• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Enkoderi na ekvatorijalnoj mehanici

Started by CyberianIce, May 03, 2021, 02:22:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

Da li neko ima ko može da mi objasni kako se tačno koristi ovaj RA enkoder na CG-5 montaži. Tek od nedavno imam ovu montažu i deo sam "digitalne" generacije tako da sam se koristio digitalnim enkoderima i softverskim rešenjima ali zapravo me jako zanima kako se pravilno koristi ovaj fabrički stari enkoder, tu ima nekoliko skala sa podeocima, nešto kao nonijus, polarni tražilac ima svoj točkić sa podeocima, tu je i nekoliko statičnih repera i trista čuda a u fabričkoj dokumentaciji nisam našao ništa o tome. Imam neku grubu ideju kako bi to trebalo koristiti ali opet koristim aplikacije, a zanima me kakav je bio proces ranije, u doba planisfera...


Ono šta ja trenutno radim je da nađem neki objekt ili zvizdu, pogledam u aplikaciji koordinate, okrenem enkodere da se poklope sa tim i fiksiram ih pa onda računam da je to kao sad naštelovano. Ali sumnjam da je to pravilan način.

Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Koliko si dobar sa engleskim?

Evo jedan video koji objašnjava kako se koriste "settings circles" i zašto ne rade na malim teleskopima.

https://www.youtube.com/watch?v=geQszAVWMok

Zapravo - rade, ali su jako neprecizni zato što je skala jako gruba. Ako pogledaš taj RA krug - on je podeljen na 24h i svaki sat je podeljen na 5 podeoka.

360 / 24 = 15 stepeni u satu i 15 / 5 = 3 stepena po podeoku. Uzmeš recimo teleskop od 900mm sa 32mm plosslom - on okvirno daje 1.8 stepeni vidno polje.

Znači da treba objekat da staviš u vidno polje koje je otprilike duplo manje nego što je podeok na skali koju koristiš.

Doduše taj tvoj ima preciznije na deseti deo jednog podeoka sa tom dodatnom skalom, tako da možda i možeš da probaš da ih koristiš
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Probao to na staroj EQ2 i uvideo da je totalno neprecizno - dovede te blizu posmatranog objekta ali i dalje moraš da imaš dobru kartu/stellarium da bi se dalje snašao. Zapravo je i teže od klasičnog starr_hopping pristupa gde se dobro pripremiš i kreneš tražiocom da ganjaš jedan po jedan orijentir. Teže je u smislu da te baci ko zna gde pa se pogubiš, greška je potpuno random u suštini.

CyberianIce

Dobar sam sa engleskim i već sam gledao taj video, od tog lika sam i naučio ovaj "lifehack" za podešavanje skala, ali i dalje on ne daje odgovore na mnogo pitanja.

Konkretno, tu ima pet skala sa podeocima, ono što mi nije jasno je koju treba da gledam za severnu hemisferu, pošto pretpostavljam da su dvostruke obrnute skale jedna za južnu a jedna za severnu...

Da krenem od polarnog tražioca:

Ima reper na prstenu, zatim ima kružnu skalu 1-12 i još jednu od E20 do W20.

Onda RA enkoder ima dve kružne od 1-12 (12-1), i ovaj nonijus. Prekomplikovano. Možda da krenemo od procesa useveravanja. Kako se namešta "hour angle" i koju skalu treba da gledam uopšte, čemu služi ovaj nonijus... Takođe tu je i reper na kućištu RA ose...

Nije mi problem sto to nije precizno, dovoljno je da je priblizno precizno, i ovako me to zanima iz radoznalosti - nemam nameru da ih koristim u praksi. Malo me buni sto se sve te skale slobodno okrecu...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Nije da se baš preterano razumem u tu tematiku, ali mislim da nije ni prekomplikovano.

Imaš dva načina podešavanja - absolutno i relativno.

Relativno i sam primenjuješ:

Naciljaš objekat za koji znaš RA i DEC i onda okreneš RA skalu i DEC skalu tako da pokazuku ispravne koordinate tog objekta.

Onda možeš da okreneš teleskop na nove koordinate i tamo bi trebalo da bude novi objekat na čije si koordinate okrenuo teleskop.

Kada šteluješ skale - one bi trebalo da se okreću nezavisno od RA i DEC ose teleskopa a kad ih namestiš onda bi trebalo da se kreću zajedno sa RA i DEC osom.

Zapravo, ako imaš motor na RA osi - onda bi i skala trebalo da se rotira kako motor radi. Tada vršiš podešavanje samo jednom i to podešavanje je validno čitavo veče pod uslovom da ti motor prati čitavo veče.

