• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pitanje - DSLR, snimak vs fotografija

Started by Astro_fun_times, February 13, 2022, 03:18:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Astro_fun_times

Nisam ja ni sumnjao da je bolje sa pracenjem. Naravno da jeste.
Meni je glavno pitanje bilo da li je razlika sa i bez pracenja bas toliko razlicita ili je rec o "malim razlikama", koje mogu "da progutam" hehe
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Yagodinac

Laci sa foruma je ranije snimao drift metodom planete nekim velikim dobsonom i fotke su bile odlične, pa to malo potraži. Ali, jasno je da bi sa montaže koja ima praćenje bile mnogo bolje. E sad koliko... to je dobro pitanje. Ja sam trenutno par hiljada km udaljen od svog teleskopa da bih ti ovo demonstrirao, tako da ti ostaje da mi veruješ na reč da je razlika itekako primetna. I ja sam davno to probavao, tako da ako imaš praćenje - upotrebi ga. Ako nemaš, onda snimaj onako kako možeš i ne opterećuj se nego skupljaj pare za bolju montažu.

Astro_fun_times

Neko vece sam snimao mesec.
Nisam snimao ceo vec samo jedan deo.
Snimci koje sam pravio su bili 5min dugi, sa oko 8900 frejmova.
Od tih 8900, u pipp-u sam izabrao da se zadrzi 1200 najboljih.
Kada sam u AS ubacio snimak, po dijagramu kvaliteta, samo 30tak sam zadrzao pre nego sto je kriva otisla ispod nekih 60% kvaliteta.

Zakljucak, kada je rec o celoj rezoluciji slike ili kada je objekat koji se slika prilicno velik, jako puno frejmova se odbaci.
Da sam imao pracenje, ta regija meseca bi provela svih 5 min u okularu i verovatno bih imao preko 1000 frejmova boljeg kvaliteta od kojih bi onda mogao da biram koliko zelim da stekujem pa bih samim tim dobio i daleko bolju sliku.

To je samo jedna od mnogih prednosti pracenja.
Sa druge strane, opet sam dobio koliko toliko solidnu, ali ne bas zadovoljavajucu krajnju sliku. E tu je sustina pitanja.
Koliko se moze izvuci iz videa sa, naspram bez pracenja.

Mislim da je kod planeta i celog meseca razlika daleko manja jer onda ima puno vise frejmova u kojima se nalazi ceo objekat.

Mislim da sam ovo pitanje razlike postavio najvise iz razloga da vidim da li bi eventualna kupovina DSLR kamere bila opravdana, kao i da li bih, posto montazu sa pracenjem nemam, mogao DSLR koristiti bez pracenja drift metodom dok se ne dodje do montaze sa pracenjem.
A cak i ako se ne odlucim za kupovinu DSLR kamere, opet me zanima razlika koja bi se dobila izmedju dve metode.

Mada sa druge strane, DSLR je vise namenjen slikanju DSO.
Za DSO je potrebno pracenje ne samo zbog "uvrtanja" slike bez EQ montaze vec i zbog ovoga sto sam shvatio snimajuci deo meseca. Neophodno je da objekat bude konstantno u kadru. U suprotnom, drift metodom, veoma mali broj frejmova bi se mogao iskoristiti.
DSLR nije bas pogodan za planete tako da mislim da je sto se DSO tice, DSLR bez pracenja ne vredi puno.
Za planete bi se koristila druga planetarna ili web kamera.

Mislim da je time mozda i zavrsena ova tema koja se ticala DSLR kamera i onda bi se trebalo uporediti neka planetarna kamera drift metodom napram snimanja sa pracenjem.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš