• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Okular

Started by Boka76, March 04, 2022, 07:32:29 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boka76

Pozdrav. Imam pitanje u vezi roi tipa okulara, rastavio sam ga da ga malo izduvam i ustanovio da stranice sociva nisu ofarbana u crno, dal da se bakcem  sa farbanjem sociva?

Boka76

To je ovaj tip okulara

Astro_fun_times

Čime bi obavio posao?
Ja sam rasturio MA Super 25mm da bih ga zacrneo.
Plasticni deo koji se zavrce odozdo, kroz koji ulazi svetlo iz teleskopa sam malo šmirglom brusnuo a zatim sam ga isprskao mat crnom bojom, kao i plasticni deo koji razdvaja dva sociva.

Rubovi sociva nisu bili zarcnjeni pa sam mislio da iz zacrnim ali čime?
Vrlo je pipavo, ivice su uske. Lako se sklizne na samo socivo.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Boka76

Ovde u ovom okularu ima dva distancera prstena koji su iznutra bas sjajni vredelo bi ofarbati mat crnom bojom za beton (akrill) mislio sam uzeti gumene tanke rukavice i stapice za usi ,umocim u farbu i polako redom okretajuci stapic ofarbati ,ofarbam deo pa scekam da se osusi (akril se brzo susi) ili druga varijanta uzmem crni marker i sa njim ofarbam okolo sa njim bi moglo bas fino do ivica da se ofarba. Ovo je ruski okular donji socivo je ljepljeno ali je bar 20mm debelo, ima dva tanka sa prstenima i ocni deo koji je isto jedno 12-13mm debelo.

Boka76

Citao sam nesto na netu u vezi okulara i proizvodjaca i pisu neki strucnjaci" da ne razumeju to da se napravi dobar okular  i izostave zacrnjenje sociva sa strane ,posto se tako dobije mnogo bolji okular sa boljim kontrastom i dosta manjim reflexijama(sto zna da bude bas iritantno).

Astro_fun_times

Crni marker se malo teze suši, ili se bar tako meni cinilo, na socivu.
Ja sam pokusao sa markerom.
Takodje, kada se cisti okular, sa rastvorom alkohola i vode, taj rastvor bi mogao da rastvori i marker. Bar sam tako citao.

To za farbu i stapic... Stapic nije bas precizan i uvek ima poneko vlakno koje odskace.

Svakako bi trebalo da pomogne kontrastu.
Bar distancere mozes da odradis.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Boka76

Za viked cu "ako" budem imao zivasa odraditi to sto sam naumio :)

Boka76

Zdravo. Evo danas sam stigao da nabudzim  ofarbam stranice okulara :) od mikroskopa, danas sam uspeo onako normalno da ih isprobam. Posto su imali precnik 32mm u dijagonalno ogledalo 31,7mm nikako nisam uspeo da   ubacim, pitao jednog strugara da mi donji deo stanji na 31,6 na okularima , kad mi rekao cenu zamo sam se zahvalio i odlucio sam da napravim sam. Koliko je hteo uzeti ta dva okulara ukupno nisam platio toliko... i eto opet "atm" npravio sam alatic da prihvati okular ubacio u busilicu uzeo prvo turpiju a zatim smirglu i polako doterao na meru da mi lepo bez klimanja udju u dijagonalno ogledalo. Kada sam  rastavio okulare da ofarbam stranice sociva pod lupom i pod jakim  svetlom sam primetio da coating na socivima ima sa obe strane ,ljubicasto ali fabricki je vec katastrofa skoro na svim socivima tacno na sredinu otorilike 1mm krug nema coatinga i onako pri ivicama isto i nije jednako izgleda kao da je trosno, sto jes,jes okulari su jako ostri i moze fokus lepo da se prepozna i imaju nekako prirodniju sliku ili vec neznam nekako mi mesec izgleda najlepse u ovim okularima ,mada reflexije i ovako sto sam ofarbao sociva ima za izvoz, kad tacno gledam u sredinu i mesec je u sredinu onda se nevidi nista ali cim izadje iz ose odmah se vidi.

Boka76

Evo par slika  <a href='https://postimg.cc/TLpQfFTc'; target='_blank'><img src='https://i.postimg.cc/QtqzkZPv/20220312-164207.jpg'; border='0' alt='20220312-164207'/></a><br /><a href='https://postimages.org/'>upload an image</a><br />

Boka76


Boka76


Boka76


Boka76