• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Projekt Zvjezdane vedute

Started by Danijel, June 02, 2021, 02:26:59 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Danijel

Uzeo sam si u zadatak da odradim jedan projekt. Nazvao sam ga Zvjezdane vedute. Ukratko, radi se o projektu u kojemu bih obradio sva zviježđa ali na način da snimim sve što je u njima zanimljivo, fotografije bi pratile tekst i na taj način ljudima pokazao što se sve u zviježđima nalazi, što tamo mogu pronaći i vidjeti.

Ima puno podataka o zviježđima ali oni nisu napisani tako da čovjek na jednom mjestu može to i vidjeti. Obično ima nekakav opis uz kakvu sliku i to bi bilo to. Koga zanima nešto više, mora kopati po internetu tražeći fotografije tih objekata. Htio sam to promijeniti i napraviti seriju članaka sa svim opisima i fotografijama, i da ga mogu čitati ljudi sa naših prostora. Tu mi je podršku dao Muhamed Muminović i dozvolio da se koristim njegovim tekstovima iz njegovih knjiga.

Više o projektu možete pronaći na mojim stranicama ovdje. Kao prve sam obradio Velikog i Malog medvjeda.

E sad, ja mogu snimiti zvijezde i zviježđa, no ne mogu, jer se ne bavim takvom astrofotografijom, snimiti maglice i galaksije i slično tome. Tu trebam vašu pomoć. Ako ste zainteresirani ustupiti mi vaše fotografije tih objekata za potrebe projekta. Naravno, svatko će biti potpisan pod svoju fotografiju i sve što uz to ide.

Ja bih vam ovdje napisao što mi treba, a vi mi onda date linkove na vaše fotografije koje imate, recimo na Flickr i sličnim mjestima. Na taj bismo način dodatno popularizirali astronomiju i pomogli ljudima koje to zanima, da dobe nekakvu sliku o tome što mogu pronaći u zviježđima, kako to izgleda, a i vaše bi se fotografije dodatno malo izreklamirale i postale pristupačnije ljudima.

Što kažete o tome?
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Odlična ideja. Koliko kapiram, imaš ideju da uradiš nešto slično Muminovićevoj knjizi, samo na netu i u digitalnom formatu. Generalno nam je svima uvek malo astronomske literature na našim jezicima, ima danas sve da se nađe na mreži, na engleskom koji svi znamo, ali to je nešto sasvim drugo - deluje sterilno sa svim onim podacima, nekako bez emocija i ličnog doživljaja onog ko o tome piše. Zato je lični pečat u pisanju po meni jedna od najvažnijih stvari.
Što se tiče fotki, ja odmah mogu da ti obećam sve moje fotke i sa Flickr-a i sa bloga, naravno mnoge ako ne i sve imam i u većoj (originalnoj) rezoluciji od one koja služi za net, pa ti mogu poslati veće fotke. Samo javi nekako o čemu pišeš članak pa da mi spremimo i pošaljemo fotke. Ne znam, doduše, kako si zamislio odabir fotki za objavljivanje, jer ako ne budeš pritom bio selektivan kad budeš pisao o Andromedi sigurno će nas trideset poslati svoje fotke i onda od potencijalno finog članka ostaće ti prostora samo za neku galeriju/slajd šou...  ;D

Danijel

Quote from: Yagodinac on June 02, 2021, 11:53:15 amOdlična ideja. Koliko kapiram, imaš ideju da uradiš nešto slično Muminovićevoj knjizi, samo na netu i u digitalnom formatu.

A ne, nemam namjeru prepisivati knjige, bilo bi to... samoubistvo. ;D

Iz knjiga izvučem samo onu srž, ono što je značajno, a ostalo je moje. Opišem zanimljivosti sa snimanja, snimim ono što se u tekstu spominje, ono što ne mogu snimiti, umjesto da "sakupljam" od stranaca sa interneta, zamolim astronome sa Astroforuma i foruma Astronomskog magazina da mi ustupe svoje astrofotografije. Nema veze ako ima više slika istih objekata. Nitko od vas ne snima jednake fotografije. Ljudima će to dati uvid u nekakvu perspektivu, da vide kako izgleda snimljeni objekt i da im pomogne vizualizirati kako on izgleda. Nije ovo natječaj za najbolju fotografiju. :)

Quote from: Yagodinac on June 02, 2021, 11:53:15 amGeneralno nam je svima uvek malo astronomske literature na našim jezicima, ima danas sve da se nađe na mreži, na engleskom koji svi znamo, ali to je nešto sasvim drugo - deluje sterilno sa svim onim podacima, nekako bez emocija i ličnog doživljaja onog ko o tome piše. Zato je lični pečat u pisanju po meni jedna od najvažnijih stvari.

Baš to, da. Trudim se napraviti nešto onako kako bih ja to volio vidjeti da netko to meni napiše. Jasno, bez kompliciranja i mistificiranja, sve na jednom mjestu. To ljude privuče astronomiji i iz toga lakše nauče nešto.

Quote from: Yagodinac on June 02, 2021, 11:53:15 amŠto se tiče fotki, ja odmah mogu da ti obećam sve moje fotke i sa Flickr-a i sa bloga, naravno mnoge ako ne i sve imam i u većoj (originalnoj) rezoluciji od one koja služi za net, pa ti mogu poslati veće fotke. Samo javi nekako o čemu pišeš članak pa da mi spremimo i pošaljemo fotke.

Da, kako budem obrađivao temu, tako ću napisati što mi od vas treba. Fotografije ne moraju biti posebno velike. Ni ja ih ne pravim velikima. Dovoljno je da se lijepo vide na prosječnom monitoru. ;)

Quote from: Yagodinac on June 02, 2021, 11:53:15 amNe znam, doduše, kako si zamislio odabir fotki za objavljivanje, jer ako ne budeš pritom bio selektivan kad budeš pisao o Andromedi sigurno će nas trideset poslati svoje fotke i onda od potencijalno finog članka ostaće ti prostora samo za neku galeriju/slajd šou...  ;D

A nekako ću se snaći valjda. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

vlaiv

Ja sam za, mada ne znam koliko ću moći doprineti.

Možda za jedno mesec dana kada se konačno preselim na tamnu lokaciju i krenem raditi bilo šta ozbiljnije vezano za astronomiju.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Danijel

Projekt će trajati godinu dana. Ne tražim savršenstvo. Svi su dobrodošli bez obzira na kvalitetu slika. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Hajde da vidimo što imate. Trebaju mi ovi objekti:

M 49
M 58
M 59
M 60
M 61
M 84
M 85
M 86
M 87
M 89
M 90
M 104 Sombrero
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Imam:

M59
M60
M84
M86
M87
M89
M104

Jel može web rezolucija? Originalne su mi fotke zajedno sa TIF stack-ovima po kojekakvim diskovima, pa bih morao da izvučem stari kompjuter i da to prekopavam. Nijedan od ovih današnjih komjutera nema DVD drajv...  :-\

Danijel

Može nema problema. :) Ja svoje obrađene slike trpam na Flickr tako da ih ne moram tražiti kasnije po diskovima.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Na redu za obraditi su zviježđa Lav i Mali lav.

Tu bih od vas zamolio nekoliko lijepih galaksija u Lavu:

M 65
M 66
NGC 3628 The Hamburger Galaxy
M 95
M 96

Imate li ih kojim slučajem? :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Eto, završio sam i ovaj članak. Zvjezdane vedute - mačke među zvijezdama.

Hvala Milanu Miloradoviću aka Yagodincu na fotkama i hvala AD "Aristarh" iz Kragujevca na njihovim fotografijama. :)

Bez vas to ne bi bilo tako dobro! 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Moja fotka unosi notu humora u članak  ;)

Danijel

Volim pisati vesele članke. ;D

Nema veze, što više fotki, to je čitaocima jasnije šta se i kako može vidjeti tamo. Ja recimo volim vidjeti širokokutne fotografije koje prikazuju širu perspektivu i mjesto glavnog objekta u njoj. Onda ako imam fotku koja prikazuje taj objekt "izbliza", stavim ju uz onu širokokutnu pa čitaoci dobiju predodžbu što je to, koliko je veliko, daleko i slično. Nema veze ako je slika i, kako ti veliš "humoristična", ona prikazuje daleko više nego kada bismo taj prizor gledali golim okom kroz teleskop. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT