• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

H-Alpha Filter 7nm

Started by robes, December 12, 2020, 05:11:00 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

robes

Pozdrav ,treba mi mala pomoc ,uzeo sam SVBONY H-Alpha Filter 7nm,clip on filter ,trenutno slikam sa objektivima i canon eos 750D astro modifikovan,sa Omegon startrackerom,pitanje je koje su podesavanje ,exp,iso,sec itd?

vlaiv

ISO bi trebalo da ide na 1600
Sve ostalo na "osnovna podešavanja" (realistic color balance, faithful "processing", raw image format).

Dužina ekspozicija - što duže može
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Slažem se; RAW, ISO1600, noise reduction = off. Možeš i ISO1000 ili 1250 ako ta međuvrednost postoji na 750D, pošto to navode kao matematički najbolju vrednost po pitanju šuma i dinamičkog raspona za C senzore, mada razlika između ISO 1000 i 1600 je po tom pitanju vrlo mala. Poželjno mirror lock up ali ako imaš daljinski ili Magic Lantern onda i ne mora, pošto sam okida, bez vibracija.
Oko dužine treba malo eksperimentisati, pre svega u zavisnosti od žižne dužine objektiva. Npr ako uzmeš pedeseticu i ta montaža iole dobro prati, i useveravanje je dobro, onda na 750d bi pedesetica trebalo da može da se izvuče dva minuta. Možda i više, ali ćeš verovatno neki procenat snimaka na 3 ili 4min odbaciti. Neki široki tipa 10-18 možeš i preko 5min eksponirati, ali je tu otprilike glavna stvar koliko je ko od nas spreman da toleriše izdužene zvezde. Ja lično ne tolerišem ni piksel, čim su to crtice - brisanje, pa ajmo ponovo sa skraćenom ekspozicijom. Jer pazi, ako imaš lošu montažu bolje je 100x15sec nego ništa (to je oko pola sata); dobićeš rezultat ali ćeš malo zaglibiti komp prilikom obrade, baš te briga - boduje se rezultat; ali ako na lošoj montaži eksponiraš isto vreme ali 25x1min i sve zvezde su ti crtice onda je to po meni bačeno vreme jer nikakva obrada ne može da crtice vrati u zvezde.
To je bilo za pedeseticu, cifre za druge žižne daljine treba proporcionalno tumačiti, 200mm bi trebalo opušteno da može 30sec. Verovatno bi moglo i minut ali uz gorepomenutu rigoroznu selekciju.

Yagodinac

E da; slike će biti verovatno veoma tamne pošto je aparat nemodifikovan (i kod modifikovanog bi bile tamne a ovde tek). Nikakav problem, samo kad snimaš H-alfa magline kroz taj filter pripremi dovoljan broj snimaka i to je to. Ne znam koje objektive imaš ali ako imaš najjeftiniju pedeseticu 1.8 onda nju zavrneš na f2.8 i snimaš dva sata recimo, dakle 60x2min, i onda u obradi čuda ima da izađu.

robes


robes