Ako to nije slučaj - trebalo bi da "došteluješ" RA svaki put kada prelaziš na novi objekat. Pre nego što pređeš na novi objekat - proveriš da li je RA još uvek dobro poravnat sa RA koordinatom objekta koji trenutno posmatraš.

Kod apsolutnog podešavanja igra ulogu i vreme i pozicija sa koje posmatraš. Treba da izračunaš lokalno sideralno vreme. To je RA koordinata na kojoj se trenutno nalazi meridian. U home poziciji - kada teleskop gleda u severnjaču a tegovi su prema dole - RA je +6 u odnosu na lokalno sideralno a DEC je 90° (ako teleskop oboriš prema zapadu u DEC osi to je minus 90° i onda ga vratiš jednu četvrtinu kruga prema istoku u RA osi to je -6h dolaziš na meridian sa "0,0" koordinatama).

U svakom slučaju, skale treba da imaju dva moda - otključano i zaključano, odnosno okreću se samostalno ili prate osu montaže.


Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

CyberianIce

Quote from: Yagodinac on May 03, 2021, 04:24:11 pmProbao to na staroj EQ2 i uvideo da je totalno neprecizno - dovede te blizu posmatranog objekta
Da pocnemo od toga sto skala svakog RA enkodera ima 24h a sidereal day 23:56 i tu se prica o prevelikoj preciznosti i precniku enkodera zavrsava. Jasno mi je da to samo dovede blizu objekta, ali i to je valjda neka pomoc. Cenim da je u ta neka stara vremena pre GoTo-a mozda bilo veoma zanimljivo traziti same objekte i da je gratifikacija dolazila samim time sto ga zapravo i uspes pronaci posle nekog perioda patnje. Toga kod GoTo nema pa smo uskraceni za dobar deo dozivljaja.


Quote from: vlaiv on May 03, 2021, 05:57:07 pmNaciljaš objekat za koji znaš RA i DEC i onda okreneš RA skalu i DEC skalu tako da pokazuku ispravne koordinate tog objekta.

Da, ali u koju skalu gledam, posto ima dve, jedna raste u smeru kazaljke na satu a druga opada (pretpostavljam da je jedna za severnu a druga za juznu hemisferu). Upravo iz tog razloga se elektronski relativni enkoderi softverski kalibrisu sa dve zvezde po osi (odnosno 4-star alignment za dve ose), prva zvezda kalibrise apsolutnu vrednost enkodera a druga smer i korekciju.

Quote from: vlaiv on May 03, 2021, 05:57:07 pmKod apsolutnog podešavanja igra ulogu i vreme i pozicija sa koje posmatraš. Treba da izračunaš lokalno sideralno vreme. To je RA koordinata na kojoj se trenutno nalazi meridian. U home poziciji - kada teleskop gleda u severnjaču a tegovi su prema dole - RA je +6 u odnosu na lokalno sideralno a DEC je 90° (ako teleskop oboriš prema zapadu u DEC osi to je minus 90° i onda ga vratiš jednu četvrtinu kruga prema istoku u RA osi to je -6h dolaziš na meridian sa "0,0" koordinatama).

To me interesuje iz znatizelje, cisto da razumem kako se radilo nekada. To bi trebao ako ima neko od "stare garde" ko zna da pojasni, kao i sa 35mm filmom - nisam ga koristio za astro, niti cu ga koristi ali volim da znam kako se koristio i sta se sve radilo :) Mnogo je komplikovano cak i izracunati sidereal time - geografska duzina, casovna zona, DST, ima trista cuda, plasim se da te bas slabo razumem. Citao sam dosta na CN i SGL o tim stvarima, sto vise citam stvari u glavi se vise komplikuju. Taman kad sam pomislio da sam shvatio nesto naidjem na novi nivo komplikacije, recimo JNow i J2000 koordinatne sisteme, tako da je ova rupa sa zecom poprilicno duboka :D


Ono sto mi je najbitnije je kako se radilo useveravanje. Cak i da mi je dat polar hour angle, nisam siguran kako ga podesiti kada se polarni trazioc slobodno okrece u svom kucistu a i njegova skala takodje i jedan relativno u odnosu na drugi... Mogu ga izvrnuti iz kucista i okrenuti u odnosu na njegov reper. Koji je njegov "default" polozaj?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Quote from: CyberianIce on May 03, 2021, 07:23:04 pmDa, ali u koju skalu gledam, posto ima dve, jedna raste u smeru kazaljke na satu a druga opada (pretpostavljam da je jedna za severnu a druga za juznu hemisferu). Upravo iz tog razloga se elektronski relativni enkoderi softverski kalibrisu sa dve zvezde po osi (odnosno 4-star alignment za dve ose), prva zvezda kalibrise apsolutnu vrednost enkodera a druga smer i korekciju.

