• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Savet pri kupovini teleskopa

Started by Dare, July 05, 2021, 06:04:25 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dare

Pozdrav svima  :)  znam da ima sličnih tema ali dugo me nema pa reko da postavim opet jednu  ;D imao sam 130/650  newton skywatcher i vreme je da se predaje na nešto veće... Nema tu puno puno da se razmišlja naravno, nešto tipa  200-250 mm newton.. Baš pre neki dan upoznam čoveka hoće da kupi sebi teleskop, i sa obzirom da sam prodavao moj 130 mm newton, hteo je da kupi njega.. Naravno prvo što sam ga pitao koliki je budžet u pitanju, da znam dal da mu posavetujem nešto bolje... Kad on reče 600 eura... Reko druže za to možeš brutalan teleskop da kupiš, sa obzirom da je njemu cilj uglavnom posmatranje naravno preporučim mu dobson od 200-250 mm... E sad mene zanima sledeće... Da li bi ste i vi iskusni takodje preporučili sličan telesko? Znači budžet je do 600 eura pa čoveka zanima dal možda neko ima na prodaju nešto slično... Hvala svima unapred  :) 

vlaiv

Da, u tom cenovnom rangu, 200mm F/6 dobson za vizuelni instrument.

Ostatak para na okulare i ostalu opremu.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Dare

Sa obzirom da je 250mm dobson isto u igri, da li je vredno dati koji dinar više za njega? Da li je dovoljna razlika izmedju dobsona 200 i dobsona 250? Nikad nisam gledao niti kroz jedan pa neznam, a posebno zanima i mene jer u moj budžet ulaze i jedan i drugi... Da se posle ne bih kajao a iznad 250 ne bih išao, to je već "budžotina"  :) znam da je f5 osetljiviji nego f6, pa sad neznam, šta mi je činiti :D

Yagodinac

To je kao kad pitaš da li da kupiš BMW 520d ili 530d.
Naravno, uvek 530d  ;D
U principu nema zamene za aperturu. Deset cola jeste teži instrument, f5 malo zahtevniji za kolimaciju od f6, sporije se hladi, osetljiviji na turbulenciju, mrvica manji kontrast zbog nešto veće opstrukcije... Ali je vrlo prosta činjenica da u najvećem broju slučajeva daje bolju sliku od 200mm. Obrnuto teško mogu da zamislim. Ja lično mislim da svi malo preterujemo sa političkom koreknošću i u preporuci teleskopa tipa "polako, nije to za početnika, nauči se na manjoj aperturi i sl". Ja bar govorim u svoje ime, koliki god da sam početnik u nečemu uvek sam spreman da se uhvatim u koštac sa izazovima da bih dobio bolje rezultate. Da mi daju R1 ja bih vozio, da mi daju Cesnu ja bih pilotirao, da mi daju bocu ja bih ronio i pitao dal ima još, itd.

Dakle odgovor na tvoje pitanje je krajnje individualan i zavisi od ličnosti onog ko teleskop kupuje, ali 250mm je potencijalno instrument koji će prikazati ne mnogo ali ipak više od 200mm.

Dare

Hvala puno na odgovorima :) ako neko ima na prodaju neki od pomenutih teleskopa nek se javi :) slažem se, mislim da je teleskop prilično jednostavna sprava, pogotovo kad je samo posmatranje u pitanju i kad je dobson montaža u pitanju... Teže je naučiti mapu nebana primer... Naravno tu je kolimacija, hladjenje ali realno ni to nije teško... Ja se javljam uskoro sa još par saveta koji će mi trebati pri odluci kad sam ja u pitanju... Vedro nebo!