• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Слушање музике метеора

Started by DraganTesic, October 04, 2021, 04:50:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DraganTesic

     Нисам приметио теме о аматерској радио астрономији, па да започнем са нечим једноставним. У неком од часописа Звездочјот (Астролог) из 1998 године, објављен је чланак Михаила Бошата (Michael  Boschat) из Канаде "Слушање музике метеора". Од тада је прошло пуно година, чланак је постао ретро, али за мене и даље има неког шарма.
     За протеклих четврт века  догодила се дигитализација свега и свачега, па и радио пријемника. Сада се веома осетљиви SDR пријемник може купити по смешно ниској цени, заједно са одговарајућим моћним програмом који га повезује са компјутером. Екстремно јефтине стаклопластичне кинеске пецаљке омогућавају веома лаку израду антена од обичне жице, ма све је данас лакше.
      Текст сам у целости превео, осим дела који се тиче дипол антене. Аутор се није показао као зналац те области, свашта је написао, па зато тај део нисам хтео да преведем.
     Ако неко одлучи да се упусти у ослушкивање метеора, препоручујем књигу Ротамела "Антене", биће му потребна.


https://drive.google.com/file/d/1KpRqzQvpsN1bw9ar5D_h_CpBZ59y1iyX/view?usp=sharing

marino

neznam jesi li mislio na nesto sto ima veze sa ovime;
https://www.bib.irb.hr/65059
pa ukoliko nekog zanima a spada u ovu temu...
Vidulini Observatory

DraganTesic

Нисам мислио. Предочио сам идеју за чију реализацију је довољан обичан дипол и неки обичан FM радио пријемник.

Први пут да сам прочитао о детектовању метеора на веома ниским фрекфенцијама. Сјајно, изврсно.

За електрофонске звукове знам. Својевремено сам у неком радио часопису прочитао да је свећа са две обичне бакарне жичице у њеном пламену (плазми), а у које долази сигнал из нискофрекфентног појачала, изванредан звучник (а може бити и АМ детектор).Нешто слично сам видео на неком клипу где показују откачено уземљење неке радио антене, заправо стуба комерцијалне радио станице, а повезано са земљом плазматичном непрекидном "варницом" која репродукује веома гласну музика. Све је то било у вези плазе, не са детекцијом у предметима.

Волео бих да прочитам више о том пројекту.

marino

ok, shvacam..dao si lijepu ideju, ja otisao na drugu stranu ali tko zna, mozda upravo te stvari budu nekome poticaj da si da truda i krene u realizaciju..
Vidulini Observatory