• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Neželjene refleksije ili Flocking a Telescope

Started by POSEYDON, September 29, 2021, 11:23:53 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

POSEYDON

Dosta sam pročitao na stranim forumima o ovome, ali me zanima mišljenje i naših ljudi. Kupio sam 4m samolepljivog mat crnog velura sa namerom da napravim (Dew Shield) za mog MAKa 127 i dobsona, zbog uslova posmatranja iz Beograda... ali bih se upustio i u oblaganje unutrašnjih delova oba teleskopa pomenutim materijalom... zanimaju me iskustva dal je vredno truda i energije, naravno bolje rezultate očekujem negde van Beograda, ali i ovde da bar malo smanjim efekte svetlosnog zagađenja i zalutalu svetlost u cevkama.

Astro_fun_times

Ja sam odradio. Da li je do zatamnjivanja ili do adapracije ociju na mrak, ali ja sam bio zadivljen i sad sam se navikao na DSOs.
Pre su me samo planete i mesec zanimale.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

mitja

Odradio sam to na mom astromasteru. Vredi truda. Slika je dosta kontrasnija a i astrofotografije deluju znatno jasnije i bolje.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

POSEYDON

Ma za dobsona mi nije problem, al mi za malog maka127 frka ako ga rastavim dal ću ponovo moći da kolimiram i vratim sve na mesto kako treba, uzgred nisam ni znao da se i on kolimira :)

Danijel

Ja se držim one narodne: Ako nije pokvareno, ne popravljaj. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Boka76

Evo jednog videa za flocking maksutova ,nemoras da ga rastavis skroz,i ovo je sasvim dovoljno, jest pipav posao ali mose lepo da se izvede. Ja sam to tako napravio da sam uzeo teleskop drsku za valjak odsekao komad koji tacno tuzine koloko i bafle tube i tu cev koju sam odseka (lepa okrugla i tanka ali cvrsta cev) sam izlepio iznutra sa velurom i tu cev sam spolja udebljao na krajevima sa selotep trakom ,tako da ne na silu nego onako na guranje lepo udje u bafle tube u teleskop, ona jeste manji precnik na odnosu fabrickog bafle tube- ali to nije problem post fabricki tube je svakako predimenzionisan a druga stvar koji bi trebalo da se oblozi sa velurom je    konusni tube na secundaru jel ona iznutra bas sjajna pa se stvara svetli prsten. Ali to jako pazljivo treba raditi i svakako na svoju odgovornost jel secundar nema tvrdu zastitu nà sebi i jako je lako ga ostetiti (ja sam uspeo na zalost) mada i fabrika bi mogao da se pozabavi sa tim nedostatkom da ona odradi recimo i velur ,a dobili bi bolji teleskop. Evo linka https://youtu.be/FPFZbqbjbP0

POSEYDON

Kasno sam video ovo, nisam ništa trebao da diram samo sam zeznuo stvar, nisam uspeo da rasklopim mak... te sam pokušao da stavim skidanjem samo prednjeg stakla... rezultat, ništa nisam uradio... zeznuo primarno ogledalo sa malo lepka od folije, unuta zeznuo i onaj premaz oko zidova...posekao se dvaput.... sad pizdim na sebe što sam se uopšte glupirao, ako ne nađem neko da mi pomogne oko ovog leti sve sa 18 sprata ;)))) !!!!

POSEYDON

Uzgred nigde nisam našao kako se skida primarno ogledalo...

Boka76

Pozdrav. Prvo koji mak imas? Drugo ako je skljopljeno moze se i rastaviti. Malo je zeznuto al moze i ima redosled. Ja na celestronu 127 sam radio : 1 odstranio meniskus celog sa drzacem , 2 skinuo gumu sa fokusera pa odvrnuo one male imbus seafice pa ga skinu ,al pazi posto ima podoska i to izvadi.3 sa zadnje strane odvnuo velike imbuse skroz da cevka stoji u horizontalni polozaj ,ali polako ,posle sa prednje jednom rukom sam drzao ogledalo a sa zadnje strane polako izvukao ceo sklop ,znaci u jednoj ruci ostao ogledalo a drugoj seo zadnji deo ali pre nego sto ih uspes razdvojiti sraf kojim namests fokus treba da se odvrne sa ogledala. Pogledaj kod mene na nesto se sprema temi mislim da sam postavio  fotografije za ogledalo nebrini ako nije ogreban mozes skinuti ja sam uzeo 90%alkohol i rižin papir i lepo skinuo posto sam i ja umrljao ,sekundar sam uspeo sa nekom mikro necistocom da ogrebem al za vizualno nesmeta.kad sam sklapao to sam radio sa hirurskim rukavicama.

POSEYDON

Uspeo sam da ga odradim celog sa crnim velurom ali kad sam vraćao primarno ogledalo, video da sam ga pipnuo na par mesta rukavicom, nisam imao strpljenja da ga ponovo skidam i perem.... onoliko masti ja nemam u mojoj matoroj Vectri :) Nešto mi sumnjiv fokuser ali videću kad budem uhvatio vremena da ga probam na planetama.

POSEYDON

Tek večeras proban mak posle moje zezancije na veneri.... rezultat, strašno!!!, ne mogu fokusirati uopšte normalno, mrljavo i venera ko razmazana zvezda... dal je moguće da sam loše negde namestio fokuser ili šta već ???? :( :(

vlaiv

Kolimacija?

Probaj na zvezdi i vidi kakav patern dobijaš u fokusu i malo van fokusa sa svake strane.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

POSEYDON

Nisam znao da mak može toliko da ode van fokusa.... videću kako ide kolimacija na njemu.

vlaiv

Fokus kod Maksutova zavisi od udaljenosti primara i sekundara.

Sekundar je fiksiran na korektoru.

Da li si siguran da ne možeš da dostigneš fokus ili je samo problem da kad si u "fokusu" slika nije oštra?

Ako je ovo drugo u pitanju - znači možeš da defokusiraš više sliku i "prema unutra" i "prema spolja" (kada okrećeš osovinu fokusera i levo i desno) a slika ne bude oštra kad je najmanje razmrljana - onda je kolimacija.

Ako ne možeš upošte da stigneš do tog mesta - onda je distanca između primara i sekundara - odnosno nešto nisi dobro sklopio.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

POSEYDON

Pa kad ga kao fokusiram ne dobijam krug nego razmljanu mrlju, probacu sa kolimacijom.... ako nije to, kad vreme i živci dozvole rastaviću ga ponovo.