• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Eksplozije sunčevih pjega

Started by petar_mijovic, April 13, 2022, 09:03:24 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

petar_mijovic

Već nekoliko dana čitam o solarnim olujama koje su aktivnije nego inače, i danas pronalazijm ovaj naslov o ekspozijama sunčevih pjega....šta se zapravo tu događa i koliko opasne mogu da bude ove eksployije po Zemlju? ???

https://www.cdm.me/tehno-nauka/kosmos/eksplodirala-mrtva-sunceva-pjega-oluja-stize-do-zemlje-za-dva-dana/

Yagodinac

Teoretski ne mogu da budu opasne po živi svet, pošto bi dosad, jelte, živi svet izumro da je tako  ;D
Ali zato mogu da budu veoma opasne po elektriku i elektroniku. Čuveni Karingtonov događaj iz polovine XIX veka je tipičan primer toga, mada je sasvim sigurno da se to dešavalo i ranije, ali je ovo prvi put da smo imali električne instalacije (konkretno telegraf) u upotrebi. Telegrafisti su dobijali strujne udare a pojedine linije su radile bez napajanja, odnosno u njima je bilo potencijala iako nisu bile spojene na napajanje. Aurora je bila do Kariba, a Amerikanci su npr čitali novine noću bez dodatnog svetla koliko je aurora bila jaka.
Ovaj scenario pomalo podseća na nuklearno ratovanje gde bi elektromagnetni udar izbacio protivnikovu elektroniku iz igre, ali bez ili uz vrlo malo žrtava. Naravno, mi danas ne znamo kako bi to zaista izgledalo, možemo samo da se igramo simulacija (a i bolje je tako). Imajući u vidu zavisnost od elektronike savremenog čoveka to bi verovatno bilo vrlo traumatično iskustvo.

stameni

Inače, same Sunčeve pege ne mogu baš da eksplodiraju, jer su to samo pojave na Sunčevoj fotosferi, uzrokovane pre svega Sunčevim magnetnim poljem... Ima tu još i drugih pojava izazvanih magnetizmom: prominence i bleskovi, ali su "najenergičnija" izbacivanja koronalne mase. Poslednja su, pretpostavljam, najbolji kandidati da nam naprave štetu :)
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"