• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Okulari za stereomikroskop

Started by Drazen, January 19, 2022, 10:33:51 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Drazen

Reč je o kompletu okulara za ruski stereomikroskop MBS-9. Prečnik okulara je oko 32 mm, pa se mogu koristiti i na teleskopima koji imaju binoviewer.

Rezervisan je par okulara od 14x uvećanja i štitnici za oči.

Okulari su veoma kvalitetni, očuvani i potpuno ispravni!

Pojedinačna cena okulara je 2500 dinara.

Možete ih videti na sajtu:
https://www.kupujemprodajem.com/sport-i-razonoda/dvogledi-durbini-i-teleskopi/okulari-za-stereomikroskop/oglas/130421047?filter_id=

Yagodinac

Šteta što ne piše koliko su milimetara (ne mislim na onaj prečnik, to je 1.25", odnosno u redu je za teleskope). Trebalo bi znati žižnu daljinu celog mikroskopa da bi se dobio taj podatak, a to je nama bitno na teleskopima da bi znali koliko ćemo uvećanje dobiti, jer uvećanja na mikroskopu i teleskopu nikako nisu ista.

Drazen

Koliko sam ja shvatio uvećanje okulara od 10x odgovara teleskopskom okularu od 25 mm.  Može se izračunati koliko bi to mm iznosilo na uvećanjima od 6,8,12 i 14x.
Pozdrav.

Drazen


Boka76


Drazen

Nažalost, taj je samo jedan, može za monokular.

Drazen

Za okulare može i razmena za kvalitetan dvogled, ako neko ima viška. Uz okulare idu i dva gumena štitnika za oči, postaviću njihove fotke kasnije na oglas.
https://www.kupujemprodajem.com/sport-i-razonoda/dvogledi-durbini-i-teleskopi/okulari-za-stereomikroskop/oglas/131806710?filter_id=