• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Неке почетничке дилеме што се опреме тиче

Started by Урош, December 06, 2020, 04:02:09 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Урош

Здраво свима. До сада сам за све недоумице питао Горана из ТЦ-а, али како више не ради рекох да поставим и овде, ионако ме је упутио на овај сајт (немам ништа ни против садашњих људи, изузетно су љубазни,  него сам са Гораном стварно имао сјајну сарадњу и пошто сам се већ договарао око нарученог окулара, не желим да зивкам и досађујем  нон стоп :) ). Купио сам недавно телескоп 150/750 на eq5 монтажи (мање битно за ову причу). Колико сам схватио, пожељно је да заменим фабричке окуларе које сам добио уз њега (10 и 25) и сад имам неколико дилема поводом тога. Наручио сам sky panoramu UWA 7mm. Окулар тек треба да ми стигне у другом делу децембра, међутим већ сад размишљам шта наредно да купим. Па, дилеме су следеће:
1. Да ли да наставим са куповином осталих из те едиције или да пређем на Lacertu UWA (разлика је пар хиљада за мање верзије). За сада сам гледао само Месец, редом следеће што бих желео су планете и тек касније кад решим проблем великог светлосног загађења планирам да пробам нешто дубоког неба.
2. Да ли је боље да прво попуним остатак колекције пре него што дефинитивно заменим ове фабричке са квалитетнијим 10 и 25 и шта бисте предложили од величина и, опет, брендова. Није ми жао новца када су окулари у питању јер ће ми остати и уколико одлучим да заменим телескоп бољим у неком тренутку. Па ако можете да ми предложите било који из ТЦ-а, значило би ми (видео сам исто неке јапанске орто. Мислим да немају неки eye relief најсјајнији, међутим не носим наочаре и ако су стварно добри размишљао бих и о њима. Не знам колико у пракси та разлика у углу гледања у односу на горе поменуте значи)
3. Такође, желео бих и да заменим фабрички barlow овим (2x Photon APO Triplet Barlow (made in Japan)). Да ли је компатибилан са мојим телескопом и могу ли да очекујем неко солидније побољшање слике?
4. Купио сам и филтер за месец, да ли постоји још нешто од филтера или сличне опреме да бисте ми препоручили (видео сам гомилу неких шарених које су посвећене одређеним планетама)
Хвала вам унапред и поздрав!  :)
Sw 150/750
Eq5
Baader hyperion Mark IV Zoom
Super 10 & 25 mm

vlaiv

Quote from: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am. Наручио сам sky panoramu UWA 7mm.

Po meni, taj okular je preskup. Za te novce si mogao da naručiš Explore Scientific 6.7mm 82°.

Quote from: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am1. Да ли да наставим са куповином осталих из те едиције или да пређем на Lacertu UWA (разлика је пар хиљада за мање верзије). За сада сам гледао само Месец, редом следеће што бих желео су планете и тек касније кад решим проблем великог светлосног загађења планирам да пробам нешто дубоког неба.

Ako već hoćeš takve okulare, onda možeš dobiti to isto za značajno manje novaca:
https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/ovl-nirvana-es-uwa-82-ultrawide-eyepieces.html

Ti svi okulari dolaze iz istih fabrika u Kini i različiti "proizvođači" samo naruče različit logo na njima i onda ih prodaju po različitim cenama.

Recimo, lacerta UWA okulari su isti kao gore ovi OVL Nirvana ES i ovi okulari iz TS-a:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8988_TS-Optics-1-25--Ultra-Wide-Angle-Eyepiece-UWAN-7-mm---82--field-of-view.html

Ovaj gore, što si ti naručio Sky Panorama, je isti kao i ovaj (23mm verzija):

https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-eyepieces/sky-watcher-2-23mm-sky-panorama-eyepiece.html

samo je Skywatcher verzija neuporedivo jefinija. U Teleskop Centru ta verzija od 23mm košta ukupno 326 eura!

Da je naručiš kod FLO-a, izašlo bi te ukupno 154 eura sve sa poštarinom, carinom i porezom - duplo jefinije.

