• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Novi setup na testu

Started by CyberianIce, April 25, 2021, 01:49:55 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

July 04, 2021, 03:05:10 am #15 Last Edit: July 04, 2021, 03:50:50 am by CyberianIce
Ima li negde neka čeklista za AP? Nisam baš toliki gotovan da me mrzi da pravim sam ali dve stvari su se pokazale kao univerzalno pravilo u ovom hobiju: Prvo, šta god mi padne na pamet da bi bilo dobro uraditi - neko je to već uradio na ovaj ili onaj način, a druga, sa povećanjem obima opreme koja je uključena u sesiju povećava se i broj stvari koje mogu zakazati ili na drugi način poći po zlu. U neko davno vreme zaboravljao sam da skinem poklopac sa kamere i gubio desetine minuta pokušavajući da nađem objekat. Nebitno, to sigurno se desilo svima koji su pokušali da fotkaju nebo bar jednom u životu. Posle mi se dešavalo (i još se dešava) da zaboravim promeniti podešavanja kamere za AP, a evo sad dođoh kući sa propale sesije tokom koje sam pokušao uhvatiti Cygnus wall pedeseticom, što sam uspevao nekad ranije i bez svega ovoga. Imao sam dva peha večeras. Došao sam na sajt, uradio PA povezao sve (čudo jedno kablova), namestio kadar i sekvencer za prvih 50 lajtova navio alarm za meridian flip (automatski još nisam testirao u kontrolisanim uslovima, ne verujem u to, upravo će se pokazati zašto je to bilo dobro) i pošto su komarci divljali pustio sam muziku i izvalio se u autu. Sat vremena kasnije, pola sata pre hipotetičkog meridijan flipa izlazim da vidim kakvo je stanje kad ono laptop otišao u sleep posle 17 subova. A ja sam promenio power profil u powersave baš nebi li uštedeo na osvetljenju ekrana i nižem radnom taktu, skroz mi je nelogično da može otići u sleep u sred posla. Mehanika je i dalje pratila. Da sam računao na auto meridian flip bilo bi karambola. Potom se NINA zabagovala jer se kamera zabagovala pa je usledio restart, i onda sve ispočetka. Druga sekvenca je propala jer se baterija koju koristim za montažu ispraznila pa su steperi počeli da štrajkuju. To se desilo posle 15 subova druge sesije, a opet je moja greška jer nosim tu bateriju već mesec dana svud sa sobom i arčim je za sve i svašta a ni jednom se nisam setio da je dopunim. O mom fokusiranju ne vredi ni govoriti. Toliko često zaboravim da fokusiram uopšte a da imam bak masku zaboravio bi je skinuti.

Zaključak je da je ovaj hobi za mene postaje sve kompleksniji, i da ima toliko mesta za napraviti propust da to već pomalo zna biti frustrirajuće. Nema smisla dalje ovako neplanirano pokušavati jer oblaci stalno vrebaju, vremena nema na bacanje leto je i noću su kratke. Treba mi neka čeklista koja će sadržati listu svih pripremnih operacija za AP od punjena baterija do pakovanja opreme u kofere na kraju sesije.
Meade Instruments DS2090 90/800 | Celestron CG-5 | AstroEQ + INDI Server | Canon EOS 4000D
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Danijel

Ima naravno, izradili su ju astroforumaši i nalazi se na starom Astroforumu:)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT