• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Колимација f5 телескопа

Started by Nox, April 11, 2021, 02:30:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nox

Здраво свима. Већ дуже времена сам муку мучио са колимацијом телескопа, док нисам на сајту astrobaby прочитао да није могуће нацентрирати кругове да буду савршено концентрични на f5 телескопима ( питању је 150/750). Мало ме буни што не могу да видим овај леви (држач примарног огледала? не знам како бих назвао), па нисам сигуран да ли је то нормално такође. Нажалост, не знам никога у граду да се бави овим хобијем, па сам приморан да тражим помоћ на овај начин. Знам да није ни слика савршена, али због сунчеве светлости која ми је потребна за cheshire вечито испада мало сјајнија преко камере него што је то заправо случај голим оком.
Све у свему, ако би ико могао да ми каже да ли је ово па и приближно добро колимиран телескоп за визуелно гледање, бих бих захвалан.https://imageupload.io/i/BHC8JpCdQV

Yagodinac

Ovo što si ti okačio je samo gruba kolimacija, tek da primarno i sekundarno ogledalo gledaju jedno u drugo, i to je više ili manje OK  ;D
Poenta je da se glavna kolimacija (nakon ove primarne) obavlja na zvezdi, na uvećanju 150-300x a ako imaš kombinaciju i više. Pritom se u kombinaciju ne računa stavljanje dva barlow-a i slično... Dakle najbolje je neki planetary, barlow samo ako mora (pošto i barlow može da bude decentriran ili jednostavno optički loš pa da prilično obriše koncentrične prstenove). Na taj način ako bi mogao da dobiješ neku fotku i da nam okačiš, bilo bi idealno.
Generalno f5 teleskopi ne spadaju u najbolje optički gledano teleskope na svetu, ali nisu tome ni namenjeni. Šta tek da kažu vlasnici f4 teleskopa, oni su u proseku po optičkim nesavršenostima 66% gori. Ali da f5 teleskop može da bude dobar - itekako može. Veoma je velika razlika između potpuno ispravno kolimiranog 150/750 i prosečno kolimiranog; a tek između njih i nekolimiranog... Razlog zašto su nam f5 reflektori uglavnom dovoljni je činjenica da nas vrlo često limitira atmosfera, pre nego loš optički kvalitet ogledala.
Moj ti je savet da gledaš tutoriale i vežbaš, a ako dođem (i dođeš) na kamp na Letenci svečano se obavezujem da ću tvoj teleskop kolimirati u zamenu za jedno pivo.
Ma i bez piva.  8)

Yagodinac

E da; nemoj mnogo da pritežeš prstenove tubusa da ne bi sekundarno ogledalo bilo pritegnuto, to može da utiče na minimalnu deformaciju i primetnu optičku degradaciju; i nemoj da ti oni držači ogledala sa prednje strane pritežu isto. Neka forma saveta bi bila da se između ogledala i držača primarnog može provući kreditna kartica; ja lično to ostavljam i labavije. Staklo zapravo nikad nije u nekom potpuno čvrstom stanju već pomalo i u amorfnom, pa se lako deformiše na pritisak.

Nox

Потрудићу се да дођем, пиво обавезно :D Хвала за ове информације за прстен и држаче, то нигде нисам нашао док сам прегледао туторијале, а мислио сам да ће боље држати колимацију ако до максимума затегнем све (превасходно мислим на држаче). Нажалост, за сада имам само хиперион зум и зум барлов који сам узео за њега, тако да је максимална магнификација без барлова коју могу да постигнем тренутно око 93, па ће те фотографије можда мало сачекати. (Плашио сам се дан нисам скроз руинирао јер сам мењао фабричке шрафове са оним Бобовим на секундарном). Следећи на листи ми је неки окулар мање снаге за deep sky, па евентуално после тога неки 2.5 или 3 мм за планете и месец. Дотле ћу гулити ову комбинацију, задовољан сам био генерално сликом месеца, а покрила ми је од 3.5 do 24 мм.

Yagodinac

Mislim da na 93 nikako ne možeš da odradiš kolimaciju, ne vide se tu dovoljno prstenovi. Probaj sa barlow onda, bolje bilo kako nego nikako; naročito ako imaš neki bolji barlow. Literatura je tu nejasna, neki preporučuju a neki zabranjuju barlow. Ja kad sam upoređivao kombinaciju fabrički 2x SW barlow + okular protiv samo okulara na sličnom uvećanju razlika je bila vrlo vidljiva. Dodatno sa dva barlow-a difrakcioni prstenovi postaju potpuno nevidljivi.

Za kolimaciju je potrebno i da teleskop bude ohlađen, recimo bar jedan sat na ambijentalnoj temperaturi. Turbulencija takođe igra ulogu ali manje, uvek treba tražiti sjajniju zvezdu negde oko zenita upravo zbog toga.

Nox

https://www.firstlightoptics.com/baader-planetarium/baader-hyperion-zoom-barlow.html

Овај је у питању... Имам и тај фабрички, међутим бар колико сам успео ја са својим лимитираним искуством да приметим, доста је велика разлика :)
Успео сам чак и те кругове да видим пре пар недеља, зумирао максимално на неку звезду мислећи да је марс :-[ (skysafari ми није био баш најпрецизније искалибриран), међутим нисам знао шта да радим са тим тад баш и било је при крају вечери.  Хвала ти неизмерно! :D

Predrag

Da, ovo na slici je gruba kolimacija. Jednostavno krugovi moraju biti kocentrični. A to može biti dovoljno za početak i posmatranje. Kada sam prvi put kolimirao dobsona na brzinu to je bilo dovoljno za prosečno posmatranje. Kasnije sam to doterao. Bude problem na planetama, dok se manje primećuje na objekte dubokog neba.
Dosta lakše je bilo na prethodnom teleskopu 150/750.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Nox

Очигледно да ми не преостаје ништа друго него да вежбам са звездом.... за пар недеља кад се време поправи  ;D Хвала

Nox

Уколико можда знате, да не отварам нову тему.. Да ли je 24mm на хиперион зуму (50 FOV) довољно за посматрање неких елемената дубоког неба (Типа Плејада) или морам да пожурим са 30-35 мм окуларом? Желео бих да уштедим мало, да могу неки квалитетнији да узмем :) Успевао сам да нађем отприлике магнификације које су потребне и рекао бих да да, међутим нисам сигуран због видног поља, које је доста скромно.

CyberianIce

Ja nesto ne verujem u zoom okulare i zoom objektive (nisam ni siguran da li je FOV zoom okulara na celom rasponu fiksan). Lepo je imati neki 35mm okular, ali opet nemoj zuriti, prvo probaj sa ovim sto imas da vidis kako ce ici.

FOV okulara 50° na 24mm, pri 750mm f/5 daje FOV od 1.6°. Plejade su oko 1.7° ali je kod otvorenih jata to malo nedefinisano. Teoretski nesto od DSO bi sigurno mogao videti a nesto bi malo ispalo iz vidnog polja. Npr M31 je 2.3°x1.7°, jezgro bi se sigurno videlo ali bi malo ispadala van vidnog polja mada je pitanje lokacije, atmosfere i LP-a koliko se uopste moze videti od njenih spiralnih krakova. A opet imas i DSO koji je malen i velikog povrsinskog sjaja, poput M57. Sve to je u teoriji jedno a u praksi jednostavno treba probati i to u vise posmatrackih sesija.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Nox

E hvala ti, ovako nesto mi je bas trebalo 🙂 nije fiksan FOV, ali su precizno naveli za razlicite jacine koji je. Na 24 je najmanji, ostali su znatno veci kod baderovog 🙂

Yagodinac

April 13, 2021, 09:11:55 pm #11 Last Edit: April 13, 2021, 09:45:16 pm by Yagodinac
Ja lično nisam gledao kroz zum okulare pa ti nisam neka referenca. Ide priča da zum nije kao fiksni ali ja u to nešto ne verujem jer mnogo zavisi koji zum i koji fiksni; primera u fotografiji je bezbroj (fiksni npr helios protiv zuma 24-70L gde fiksni gubi u svemu samo tako). Ako taj Hiperion košta 300e a moj Kelner od 25mm dobijen za džabe uz teleskop, koji košta verovatno u proizvodnji par evra, šta mislite - koji je bolji? Primam opklade do daljnjeg.
Ovo oko potrebnih okulara je čisto subjektivna kategorija, sto astronoma dvesta mišljenja. U mom slučaju široki nije potreban, čak ni taj 25 ne koristim nizašta osim kad tražim objekte. Za posmatranje su najkorisniji 12-17mm nevezano od aperture jer oni daju takvu izlaznu pupilu, da ne objašnjavam sad, koja je najbolja za uočavanje beskontrastnih objekata kao što su DSO. Uz jedan takav ti treba i planetarno uvećanje a to je jedan ili dva okulara male žiže ili jedan plus barlow i to je to, sve je pokriveno. Okulari tipa 30-40mm ja ne vidim kako će biti korišćeni na 150/750 jer već imaš degradaciju u centru, mislim da je neki maksimum oko 35mm uz opstrukciju u centru.

CyberianIce

Quote from: Yagodinac on April 13, 2021, 09:11:55 pmAko taj Hiperion košta 300e a moj Kelner od 25mm dobijen za džabe uz teleskop, koji košta verovatno u proizvodnji par evra, šta mislite - koji je bolji?

