• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Savet pri kupovini teleskopa

Started by Dare, July 05, 2021, 06:04:25 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Ima i f6 komu, recimo malo manje nego f5, ima i f7  ;D Imaju svi njutni bez korektora. Evo recimo da je 130/900 bio neznatno bolji od 150/750 po tom pitanju sa 25mm okularom, obrati pažnju - ne mnogo bolji (desetka je druga priča, slika praktično ravna).
To sad zavisi i od okulara, najjeftiniji jednostavno isporučuju sliku kakva jeste i dobro je da je dodatno i ne zabrljaju, a najskuplji (Ethos i slični) popravljaju te degradacije po rubovima. Sećam se da je najgori okular na brzom teleskopu bio Apex 28, u suštini Kellner koji je samo srednju trećinu prikazivao dobro. Zapravo koma i sferna aberacija smetaju pri fotografisanju i to većim kamerama, tj krop i FF DSLR-om, vizuelno ja bih to krivljenje jednostavno zanemario jer je sastavni deo teleskopskog širokog ugla. Na planetama toga recimo nema, a sad da li se isplati da se odrekneš blagodeti velikog f5 njutna samo zbog širokog ugla, ili da kupuješ skupe korektore - odgovor je uvek povezan sa ličnom preferencijom. Ja lično ne bih... To je kao kad kupiš neki X6, ima ali baš sve, ali je dizel pa ponekad eto, bude bučan. Pa mora nešto da fali, ne može sve  ;D

Astro_fun_times

Da, ima, slikao sam ja Orion nesto malo pocetkom godine samo da testiram aparat dok sam cekao quattro.
Nije bila strasna a i kad se kropuje malo bude taman.

Sto se tice vizuele pa tu je objekat uvek centriran i oko je u sredini gde i posmatras objekat tako da mislim da i ne igra previse ulogu ali sto kazes, bas sve je stvar licnog ukusa, eto neko rece da mu je smetala koma u okularu, sto je sasvim ok.
Onda on kupi ili korektor ili neki sporiji teleskop i resi stvari koje ga muče.

Lepota ovog hobija je sto sve probleme mogu pare da rese hahaha
Loša strana ovog teleskopa je sto sve probleme moraju pare da rese hehe
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

PerecaNeca

Zdravo svima... planiram drugarici da kupim teleskom za rođendan, nisam baš toliko u tome, pa su mi potrebni saveti. :) Model koji je ok i nije previše skup. Hvala. :)

Astro_fun_times

Caos, kazi nam koliki ti je budzet?
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

vlaiv

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Jelena

Molim vas vase misljenje o SKYOPTICS Teleskop BM-70076M. Moj budzet je vrlo ogranicen i pocetnik sam.

Boka76

 Zdravo. Po meni takve male teleskope treba bataliti. Sve zavisi koliki je budzet. Ja bio strpljiv pa bi jos usparao pa bi uzeo neki 150/1200 newton na dobson montazi bude onako univerzalni teleskop sa lepom ostrom slikom

Astro_fun_times

Ovaj teleskop je veoma los, ali je i veoma jeftin. Izreka kaze "koliko para - toliko muzike". To je ovde veoma tacno. Nazalost ovakve teleskope nazivaju i "hobby killer" teleskopima iz razloga sto ljudi nakon kupovine njih budu veoma razocarani. Teleskop je vrlo klimav, slab generalno.

E sad, to ne znaci da se nece kroz njega nista videti ali, morate svoja ocekivanja prilagoditi tome, narocito ukoliko se nadate slikama kao sto pruzaju Hubble ili James Webb teleskope.

Moja preporuka vam je da dodjete na Letenku, 6tog Aprila ukoliko vam je blizu, pa da pogledate kroz neke od teleskopa koji ce tu biti, da vidite sta mozete ocekivati pa ce vam to mozda dati neku ideju sta biste zeleli.

Mislim da je ovaj teleskop "bacanje para" jer dacete 17k za njega i onda ili cete se razocarati pa ce vam samo stajati i skupljati prasinu ili cete hteti vrlo brzo malo bolji teleskop a ovaj necete moci prodati, tj vec ste dali 17k za njega a morate dati recimo jos 30k za drugi, bolji.
To je 47k umesto da ste odmah uzeli taj neki hipoteticki od 30k.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Maki

Ako je budžet ograničen svakako je bolje kupiti ovde nešto polovno a što valja. Polovna oprema u Srbiji ionako ide budzašto.
Ti plastični 'teleskopi' koje prodaju po tržnim centrima su u rangu 'mikroskopa' koje takođe imaju u ponudi slične radnje.
Kvalitetan dvogled košta manje a njime se može puno više videti.
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/