• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Atm.

Started by Barlow, April 03, 2022, 10:47:26 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Barlow

Zdravo drugari :) uzeo sam teleskop 200/1000p newton teleskop. Imam nameru da teleskop koristim sa binoviewrom , posto meni cilj da dobijem sto maje uvecanje morao bi koristiti teleskop bez corektora 1,6-2x.. Interesuje me koliko bi trebao pomeriti primar da bi dobio fokus? Posto nemam nameru da secem cevku, imam par resenja za primarno ogledalo ,ali i za secundarno , posto nameravam da napravim takozvani curved drzace za secundarno ogledalo. Teleskop bi voleo maximalno nabudzsiti za vizualno osmatranje. Nameravam jos cevku da izlepim velurom , da stavim cooler za ogledalo, da primar ofarbam u crnu mat boju ,takodje i secundar, i spolja bi zalepio 6d sjajnu beluili crnu foliju, ili ofarbao u belu ili crnu boju sa sljokicama. Mada meni bas 6d bela samoljepljiva sjajna folija deluje najlepse. I na kraju u odnosu koliko bi trebalo pomeriti primar da li bi trebalo zameniti sekundar za veci? Unapred hvala na odgovorima

mitja

Ja sam na mom Astromasteru odprilike odradio dosta modova sa spiska koji si naveo i to je jedan potpuno drugi teleskop. Curved spider je najbolja odluka. Zvezde ostaju okrugle... puna podrska za modovanje. Dodao bih i buflle rings. Ima da se nadju za tvoj model teleskopa 3d spremnih za printovanje. Za sekundarno ces morati da se pozabavis malo  matematikom. Ima sajt gde je sve oko toga lepo objasnjeno. Ako neko vec ne seruje link u medjuvremenu poslacu ti ja kasnije.
Imam pitanje za primarno ogledalo... kako mislis zacrnio??
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Barlow

Zdravo mitja. Zacrniti ogledalo znaci" citao sam o tome kad se poledjina ,stranice i ono 1-1,5mm sa reflektivne strane  "fazeta"  isto se ofarba mat crnom navodno bolje reflektuje ogledalo, e sad dal ima nesto u tome ? ja mislim da ima posto ne prolazi svetlo kroz samo staklo. Sa blendom "prstenima" ne bi da se bakcem ,previse je pipavo pa zato sam  uzeo crni velur za iznutra a spolja mi treba da stigne 5d karbon folija.