RA sat opada kada se ide od istoka ka zapadu za našu hemisferu (više je sati sada kod nas nego u Njujorku ili Parizu) - pa vidi kad teleskop pomeraš na montaži u pravcu zapada - onako kako se nebo pomera, koja od dve skale "pada" u vrednosti. Ta skala je ona koju treba da koristiš.

Prema slici - trebalo bi da je gornja skala na RA.

Quote from: CyberianIce on May 03, 2021, 07:23:04 pmOno sto mi je najbitnije je kako se radilo useveravanje. Cak i da mi je dat polar hour angle, nisam siguran kako ga podesiti kada se polarni trazioc slobodno okrece u svom kucistu a i njegova skala takodje i jedan relativno u odnosu na drugi... Mogu ga izvrnuti iz kucista i okrenuti u odnosu na njegov reper. Koji je njegov "default" polozaj?

Mislim da default položaj polarnog tražioca nije bitan. Ako se ne varam, useveravanje bi trebalo da ide ovako:

- staviš polaris u sam centar - ispod krsta
- kontrolama za visinu (altitute) "podigneš" severnjaču tako da dodje do kruga u polarnom tražiocu. Za ovaj korak je bitno da je montaža vodoravna
- okreneš montažu u RA dok marker na krugu ne dođe na severnjaču (to ti je "početna" pozicija)
- nađeš sat tranzita severnjače na današnji dan (odnosno dan kad useveravaš)
- postaviš to na RA
- okreneš tako da RA pokazije sideralno vreme i marker bi trebalo da se rotira tamo gde severnjača treba da bude, posle toga samo alt/az kontrolama za useveravanje staviš severnjaču u marker i to je to.


Znači fora kod useveravanja je da prvo marker staviš na 12h tako što ćeš severnjaču da staviš u sam centar i onda samo da "ideš gore" i tamo gde severnjača stigne do kruga - tu je 12h (kao na satu - najviše mesto na krugu).

Posle toga treba samo da zarotiraš montažu u RA za onoliko koliko je vremena prošlo od tranzita severnjače na taj dan do tog trenutka i to je to.

Astrobaby je napravila tutorial za useveravanje kod Heq5/Eq6 montaža, pa pogledaj to - ima korak po korak sa slikama:

https://www.astro-baby.com/astrobaby/help/polar-aligning-the-skywatcher-heq5orion-sirius-mount/
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

CyberianIce

May 03, 2021, 08:59:33 pm #7 Last Edit: May 03, 2021, 09:15:00 pm by CyberianIce
Jeste, gornja skala (ova koja je do linije sa podeocima) je onda prava. Jedno pitanje reseno :D

Procitao sam grubo ovaj tekst, kasnije cu pridati vise paznje tom clanku, ali za sada gledam ovu sliku i nesto mi nije jasno, odnosno kod mene nesto nije kako treba:


Koja je svrha DATE/LONGITUDE INDEX MARK-a (tako su obelezili na ovoj slici reper na kucistu), kada se ceo opticki element moze izvaditi i postaviti u bilo koji polozaj relativno u odnosu na svoje kuciste na kojem je reper urezan? On je u stvari jedna metalna cev, koja prolazi kroz gumeni prsten i moze da se orkene u tom kucistu kada je zivrnut i kada je otpustena navrtka koja ga drzi... To sam saznao prilikom rastavljanja da bi ocistio prasinu sa optike. Kada sam ga vracao, skontao sam da nisam zabelezio u kom polozaju je nitni krst bio u odnosu na taj reper, jer ta dva dela bi trebalo da su uvek na istom mestu jedan u odnosu na drugi.

Ili da preformulisem, kako nitni krst treba da stoji relativno u odnosu na taj reper na kucistu polarnog trazioca? Sada trenutno mi je kružok za severnjacu na suprotnoj strani od repera na kucistu a nije cak ni tacno na suprotnoj nego onako nesto otprilike, recimo nekih 160 stepeni clockwise...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Vlaiv, ništa te nisam razumeo za useveravanje  :o
Kod mene na EQ6 stoje UMa i Cass nacrtani u polarnom tražiocu i potrebno je samo glavu montaže rotirati u položaj da se ova sazvežđa (odnosno njihovi pravci) poklope. Onda Severnjaču treba precizno smestiti u predviđeni kružić i to je to, ništa više. Podrazumeva se da je prethodno tripod u libeli.