Slično jeftinije možeš proći ako umesto Lancerta UWA 28mm koji je u Teleskop Centru 413 eura, naručiš ovaj:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2757_TS-Optics-2----28-mm-Ultra-Wide-Angle-Eyepiece---82--Field.html

koji bi te sa poštarinom, carinom i PDV-om izašao ~293 eura.

Da se vratimo na odabir okulara. Koliki je tvoj budžet za to sve?

Kao jeftinu varijantu okulara za mala uvećanja, preporučujem ovo:

http://www.teleskop.rs/teleskop/okulari/gso-ploessl-okulari - GSO plossl od 32mm.

To je dobar okular za relativno male novce i pokazaće maksimum neba u 1.25" formatu.

Ako kojim slučajem hoćeš još više neba da posmatraš i imaš 2" fokuser na tom teleskopu, onda razmotri ovaj okular:

https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/aero-ed-swa-2-eyepieces.html

35mm verziju. Nažalost, 40mm verziju niko više ne prodaje (izgleda da se ne proizvodi a svi nabavljaju iz iste fabrike).

Što se tiče "opštih" okulara - ovo je dobra linija da zameni početne okulare:

https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces.html

Ako želiš vrlo široko vidno polje i imaš novaca, onda gledaj Explore Scientific 82° liniju.

Sa nešto manjim vidnim poljem - za planete je dobra Explore Scientific linija 62° 5.5mm i 9mm.

Što se tiče barlow sočiva, taj photon možeš da dobiješ za značajno manje novaca:

https://www.firstlightoptics.com/barlows/bst-starguider-2x-short-barlow-lens.html

Duplo manje nego u TC-u za oko 8600 dinara sve sa poštarinom, carinom i PDV-om. Ako budeš uzimao i BST okulare - na više komada dobijaš i popust i ovaj barlow ulazi u popust.

Sa druge strane, imaš i GSO x2.5 barlow u TC-u za 5900 dinara, koji će jednako dobro ako ne i bolje da radi posao.

Za kraj, nemoj da vijaš kompletnu liniju okulara, jer su vrlo retke linije gde su svi okulari podjednako dobri - često ljudi mešaju i tipove i marke okulara i uzimaju najbolji za određenu vrstu posmatranja.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Zaboravih filtere.

Ja bih tu rekao - ti šareni filteri nisu neka preterana pomoć i to zavisi od čoveka do čoveka - da li mu odgovaraju ili ne.

Od filtera bih preporučio samo UHC filter. On služi za nebule i stvarno pravi razliku.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Урош

Прво, велико хвала на издвојеном времену. Искрено, нисам имао искуства што се наручивања производа из иностранства тиче генерално (на страну неких књига које су биле мало испод 100 евра), па сам са те стране био мало (неоправдано) инертнији у истраживању. У суштини, спреман сам да издвојим отприлике колико и коштају ови из ТЦ-а (испрва сам размишљао о baader hyperion zoom-u, али сам на крају одустао и одлучио да ипак купујем појединачне иако је скупља варијанта. Да ли сам погрешио? Водио сам се неким информацијама са страних форума да мора бити неких компромиса ипак када се узима zoom, па чак и са тим моделом за који се слажу да је врхунски). Имам 2" фокусер (и адаптер па разматрам оба). У суштини ови делују доста лепо
https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/aero-ed-swa-2-eyepieces.html, видећу већ колико ми значи 82 UWA, да не идем снобовски одмах. Чини ми се да сам прочитао негде ( да ли на stargazer loungeu или овде) и твој коментар да то може бити и индивидуално, односно да некоме може пријати и нешто мањи угао. Што се буџета тиче, користио бих док је ова ситуација и не излазим и отприлике могао да издвојим ~20-25 хиљада месечно. Циљ ми је да што више побољшам опрему пред јануар/фебруар, речено ми је да су тад доста повољне прилике за гледање генерално. Што се barlow-а тиче, пошто није нека разлика видео бих да можда већ сад наручим тај апохроматски 2.5 пошто цене нису нешто различите у том случају. Што се тиче ове панораме, већ сам рекао људима да наруче и не бих отказивао, па макар и преплатио. Свакако ми не делују лоше, само преплаћено, па вероватно нећу имати потребу да их мењам и моћи ћу ипак да видим да ли ми тај UWA одговара.
Све у свему, неизмерно хвала још једном, знам да су ово нека банална питања за напредније чланове и да моје није било ни кратко (и још сам добио заиста исцрпан одговор). Прелистао сам форум како се не бих понављао и досађивао, али конкретно за ове окуларе нисам могао да нађем одговор и све што сам успевао је да пронађем  неке руске unboxing клипове на yt.
Sw 150/750
Eq5
Baader hyperion Mark IV Zoom
Super 10 & 25 mm

vlaiv

Taj Aero ED 35mm ti je okular koji će ti pokazati naširi pogled a neće biti velika katastrofa po rubovima za tvoj teleskop - koji je F/5 (slični okulari koji su bazirani na Erfle dizajnu rade dobro samo u sporim teleskopima tipa F/8 i više).

Vodi računa da je to okular koji daje 7mm izlaznu pupilu i jako malo uvećanje - x21. Dobar je za posmatranje Andromede i Veil nebule jer pokazuje oko 3.2° neba.

To nije okular koji ćeš redovno koristiti jer ima preko pola kilograma (~650g) i velik je i pored dve gornje mete dobar je kao "tražilac" ili za razgledanje mlečnog puta.

32mm plossl je okular koji bi koristio mnogo češće ili recimo BST Starguider 25mm 60°, koji pokazuje samo malo manje neba od ovog 32mm Plossl-a (oba pokazuju oko 2° neba).

Ako hoćeš brzo da napraviš kolekciju, onda bih ti savetovao da recimo uzmeš:
25mm, 18mm i 12mm BST Starguider okulare i njihov Barlow x2.

Ako to sve zajedno naručiš (mada ćeš morati malo čekati da ponovo budu na zalihama, u Engleskoj je ove jeseni ludilo potražnja za teleskopima zbog korone i zatvaranja), onda će te to sve izaći oko 25300 dinara, odnosno 6320 din po komadu što nije loša cena uopšte.

Obavezno nas obavesti o utiscima i kad ti stigne 7mm UWA koji si već naručio a i naravno ako se odlučiš za ove BST-ove.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Урош

Јављам, премда нисам сигуран колико ће значити пошто за сада могу да их упоредим само са овим фабричким. Хвала још једном!  :) 
Sw 150/750
Eq5
Baader hyperion Mark IV Zoom
Super 10 & 25 mm

Урош

Здраво, опет ја... Колико видим постало је јако тешко набавити окуларе откако сам поставио питање (за пре тога не знам). ES је буквално немогуће наћи у наредних неколико месеци на FLO, Vixen SLV им је једино на стању остао 5 mm од оних који су релевантни за оно што желим.  Покушавам да пронађем неки добар а да је доступан и који би ми дао мало већу магнификацију за посматрања сунчевог система. С обзиром да ми није моторизован телескоп, преферирао бих са ширим пољем, јер тек учим како да пратим планете и делује из онога што сам читао (а исправите ме ако грешим) да би то донекле олакшало почетничка посматрања. Сходно томе, свео сам на нека два реална окулара која бих могао сада да купим сада, па не знам да ли неко од вас има искуства и савет по том питању.
https://www.firstlightoptics.com/vixen-eyepieces/vixen-ssw-83-degree-eyepieces.html

Од 3.5 mm (За ову серију сам прочитао да је мало мање угодна за посматрање)

https://www.firstlightoptics.com/baader-planetarium/morpheus_ep_4-5mm.html

Од 4.5 mm (У оквиру ове серије истичу генерално 6.5 mm као најбољу, али пошто већ имам зум њихов 8-24 желео бих да направим мало већи скок са магнификацијом). Сад, колико је ова лошија и колико бих ја то могао да опазим, не знам).

Или да штедим новац и купим Delos следећег месеца, уколико је стварно оправдана толика разлика у цени. Hyperion зумом сам стварно презадовољан за сада (и оптички али и свеопшти угођај) и негде због тога и цене и нагињем ка њему. Знам да је barlow још једно решење, хтео сам да купим powermate, али као и остало 40-60 дана...
Нисам одустао ни од 5mm SLV vixena, мада сам негде желео да идем још ниже због фокалне дужине телескопа, а ти тренутно нису доступни.
Sw 150/750
Eq5
Baader hyperion Mark IV Zoom
Super 10 & 25 mm