Najbolji okular je onaj koji imaš kod sebe kada treba, u tvom slučaju kelner 25mm 🤣 Spram njega, nagler koji stoji u izlogu web prodavnice ti ne vredi ama baš ništa. Taj koncept upotrebne vrednosti i on je u opoziciji sa apsolutnom.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Nox

Quote from: Yagodinac on April 13, 2021, 09:11:55 pmJa lično nisam gledao kroz zum okulare pa ti nisam neka referenca. Ide priča da zum nije kao fiksni ali ja u to nešto ne verujem jer mnogo zavisi koji zum i koji fiksni; primera u fotografiji je bezbroj (fiksni npr helios protiv zuma 24-70L gde fiksni gubi u svemu samo tako). Ako taj Hiperion košta 300e a moj Kelner od 25mm dobijen za džabe uz teleskop, koji košta verovatno u proizvodnji par evra, šta mislite - koji je bolji? Primam opklade do daljnjeg.
Ovo oko potrebnih okulara je čisto subjektivna kategorija, sto astronoma dvesta mišljenja. U mom slučaju široki nije potreban, čak ni taj 25 ne koristim nizašta osim kad tražim objekte. Za posmatranje su najkorisniji 12-17mm nevezano od aperture jer oni daju takvu izlaznu pupilu, da ne objašnjavam sad, koja je najbolja za uočavanje beskontrastnih objekata kao što su DSO. Uz jedan takav ti treba i planetarno uvećanje a to je jedan ili dva okulara male žiže ili jedan plus barlow i to je to, sve je pokriveno. Okulari tipa 30-40mm ja ne vidim kako će biti korišćeni na 150/750 jer već imaš degradaciju u centru, mislim da je neki maksimum oko 35mm uz opstrukciju u centru.

Ја сам већ био на граници да продајем 1.25" uhc филтер (и да ми ниси ово сад рекао вероватно и бих, иако сам га због ковид-а и разних перипетија чекао доста дуго). Баш сам мислио да сам упрскао што нисам наручивао 2'' за неки 30-35 широкоугаони, мада ми се чини да га није ни било на стању (као и већине explore scientific ствари, а жења ми је био баш тај небула филтер). Са овим зум барловом имам од 3.5 до 10.5, тако да сам миран и за планетарно :). Евентуално сад размишљам да наручим један 30мм Vixen NPL, да ме покрије док се не врате  ES 30-ице у рафове.

Joza

April 15, 2021, 05:03:21 pm #14 Last Edit: April 15, 2021, 05:25:12 pm by Joza
Tvoj teleskop nije dobro kolimiran. To i sam primećuješ jer te, kako kažeš, buni što ne vidiš levi držač...

Kod teleskopa SVI optički elementi moraju biti kolimirani odnosno postavljeni u istu osu.
Na slici koju si postavio jasno se vidi da to kod tebe nije slučaj jer se vidi samo deo primarnog ogledala.

Na tvojoj slici sam docrtao crni krug koji formira cev fokusera (ili kolimatora) i crveni krug koji predstavlja tvoje primarno ogledalo. Ti krugovi MORAJU biti koncetrični.

https://drive.google.com/file/d/1VmzZOiSsiNMrVCSgC5PCbHhHq3cbic3F/view?usp=sharing

Razlog zbog kog to nije tako je: ne centrirano tj. ne kolimirano dijagonalno (sekundarno) ogledalo.

Vidim da si radio kolimiranje primarnog ogledala i da ti je jasano kao se radi kolimacija.
 
Isti postupak je i za dijagonalno ogledalo. Vijcima koji se nalaze na njegovom držaču lagano ga dovedi ispravan položaj. Dok to budeš radio jednostavno ignoriši odraze u glavnom ogledalu i gledaj samo da se primarno ogledalo vidi simetrično u sekundarnom.
Pri tom možeš da koristiš razne trikove:
 - Približavanjem ili udaljavanjem oka traži položaj kada se obim glavnog ogledala poklopi sa rubom sekundara.
 - Izradom improvizovanih končanica na okularnom delu i na primarnom ogedalu.
 - označavanjem tačke u centru primarnog ogledala.

Nakon kolimiranja dijagonalnog ogedala ponovo kolimiraj primarno, jer sadašni položaj neće biti dobar za novi položaj dijagonalnog ogledala.

Po potrebi ponovo koriguj i sekundar i primarno ogledalo.

Kada je sve, odnosno svi odrazi, budu simetrični onda je OK i možeš da razmišljaš o testu odnosno kolimaciji na zvezdi sa difrakcionim prstenovima.

Nadam se da sam bio jasan. Ukoliko treba još neko objašnjenje - pitaj.

Pozdrav Joza