CyberianIce

Quote from: Yagodinac on May 04, 2021, 09:59:58 pmVlaiv, ništa te nisam razumeo za useveravanje  :o
Kod mene na EQ6 stoje UMa i Cass nacrtani u polarnom tražiocu i potrebno je samo glavu montaže rotirati u položaj da se ova sazvežđa (odnosno njihovi pravci) poklope. Onda Severnjaču treba precizno smestiti u predviđeni kružić i to je to, ništa više. Podrazumeva se da je prethodno tripod u libeli.

Kod mene nema UMa i Cass, ja imam onaj stari model pa kada okrećem RA osu, okrećem je otprilike gledajući da poravnam nitni krst sa kružićem sa onom slikom što mi aplikacija izbaci. E sad greška tu može biti poprilično velika, zato nebi bilo loše saznati kako se tačno namešta polar hour na tražiocu preko njegove skale.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Quote from: Yagodinac on May 04, 2021, 09:59:58 pmVlaiv, ništa te nisam razumeo za useveravanje  :o
Kod mene na EQ6 stoje UMa i Cass nacrtani u polarnom tražiocu i potrebno je samo glavu montaže rotirati u položaj da se ova sazvežđa (odnosno njihovi pravci) poklope. Onda Severnjaču treba precizno smestiti u predviđeni kružić i to je to, ništa više. Podrazumeva se da je prethodno tripod u libeli.

Princip je sledeći: Severnjača kruži oko NCP isto kao i sve ostale zvezde (odnosno sve one stoje a zemlja se okreće). U jednom trenutku u toku dana i severnjača je u "zenitu" svoje putanje - odnosno u najvišoj tački. Ovaj momenat se zove tranzit na taj dan.

Ako je tranzit bio u 19h na primer a sada je 23h kada useveravamo, znači da je Severnjača otišla na "zapad" (23-19) / 24 deo kruga, odnosno 1/6 kruga ili 60°.

Useveravanje se radi tako što se prvo severnjača postavi u najvišu tačku u tražiocu (voditi računa ako tražilac invertuje sliku šta je gore/dole a šta levo/desno), zatim se marker postavi na Severnjaču  i onda se montaža zarotira za 60° (za ovo koristimo RA skalu tako što oduzmemo sate tranzita i useveravanja i onda okrenemo montažu za toliko "sati" na RA skali) i marker pokazuje gde bi severnjača trebala da bude.

Na kraju se ručicama za useveravanje Severnjača i dovede na to mesto i onda smo useverili montažu.

Umesto da se odoka cilja gde su nacrtana sazvežđa i montaža rotira spram toga (tako se odoka određuje razlika između tranzita i trenutnog vremena) - može se i izračunati kolika je vremenska razlika između tranzita i trenutka useveravanja i onda tačno za toliko zarotirati montaža u RA.

Zapravo postoji i mini kalkulator na RA delu koji omogućava da se izračuna vreme tranzita na današnji dan ako znamo vreme tranzita na neki drugi dan u godini.Taj deo nikad nisam baš razumeo, ali u današnje vreme postoje aplikacije za telefon koje to obave ...

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.watware.www.polarisview&hl=en&gl=US
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Ma kapiram ja to, Severnjača je skoro jedan stepen od pola i to je nesporno, ali ja kažem da imam u polarfajnderu nacrtana sazvežđa pomoću kojih rotiram montažu i posledično smestim Severnjaču na svoje mesto. Ti verovatno iznosiš uputstvo za polarfajndere koji nemaju ucrtan Medved i Kasiopeju.
Ovako kako ja radim nije 100% precizno ali nije ni libela, balans, motori tek nisu i tako... Najmanja greška koju imam je od useveravanja. Možda bi greška bila vidljiva na 10min ekspozicijama, ali za tako nešto bih probao drift.

mitja

Cyber evo mog iskustva sa recimo analognim snimanjem neba...

Primer 1.
Na Ruđeru se okuplja ekipa. Cilj astrofotografije za to veče je Vesta. Fotoaparat Zenit 3m. Teleskop ruski školski 80/800. Film kodak 400 asa. Vreme ekspozicije nekih 5 min. Praćenje ručno odnosno jedan sedi i ručnim komandama drži reper zvezdu u nekom delu vidnog polja tražioca. Jedno jako bolno iskustvo. Snimano je više snimaka.
Film je odnešen u laboratoriju i nakon 3-4 dana smo dobili slike.
Nakon više sati prepoznavanja zvezda sa slika upoređujući ih sa Uranometriom 2000 skontali smo da je Vesta snimljena na samo jednom snimku od recimo 20. Od toga je bar 10 bilo katastrofa što se tiče praćenja. Da stvar bude gora vesta je bila na ivici kadra 😂
Sledeće nedelje smo ponovili snimanje a od veste smo na snimku imali samo želju...

Danas.

Go to hm ček da vidim paaa Vesta. Ukucaš broj snimaka. Ekspoziciju. Iso. Prtisneš dugme GoTo. Odeš na kafu. Pustiš film. Dremneš. Prebaciš slike na komp. DSS photošop. I tadadadada vesta u centru snimka. Pravac astronomski forum. Upload. I to je to.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

CyberianIce

@yagodinac i @vlaiv
Sad razumem tu teoriju. Ali kad se to pretoci u praksu, ovako to izgleda: Otvorim telescope.touch aplikaciju i odaberem polar hour angle, on ocita vreme i lokaciju i izbaci mi sledecu sliku:Znaci po njoj, severnjaca treba da bude sa leve strane, malo ispod sredine, negde izmedju 7h i 8h (ako zamislimo taj veliki krug kao sahatnu skalu). E sad, uopste nisam uzeo u obzir sto mi polarni trazilac izvrce sliku (time cu se posle pozabaviti jednostavno cu pogledati u stelarijumu gde je tacno NCP i invertovati sliku ako je potrebno). Ali veci problem mi je ovo otprilike izmedju 7 i 8h jer ja doslovno okrecem RA osu dok to tako ne bude izgledalo otprilike identicno u polarnom traziocu i onda pomeram ALT-AZ vijke dok je ne nacentriram u mali kruzic. Polarni trazilac mi izgleda ovako:Dakle nema Cass ni UMa, niti bilo kakve oznake, samo krstaca i ta dva kruzica. Za sada mi drugo ne preostaje nego da ga otprilike okrecem (dok zamisljam liniju horizonta) ili da naucim kako da koristim te skale koje su na njemu.


Quote from: mitja on May 05, 2021, 10:00:49 amGo to hm ček da vidim paaa Vesta. Ukucaš broj snimaka. Ekspoziciju. Iso. Prtisneš dugme GoTo. Odeš na kafu. Pustiš film. Dremneš. Prebaciš slike na komp. DSS photošop. I tadadadada vesta u centru snimka. Pravac astronomski forum. Upload. I to je to.

Hahah, a nije bas ni danas tako prosto, ponekad u sred kafe moras otici i rucno izvesti meridian flip, pa dok sve opet napestis kafa zna da se ohladi, joj znas koje je to cimanje. :D
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Quote from: CyberianIce on May 05, 2021, 10:47:29 amAli kad se to pretoci u praksu, ovako to izgleda:

Zato služi RA skala između ostalog.

Inace, u aplikaciji imas da podesis da li je slika izvrnuta ili prava (bar sam tako citao - nisam je koristio, ja koristim EQMod i on ima istu foru).

Evo šta možeš da probaš preko dana u stanu, da ti bude jasnije, pa ću onda da napravim spisak koraka sa slikama.

- Uzmi aplikaciju i neka ti prikaže istu stvar - hour angle i sliku gde bi trebalo da se nalazi kruzic.
- Pogledaš kroz tražilac i napraviš da je krstić na "12 sati" (kao na slici koju si okačio)
- Postaviš RA skalu na 0 sati
- Zarotiraš RA tako da pokazuje hour angle na brojčaniku (probaj gornju i donju skalu, jer zavisi da li se dodaje ili oduzima - ne znam napamet koja bi trebalo da se koristi za ovo)
- Pogledaj opet kroz tražilac i kružić bi trebalo da je u tačnoj poziciji kao na slici na telefonu.

Useveravanje se razlikuje samo po prvom i poslednjem koraku. Prvi korak treba da osigura da počinješ sa kružićem tačno na 12 sati - odnosno skroz gore. A poslednji je samo pomeranje montaže na pravo mesto.

1. Šrafovima za useveravanje namesti da je severnjača ispod samog krsta:2. Šrafovima za useveravanje koji pomeraju montažu "gore/dole" - odnosno altitude pomeri severnjaču da dođe na krug gore:3. Rotiraj RA osu tako da kružić dođe na severnjaču, odnosno da severnjača bude u centru kruga:4. Namesti RA skalu na 0

5. Rotiraj RA na polar hour angle iz aplikacije

6. Proveri da li pogled kroz tražilac odgovara izgledu slike iz aplikacije

7. Koristeći šrafove za useveravanje - pomeri severnjaču u centar kruga.

8. Gotovo.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC