• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jedno veoma srećno alajnovanje

Started by mboskovic, April 27, 2021, 01:04:49 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mboskovic

Početkom meseca smo goran.nikacevic i ja otišli na par sati do Letenke. Namestili smo se na košarkaške terene, što je bila greška, jer ona jedna bandera pre ulaza u "kompleks" veoma kvari nebo, i namestili opremu, on da posmatra a ja da probam nešto da fotografišem i malo virim kroz njegov dob.
Namestio sam AZ-GTi i na njega refraktor 80/400 i krenuo da ga, što bi na srpskom rekli, alajnujem.
Prva dva puta su bila, iz nepoznatog razloga, neuspešna. Onda sam skinuo teleskop i namestio fotoapart sa 135 objektivom računajući da ću ići sa kratim ekspozicijama 1-2 sec. Kada sam namestio aparat, rekoh, aj još jednoom da probam i uradim alajment tako što sam zvezde centrirao na ekranu aparata, potpuno odokativno. Za divno čudo uspelo je! Potražim plejade i montaža mi ih centrira. Kada je već tako lepo centrirao, rekoh, ajde da probam sa 10sec ekspozicijama i uradih 50 komada. Naravno, dok se to sve dešavalo, počeli su i oblaci da se navlače.
Sve to nije i nije bilo naročito interesantno dok nisam kod kuće krenuo da pregledam fotografije i video da su zvezde "zakucane" na jednom mestu. Nikada do sada nisam dobio ovakvo praćenje!


CyberianIce

Dobro proavnanje je kljuc uspeha, licno sam se uverio u to mnogo puta. Medjutim, primetio sam jos jednu stvar: kad je teleskop na cvrstom tlu (betonu), ako neko šeta blizu njega slika mi zatitra, doduse na mnogo vecem uvecanju, jer se vibracije prenose preko tla do teleskopa. Tako da sam odlucio da ubuduce to probam da radim iskljucivo na travi, mozda i ti da probas tako, ne znam sta drugi misle?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Ne samo da treba na travi - nego ako možeš da dodaš "krampone" na nogare i da ih ukopaš u zemlju.

Ja na mom berlebach planetu imam ovakve šiljke i papučicu da ga utisnem nogom u zemlju:Kad se to uradi platforma postane extra stabilna.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC