• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Novi setup na testu

Started by CyberianIce, April 25, 2021, 01:49:55 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

July 04, 2021, 03:05:10 am #15 Last Edit: July 04, 2021, 03:50:50 am by CyberianIce
Ima li negde neka čeklista za AP? Nisam baš toliki gotovan da me mrzi da pravim sam ali dve stvari su se pokazale kao univerzalno pravilo u ovom hobiju: Prvo, šta god mi padne na pamet da bi bilo dobro uraditi - neko je to već uradio na ovaj ili onaj način, a druga, sa povećanjem obima opreme koja je uključena u sesiju povećava se i broj stvari koje mogu zakazati ili na drugi način poći po zlu. U neko davno vreme zaboravljao sam da skinem poklopac sa kamere i gubio desetine minuta pokušavajući da nađem objekat. Nebitno, to sigurno se desilo svima koji su pokušali da fotkaju nebo bar jednom u životu. Posle mi se dešavalo (i još se dešava) da zaboravim promeniti podešavanja kamere za AP, a evo sad dođoh kući sa propale sesije tokom koje sam pokušao uhvatiti Cygnus wall pedeseticom, što sam uspevao nekad ranije i bez svega ovoga. Imao sam dva peha večeras. Došao sam na sajt, uradio PA povezao sve (čudo jedno kablova), namestio kadar i sekvencer za prvih 50 lajtova navio alarm za meridian flip (automatski još nisam testirao u kontrolisanim uslovima, ne verujem u to, upravo će se pokazati zašto je to bilo dobro) i pošto su komarci divljali pustio sam muziku i izvalio se u autu. Sat vremena kasnije, pola sata pre hipotetičkog meridijan flipa izlazim da vidim kakvo je stanje kad ono laptop otišao u sleep posle 17 subova. A ja sam promenio power profil u powersave baš nebi li uštedeo na osvetljenju ekrana i nižem radnom taktu, skroz mi je nelogično da može otići u sleep u sred posla. Mehanika je i dalje pratila. Da sam računao na auto meridian flip bilo bi karambola. Potom se NINA zabagovala jer se kamera zabagovala pa je usledio restart, i onda sve ispočetka. Druga sekvenca je propala jer se baterija koju koristim za montažu ispraznila pa su steperi počeli da štrajkuju. To se desilo posle 15 subova druge sesije, a opet je moja greška jer nosim tu bateriju već mesec dana svud sa sobom i arčim je za sve i svašta a ni jednom se nisam setio da je dopunim. O mom fokusiranju ne vredi ni govoriti. Toliko često zaboravim da fokusiram uopšte a da imam bak masku zaboravio bi je skinuti.

Zaključak je da je ovaj hobi za mene postaje sve kompleksniji, i da ima toliko mesta za napraviti propust da to već pomalo zna biti frustrirajuće. Nema smisla dalje ovako neplanirano pokušavati jer oblaci stalno vrebaju, vremena nema na bacanje leto je i noću su kratke. Treba mi neka čeklista koja će sadržati listu svih pripremnih operacija za AP od punjena baterija do pakovanja opreme u kofere na kraju sesije.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Danijel

Ima naravno, izradili su ju astroforumaši i nalazi se na starom Astroforumu:)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT