• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Omegon 2.1x42 mini-dvogled

Started by Drazen, January 26, 2022, 06:04:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DraganTesic

Чини ми се да та маска не одговара за Омегон?

Сви у рецензијама за Омегон помињу граничну звездану величину седам. То је далеко испод  вредности коју даје она позната формула , приближно m = 5,5+2,5logD, D је пречник објектива у см. Да ли постоји посебна формула за Галилејске двогледе?

Ubootwaffe доводи под сумњу угао 260. Можда оправдано. У истим рецензијама корисници наводе 100 до 150 у центру слике који гледамо директно, а остатак гледамо бочним видом. Као, тако гледати је за препоруку? Наводе са чак и када се тако гледа, утисак је упечатљив!

Мени код Галилејских двогледа највише смета "прислањање" ока на окулар. Ја то не могу. Мој двогледић по спецификацији даје 11,40, а ја  са одстојања гледам 80. Мени је и то довољно.

Такође исчекујем извештај мог имењака, Посејдона.

POSEYDON

Pa ovako momci, kvalitet izrade jeste na visokom nivou za tu cenovnu klasu. Što se tiče širine vidnog polja i tih spesifikacija se baš ne razumem nešto, oba okulara se podešavaju.... malih je dimenzija i veoma lepo stoji u ruci i nema drhtanja kako kod velikih dvogleda. Uhvatio sam par ovih vedrih noći nad Beogradom i sa ovim mališanom shvatio koliko je u stvari vidljivo zvezda čak i odavde.... slika je izuzetno oštra, recimo Plejade nisam video u Beogradskim uslovima golim okom, ali sa ovim malim sam se oduševio kako sam odmah spazio njih i pregršt drugih sazvežđa, pod tamnim nebom mogu misliti tek šta se sve vidi.... Orion vidim oštrije nego golim okom.... jasno se izdvaja područije Orionove magline sa svojim zvezdama ali naravno samo naslućujete da je tu maglina.... nju sam lepo osmotrio prvi put sa mojim dobsonom i uhc filterom.... lepo ali verovatno druga priča dalje od ovog svetlosnog zagađenja. Da se vratim na mali Omegon, one je kolko vidim kineska kopija poznatog Viksena, za koji se optika proizvodi u Japanu.... sad dal je za tu neku razliku od 130€ bolji od ovog Omegona ne bih znao, tek predstoji neko lepo testiranje u drugačijim okolnostima u nekoj zgodnoj poluležećoj stolici.... video sam po netu i raznih predloga da se nakači na neku varijantu nosača za glavu i opušteno posmatrati, sa rukama slobodnim za neko dobro pivce sa strane :)

ubootwaffe

Quote from: POSEYDON on February 08, 2022, 09:17:19 pmPa ovako momci, kvalitet izrade jeste na visokom nivou za tu cenovnu klasu. Što se tiče širine vidnog polja i tih spesifikacija se baš ne razumem nešto, oba okulara se podešavaju.... malih je dimenzija i veoma lepo stoji u ruci i nema drhtanja kako kod velikih dvogleda. Uhvatio sam par ovih vedrih noći nad Beogradom i sa ovim mališanom shvatio koliko je u stvari vidljivo zvezda čak i odavde.... slika je izuzetno oštra, recimo Plejade nisam video u Beogradskim uslovima golim okom, ali sa ovim malim sam se oduševio kako sam odmah spazio njih i pregršt drugih sazvežđa, pod tamnim nebom mogu misliti tek šta se sve vidi.... Orion vidim oštrije nego golim okom.... jasno se izdvaja područije Orionove magline sa svojim zvezdama ali naravno samo naslućujete da je tu maglina.... nju sam lepo osmotrio prvi put sa mojim dobsonom i uhc filterom.... lepo ali verovatno druga priča dalje od ovog svetlosnog zagađenja. Da se vratim na mali Omegon, one je kolko vidim kineska kopija poznatog Viksena, za koji se optika proizvodi u Japanu.... sad dal je za tu neku razliku od 130€ bolji od ovog Omegona ne bih znao, tek predstoji neko lepo testiranje u drugačijim okolnostima u nekoj zgodnoj poluležećoj stolici.... video sam po netu i raznih predloga da se nakači na neku varijantu nosača za glavu i opušteno posmatrati, sa rukama slobodnim za neko dobro pivce sa strane :)

Širinu vidnog polja njbolje ti je da proveriš posmatrajući Velika kola. Ukoliko stanu čitava (ako se ne varam zauzimaju ~25⁰) to je onda to. 👌👌👌
Po meni sasvim dovoljno za uživanje u noćnom nebu i detekciji sazvežđa.

PS
Ti sredi taj nosač za glavu, al da bude fleksibilan zbog nas sa velikim glavama,  a ja ću obezbediti pivo, pa čim krene toplije vreme očekujem da navratiš. U predgrađu se bar Plejade vide golim okom 😁😁😁
SkyWatcher Dobson 200/1200

Dvogledi:
BPC 20x60 3.5⁰, BPC4 12x40 6⁰, BPC 10x50 5.5⁰, BPC2 7x50 7.1⁰, BPC4 8x30 8.3⁰
Wetekom 9x60 5.5⁰, Columbus 10x50 5⁰, Revue 7x35 10⁰
Zrak RD 7x40 8.3⁰, Zrak RD 6x30 8.3⁰
BGT2 2.5x24 12.4⁰

DSLR:
Canon EOS 1300D

Drazen

Hvala na izveštaju, na osnovu koga mogu da zaključim da je "spravica" vredna i novca i ugođaja koji nam pri tome pruža, naročito za osobe poput mene, koje nisu više za gledanje sa jednim okom (bilo da se radi o mikroskopu ili teleskopu). Sve najbolje!

Drazen

I još jedno pitanje, da li se oči baš moraju prisloniti na okular, ili postoji mali luft (eye relief), jer takođe nisam pristalica, iz više razloga, "lepljenja" očiju za okular? 

DraganTesic

Код Галилејских двогледа ширина поља зависи од размака ока до окулара. Што је размак већи, мањи је угао, али наравно да не треба дословно додирнути окулар. :)

POSEYDON

Što kaže imenjak, što si bliže okuklarima polje je šire, definitivno su oči blizu okulara, al nisam imao potrebe da ih dodirujem.... bar mislim da nisam :) :)

Drazen

Jasno! Ako neko ima dobru ideju ili neki link gde su homemade držači za manje dvoglede ovakvog tipa (ne mislim na paralelogram), koji se verovatne kače za glavu, bilo bi lepo da nas obavesti.