• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Okular

Started by dragan1956, April 01, 2021, 09:13:50 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dragan1956

Može li mi neko iskusniji pomoći? Imam okular 2" (SINTA) kome se gornji deo može okretati. Čemu to služi, da li da se prilagodi širina izlaznog zraka teleskopu, ili oku, ili?
Unapred Hvala

vlaiv

Pretpostavljam da se taj deo koji se okreće izvlači i uvlači dok se okreće?

Ako je tako onda je u pitanju podesiva zaštita od spoljnog svetla a ujedno i deo koji pomaže u pozicioniranju oka.

Okulari sa velikom fokalnom dužinom često imaju velik i eyerelief. Eyerelief označava udaljenost oka od samog okulara pri kom se svetlosni zraci iz okulara sažimaju i izlaznu pupilu i tu treba držati oko za najbolje posmatranje.

Ovaj dijagram to lepo objašnjava:Znači svo svetlo koje izlazi iz okulara prolazi kroz jedan disk koji se naziva i izlazna pupila i ona ima određen prečnik (prečnik aperture teleskopa podeljeno sa uvećanjem) i na toj poziciji treba držati oko.

Ako se oko ne drži tačno na tom mestu onda se gubi svetlo i pojavljuju se razni čudni efekti - ne vidi se celo vidno polje okulara, pojavljuju se senke u vidnom polju i slično.

Kod okulara gde je eyerelief velik - preko 25mm, počinje da bude problem da se oko drži na tačnoj poziciji. Taj štitnik koji se podiže služi između ostalog i da se oko prisloni na gumu odnosno da u tom položaju oko bude centrirano na izlaznoj pupili i onda se gore pomenuti problemi ne javljaju. Pored toga naravno štiti i od raznog okolnog svetla koje može da pravi refleksije na gornjem sočivu okulara i kvari kontrast i slično.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC