje.

Ono gde je teleskop slab je, naravno, observacija vecih otvorenih jata. Zato kad god mi je u planu da ih osmatram, durbin je pored mene. U stvari, nije ni sve do teleskopa, vise je do potrebe za okularima sa sirim vidnim poljem.

Sto se tice planeta - sve je u kolimaciji. Na F5 teleskopima kolimacija nije bas prijatan proces , a pogotovo kod flex teleskopa ove velicine kod kojih se mora vrsiti svaki put pred posmatranje. Medjutim, dobro kolimiran 305/1500 Dobson zaista daje izuzetne ''slike'' planeta. Cassinijeva razdelnica, trakaste strukture na Jupiteru i Saturnu, GRS, uopste ne sumnjam da ce moci da prikaze i detalje na povrsini Marsa, u decembru kada planeta bude u opozijicji (pogotovo sa dobrim filterima).

Sto se tice maglina i galaksija, na njima vezbam averted vision, sve mi bolje ide, kapiram da je to nesto sto covek mora sam da nauci, nema tu mnogo pomoci sa strane. Koristim i blago tapkanje okulara ili tubusa kako bih u nekim situacijama poboljsao observaciju. Vreme galaksija tek dolazi, tad cemo videti sta sam uradio :).

Hvala jos jednom na odgovoru i veliki pozdrav.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Super Plossl 26mm i 10mm (fabricki), GSO Super Plossl 32mm
GSO 3x poluapohromatski Barlow
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter
GSO polarizujuci filter i filter za Mesec

Magelan118

Odlican izvestaj.
Sve sto te bude mučilo slobodno pitaj pa ce neko vec znati kako da ti pomogne.

Ja sam mislio da otvorim temu u kojoj bi mi vizelni posmatraci unosili svoje izvestaje jer je to jedini nacin da pokazemo drugima sta smo videli, a i da se vidi da ima i nas vizelalca, a ne samo astrofotografa.

SkyWatcher Classic 200p Dobsonian - zarcnjen
okulari: 25mm i 10mm Super MA; 6mm TMB; Celestron zoom 8-24mm; Celestron 32mm
barlow: GSO x2.5
filteri: Variabilni polarizujuci filter; UHC filter: filteri u boji
nosac za telefon - telefon Xiaomi Note 10 Pro