• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Moja oprema

Started by Sky-Watcher, April 18, 2020, 02:49:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sky-Watcher


Old rig by Ivan Antić, on Flickr

Stari komplet:

Telescop: Sky-Watcher Skymax-127 Maksutov; Apertura: 127 mm; Fokalna dužina: 1500 mm; Svetlosna moć: F12; Centralna obstrukcija: 42mm = 33%; Dužina: 320 mm; Težina: 3 kg; Kamera: Canon 450D DSLR astro-modifikovana.

Moj prvi teleskop. Ima najuže vidno polje. Samo 0.85 x 0.56 lučnih minuta sa DSLR-om. Savršen za ,,pucanje" na objekte u Sunčevom sistemu, ali se uspešno nosi i sa objektima Dubokog kosmosa. Odgovoran je za M3 kao i za sliku Meseca. Njegovo vreme tek dolazi.

Stara dobra 450D punog spektruma koja je slikala M3 zamenjena je sa drugom kamerom koja je ostala ne modifikovana. Njena sestra bliznakinja, prelepa Canon Rebel XSi, koja je raspalila po Duplom Klasteru i Vlašićima, sada je takođe oslobođena astro dužnosti i ponovo radi ono što radi najbolje.


Main scope by Ivan Antić, on Flickr

Duga cev:

Telescop: Sky-Watcher Explorer MN 190; Apertura: 190 mm; Fokalna dužina: 1000 mm; Svetlosna moć: F5.3; Centralna obstrukcija: 64mm = 33%; Dužina: 980 mm; Težina: 11 kg; Kamera: ZWO ASI294MC Pro

Moj drugi teleskop. Moćnih 190mm @ F5.3 prikupljaju fotone u ogromnom broju. Očigledno je vođa ,,ekipe". Ima srednje široko vidno polje od 1.1 x 0.75 lučnih minuta sa ASI kamerom. Jedinstveno Korektivno sočivo ispred daje oštre slike sa puno kontrasta.

Nova ASI294 je sada zvezda predstave. Daje mnogo bolje rezultate nego DSLR što omogućava kraće ekspozicije sa više detalja. Korišćena je ozbiljno samo jednom do sada, što je rezultovalo Horse Head nebulom koja ostavlja bez daha.


The newest combination by Ivan Antić, on Flickr

Najnovija kombinacija:

Ljubomorno gledajući fotke širokog ugla koje ljudi postavljaju na forumima, ozbiljno sam uzimao u obzir mogućnost da nabavim kraći APO. A onda sam otkrio da mogu da spojim običan Canon objektiv sa astro kamerom. Nabavivši odgovarajuće adaptere i prstenasti držač za kameru, kao i uradivši neke stvari po sistemu ,,uradi sam", ovaj komplet je sklopljen jeftino. Za sada koristi Canon 55-250mm objektiv koji sam već imao. Ima ogromno vidno polje od 4.4 x 3 lučnih minuta sa 250mm pa i veće sa kraćom fokalnom dužinom.

Sve potrebno za rad je zakačeno za ploču u stilu ,,Losmandi". Kamera, gajder, kompjuter, razvodnik za struju, kontroler za grejače, baš sve! Sada je potpuno funkcionalan i samo dovoljan i čeka probu pod tamnim nebom.


An Astro-Photography powerhouse by Ivan Antić, on Flickr

Mišići Astro fotografije:

Montaža: Sky-Watcher EQ6-R Pro; Nosivost: 20 kg za Astro-fotografiju; Težina: 25 kg + tegovi 2 x 5 kg.

Moćan i precizan EQ6-R Pro koristi Stepper motore koji su tiši i jači od servo motora što čini da ovaj tihi džin bude pouzdan sadrug na usamljenom mestu u sred noći.

Može da se snabdeva strujom na dva načina. Ako ima sreće i struja je u blizini, koristi konverter sa 220V ACDC na 12V DC. Ako ne, koristi dugotrajni akumulator od 65 ampera.


Bits and peaces by Ivan Antić, on Flickr

Sitnice:

Najdalji red: Po narudžbini napravljena ploča u Losmandy stilu (plastificirani čelik); u službi vođenja su modifikovani SW 9x50 tragač i ZWO ASI120MC-S planetarna i gajding kamera.

Srednji red: Canon EF-s 55-250mm f/4-5.6 IS II objektiv koji daje veliku fleksibilnost; ZWO Canon EOS adapter za ASI camere u koji može da se montira i 2" filter; Optolong L-eNhance Dual Narrowband Deep Sky Imaging Filter; ZWO ASI294MC Pro kamera specijalizovana za astro fotografiju; Canon Rebel XSi DSLR.

Prednji red: Na ploči od crveno ofarbanog klirita: ASIair (crveni), ručno napravljen razvodnik za struju sa volt metrom (beli) i ako je potreban kontroler za grejače (crni); tri Bahtinov maske za svaki od kompleta, brz i odličan fokus za minut; Laserski kolimator i Baader Hyperion Mark IV Zoom 8-24mm okular. Ovaj okular ima usko vidno polje ali daje savršenu sliku.

Vedro nebo
Ivan

dedskin114500

UZeo bih Canon skoro
prvo ocu da resim adapter

I nadjem odma na KP , medjutim ja sam tu vec uzeo jedan za SONY mount T2 isto ovako izgledao
i nije bio T2 nego M42 sto sam skontao jer objektiv koji sam imao m42 moze , a teleskop ED80
tj njegovo korektor ne moze .

Ne bi opet da mi se desi isto bacam pare dzaba

Jel vi sto koristite Canon imate ovakve adaptere? https://www.kupujemprodajem.com/foto/foto-adapteri/adapter-t2-t-mount-na-canon-ef-eos/oglas/74158348

vlaiv

Samyang T1.5 85mm u akciji.

Sat vremena na F/2 iz svetlostnog zagađenja Novog Sada. Dve različite obrade.

Kamera je ASI178mcc - na -20C, Hutech IDAS LPS P2 filter, AzGti monzaža u ekvatorialnom modu.

Obrada 1 - posle kalibracije, stackovanja, brisanja gradienta i balansa boja u ImageJ samo učitano u Gimp, RGB compose i levels:


klikni ovde za veću sliku ...

Pošto objektiv ima hromatsku aberaciju i na F/2 a 2.4um pikseli su vrlo maleni i pokažu sve, rešio sam da odradim malo drugačiju obradu. Ovde balans boja iz nekog razloga nije ispao najbolje, to ću pokušati da skontam zašto (uglavnom radim matematiku sa pikselima pa sam verovatno zeznuo negde formulu) - razlika u odnosu na obradu gore je to što koristim zeleni kanal za lumu i to mnogo pomaže sa hromatskom aberacijom i oštrinom slike:


klikni ovde za veću sliku ...

Evo i uvećanih par zvezda po kanalima da se vidi problem sa hromatskom aberacijom:Sa leva na desno - crveni, zeleni i plavi kanal.

Snimio sam još materijala - kolornu kartu, kratke ekspozicije za boju svetlih zvezda (sad klipuje pa su i svetle zvezde čudnih boja) pa ću i to srediti ovih dana kad se pozabavim problemom sa žutom bojom na ovoj drugoj obradi.

Kačim finalni rezultat kad završim.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dedskin114500

Ja ne znam jel to do mene al nikako nisam zadovoljan slickom.

Pratio sam Trevor jones-a tutorial , naucio neke nove cake  za photoshop al svaki put mi najbolja ispadne ona prva  verzija slike a ova po tutorijalu ni blizu
 
Kasnije svaka sledeca obrada , ma jos gore umesto bolje da bude .

JEdino sto nemam Astro Tools u Photoshopu i nisam neki strucnjak za photoshop , ma ni blizu

Odradio sam basic processing bez stretch-a. 9min sub expo/ oko 9 slika.
Canon 600D modifikovan sa Svbony Sky Glow filterom.

https://drive.google.com/file/d/1QBVGfRrf7hAY9gcJR6Lwk-F_HhXYrkLH/view?usp=sharing

A ovo mi je najbolja verzija https://drive.google.com/file/d/1es2l8aAMspM8hkZjxEAN8rdtulnGZlD2/view?usp=sharing
Smesno znam  , neki rezultati https://drive.google.com/drive/folders/1GWASPdagjXWvFzO6n_unkSLpDUTnthmj?usp=sharing

Ili mozda gresim.. ne znam.

Sad kad bi neko neku besnu sliku od toga napravio, a jao al bi bio srecan, ko malo dete .