• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Opet pitanje :)

Started by Boka76, November 16, 2021, 09:22:04 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boka76

Pozdrav. Interesuje me da li stereo glava od zeiss mikroskopa moze "takoreci"da se namontira na teleskop i dal moze da se dobije fokus sa snjim ? Ako neko ima neko iskustvo sa ovakvom homemade projektom ,pretvorio sam se u cetvoro oko da procitam , avanturu tog projekta ;)

vlaiv

Brzom pretragom sam našao ovo:

https://www.cloudynights.com/topic/481972-converting-binocular-microscope-for-telescope-use/

Može, ljudi su to radili, tako su i "nastali" bino-vieweri za teleskope u početku, ali je preporuka da se uzme redovan bino-viewer jer je bolji - daje bolju sliku.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Najbolje je da to uživo pogledaš i premeriš. Sigurno je da nekako može, e sad, koji su standardi kod kog mikroskopa to verovatno zavisi od proizvođača.
Ono što je moje iskustvo sa faksa, a vezano za istočnonemački Carl Zeiss Jena, odnosno praktično najčešće korišćene mikroskope na ovim našim postkomunističkim prostorima, je da su to neopevane kršine u 95% slučajeva. To je odličan mikroskop (bio sedamdesetih, kad je projektovan) ali se vremenom sve rashoduje pa i to. Binoi su im po pravilu razroki, objektivi umazani svim i svačim i hiljadu puta grebani i brisani maramicama, imerzija neupotrebljiva i tako dalje.

Pošto su svojevremeno sve bolničke laboratorije imale CZJ sva je prilika da ćeš naći dosta lako rashodovane delove i to je jedina prednost. Konstrukciono su dosta ispred onoga što se danas prodaje po svetu kao početnički mikroskop, ali je glavni problem što su izraubovani. Mislim da bi se pre mogli upotrebiti okulari ako dođeš do nekog.

Boka76

Lepo vece zelim zvezdolovci ;) hvala na odgovorima. Znaci nevredi da se bakce sa starudijama, mada zeiss okulara ima u paru  da se kupe pa mozda uzmem jedan za koji mesec ,cisto da i ja imam nesto kao  carl zeiss da mogu da se foliram 🤣

Drazen

Poštovanje, ja sam pre 4-5 godina koristio binokularni dodatak od biološkog mikroskopa tipa Zeiss i pokazao se sasvim dobro za povezivanje na teleskop. Potrebno je bilo samo rešiti povezivanje glave i zenit prizme, što mi je preko plastičnog prstena rešio majstor metalostrugar.

dedskin114500

Verovatno moze ali je problematika u fokusu .
Obicni Binovjueri imaju Barlow ili slicno socivo jer je dosta dalja  fokalna ravan, fokusna ravan ili tacka fokusa sa binovjuerom i bez .
Dosta tu ima mislim bar 100mm.

kad su pravili teleskop nisu na to mislili , znaci skoro sigurno nece moci bez barlow sociva ili kakvog korektora .

I tu se  dodaje dosta povecanja , kao i sa klasicnim barlowom pa je ugao gledanja dosta manji nego bez .


A drugi problem je Konus svetlosti , taj binovjuer nije sigurno prilagodjen velicinom prizmi za nekakav pa cak ni F8 teleskop .
A kamo neki F4 ili F6 koji su danas klasicni .

Pa se i tu gubi brda svetla , to jest nece svo svetlo uci u binovjuer .

A onda dolazimo do kvaliteta binovjuera , i najbolji mora gubiti svetlo zbog prelamanja , i svasta nesto .

A onda dolazimo do okulara , koju su za mirkoskop malo drugaciji , nisu prilagodjeni sirokom uglu gledanja , exit pupil .
Jer se racuna da neces u mraku gledati niti stvari koje su tamne .


Sve u svemu , ako se napatis dobro resices , medjutim napatices se , i imaces troskove , a binovjueri 200-300e pocetni bice opet bolji dosta .

Ali i oni su boze pomozi .


Za mene , ako smem da kazem , uzmes brale 2 Newtna , ne moraju biti bog zna kakvi , i napravis dupli teleskop .

Opet ces imati troskova ,  moras izvaditi fokuser , povecati ga , pribliziti ogledalo da izvadis dovoljno fokusa ,
i napraviti montazu , prizme .

Ali kad zavrsis imaces iskustvo , nema gubljenja svetlosti , nema losih okulara , i zavrsio si posao .Barlow

Zdravo. Citajuci o binowieveerima i glavama sa starih mikroskopa i ja sam   se ipak odlucio da pazirim lacerta binowiever, sve fino radi, sad sam jos u "poslu"sa teleskopom ,posto sam ga skroz rasturio al bukvalno, predhodni vlaslik i onaj pre njega kako su ga koristili neznam ,posto kad sa recimo izvadio spike sa sekundarom bilo namesteno pod nekim cudnim uglom 45°je bilo ok al bilo nagnuto na jednu stranu, kroz fokuser skroz bezalo ,videlo se 80% ogledala a primar nemam pojma pojma isto kako je bilo namesteno isto kad sam ka izvadio 6-7mm bilo nagnuto na jednu stranu. Tubus spolja na 5-6mesta oguljena pa crnim sprejem popravljana ,al sve curela farba. Tubus sam lepo osmirglao osim sw logoa i ponovo sa crni metalik sprejem sve lepo ofarbao  i dobio 3 sloja laka.lepse nego fabricki ;). Spidere sam pravio zakrivljene 3kom sa posebnom kucistem  koji se lepo oklapa u ovaj fabricki prstem sa prednje strane tubusa. Stavio sam podlosku ispod secundara da moze lepo da se namesti oko svoje ose i oprugu na vucenje koji se naslanja na tri srafa za namestanja ugla. Dobio cevka velur skroz i fokuser takodje dobio velur i blendu koja moze da se pomera napred nazad.za primar sam napravio posebno kuciste koji se srafi na fabrikci donji prstem za ogledalo kojim sam pomerio primar 100mm unutra zbog binowievera, al isto sve moze lepo da se podesava i stegne. Jos moram sve da dovedem u osu i da zvirnem kroz njega :) slike cu postaviti malo kasnije kako sam sve radio :) vedro nebo.

Barlow

I da jos sam zaboravio da fokusna cev  nije bilo u centru fokusera i to sam restavio pa dobio 1mm podloske vodjica sa onim 4 lezajem ,sad je u sredinu ì fokusna cev isto dobio crno mat boju .