• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Re: NA PRODAJU...

Started by Maxscope, February 13, 2006, 01:12:36 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Maxscope

Quote from: "dulef90", ali ovakav okular zasluzuje da bude na teleskopu tipa  :arrow: Maksut-Cassegrain,  :arrow: Shimd-Cassegrain,  :roll: Achromat,  :arrow: Apochromat, a ne na Newton-ne! :x

.


Zasto ne zasluzuje da bude na Newtonu?

dulef90

Ok, to je moje licno misljenje (po meni je najveca greska u Newtonovom zivotu bio taj njegov teleskop!
Zasto napustiti Cassegrain-ove kratke tubuse i ostriju sliku zarad ustede vremena na ne busenju rupe u ogledalu?! :?:

yukis

E,pa nesto bas nisam siguran da si u pravu.Njutnovi teleskopi mogu biti i te kako dobri ako je optika uradjena kako treba.Cassegrain teleskopi imaju vrlo malo vidno polje ,slika nema kontrasta i zbog male svetlosne moći nisu pogodni za ozbiljnije posmatranje objekata dubokog neba,uz to mnogo su skuplji od newton-a.Zbog velikog fokusa dobri su jedino za posmatranje i fotografisanje planeta .

dulef90

Quote from: "yukis"E,pa nesto bas nisam siguran da si u pravu.Njutnovi teleskopi mogu biti i te kako dobri ako je optika uradjena kako treba.Cassegrain teleskopi imaju vrlo malo vidno polje ,slika nema kontrasta i zbog male svetlosne moći nisu pogodni za ozbiljnije posmatranje objekata dubokog neba,uz to mnogo su skuplji od newton-a.Zbog velikog fokusa dobri su jedino za posmatranje i fotografisanje planeta .


Fokus moze da se smanji, vidno polje da se poveca, a za kontrast se ne bih slozio. Njihov sekundar je takav da se Newtonovo ravno ogledalo ne moze meriti s njim (taj princip reflektovanja svetlosti je po meni bolji!).

Pa hajde jedan Cassegrain od 150/1500 i Newton 150/1500 - koji je bolji i zbog cega?
:wink:

dulef90

Mozda deluje smesno, ali ja nisam ni sanjao da OBICNI CASSEGRAIN TELESKOPI POSTOJE U SLOBODNOJ PRODAJI, vec samo Maksut- i Shimd-Cassegrain.
Po meni, OBICNI Cassegrain u odnosu na OBICAN Newton nije nista posebno, isti su, ali Maksut-Cassegrain je mnogo bolji od obicnog Newton!

A da uporedimo Maksut-Newton i Maksut-Cassegrain...