• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pitanje o sekundarnom ogledalu

Started by Barlow, July 08, 2022, 08:33:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Barlow

Zdravo. Kao sto sam vec pisao da "budzim" nesto za sebe, posto 50mm sekundar ispade jako mali kad se primar pomakne unutar cevi, sa nekom racunicom sam dosao do toga da bi trebalo secundar 70mm. Pitanje mi glasi: interesuju me mere naspram drzaca na koji je zaljepljeno ogledalo   koje su mere sa manje i sa vece strane ? Ili bar jedna od tih mera me interesuje. Posto sekundar nikad nije zaljepljen da je u samom centru uvek je pomaknuto nanize. Vedro nebo.

vlaiv

Da budem iskren - nemam pojma šta si pitao :D

Možda ovako:

1. sekundar treba da bude veći od držača da bi se minimizovala obstrukcija teleskopa. Držač treba da bude dovoljno velik da nosi sekundar a ne veći od toga

2. Sekundar treba da bude elipsa gde je duža osa - koren iz dva puta duža od kraće ose. Montira se pod uglom od 45 stepeni tako da predstavlja kružnicu kada se gleda na osi teleskopa.

3. Za dimenziju sekundara se navodi kraća osa. Ako imaš sekundar od 70mm - znači da je duža osa 70mm * 1.41421356 ... = ~99mm

4. Postoji mali offset (ili ne tako mali ako je brz teleskop) gde se sekundar ne montira direktno na osu teleskopa nego malo "dalje" od fokusera i malo bliže primaru.

Za sve računice vezane za sekundar pogledaj ovaj link:

http://www.bbastrodesigns.com/NewtDesigner.html#diagonal
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Barlow

Zdravo vlaiv. Evo slike ,mislio sam na meru koliko je, recimo na duzoj strani "na slici levi deo sekundara i drzac na koji je lepljen al da je ogledalo 70mm ko ima 250f5 newton bi mogao da izmeri. Posto i moj teleskop je f5 ali 200mm.


DraganTesic

     Покушај проблем да решиш геометријском методом. Узми папир формата А0 и на њему нацртај теоријски пресек телескопа. Обзиром на димензије твог телескопа, цртеж може бити у 1:1 размери, а прецизност "скидања" димензија биће мања од милиметра.


Barlow

Zdravo. Vlaiv, dragane,Dedskin hvala na linkovima i na pomoci. Lepo sam sve pregledao na datom linku ,i dobio sam i odgovor na postavljeno   pitanje ali i na pitanja o kojima  sam razmisljao jos uzput. Jos jednom hvala.