• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

BAV: Beogradski astronomski vikend

Started by stameni, July 12, 2022, 01:30:46 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stameni

U nastavku letnjih astronomskih aktivnosti, posle "Astronomskog kampa Letenka 2022" sledi i "Beogradski astronomski vikend" (BAV), 39. po redu :)

BAV je višedecenijska manifestacija koju organizuje Astronomsko društvo "Ruđer Bošković". Nekada je to bilo ekskluzivno okupljanje profesionalnih i amaterskih astronoma, sa gostima iz čitave SFRJ. U poslednje vreme ovaj događaj organizuje se skromnije, ali je to i dalje prilika za okupljanjem, druženjem i praćenjem zanimljivih predavanja.

Predavanja će se održati u planetarijumu ADRB-a, a na kraju oba dana predviđeno je i posmatranje sa terase Narodne opservatorije. Detaljan program šaljem uz poruku.

Ovim bih pozvao zainteresovane forumaše, kao i ostale ljubitelje ove divne nauke, da nam se pridruže..
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"

stameni

P. S. Ne uspeva mi da okačim program BAV-a, jer je datoteka prevelika...

Bilo kako bilo -- nadam se da će Saša okačiti na sajt AM-a -- predavanja su 15. i 16. jula u Planetarijumu ADRB-a, od 18:00 do 21:00. Posle oba dana -- pravac Narodna opservatorija na nastavak fešte :)
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"

stameni

Red je da ukratko javim i kako nam je bilo... ... a bilo je odlično!

Najpre je dr Dačić, predsednik upravnog odbora ADRB-a, otvorio BAV.

Prvo predavanje kojim je BAV otpočeo bilo je o kretanju Sunca kroz Mlečni put. Dr Ninković je pričao o trokomponentnom kretanju naše zvezde: kružno oko središta Mlečnog puta, "gore i dole" u odnosu na ravan naše galaksije, ali i o svojevrsnom oscilovanju ka središtu i od njega. Postoje sva tri, i pravo kretanje je kombinacija svih njih.

Jovan nam je u svom stilu pričao o gravitacionim talasima, šta su oni i kako su detektovani. Vrlo zanimljivo predavanje.

Student mašinstva Veljko Đerić pričao nam je o tome kako on svojim teleskopom posmatra i fotografiše veštačke satelite, jer ga ta tema posebno inspiriše.

Drugi dan BAV-a otvorila je Slađana Nedeljković-Grujičić. Mada nije iz astronomske struke, vrstan je astrofotograf. Njena glavna "meta" je Mesec, ali i Jupiter i Saturn, kao i neki objekti dubokog neba, pre svih Plejade i Hijade.

Potom je znamenita Vesna govorila o malim telima Sunčevog sistema, pre svih o meteorima, meteoroidima, ali i "još o nečemu" :)

Predavački deo BAV-a zatvorio je hiperobrazovani dr Branislav Rovčanin, koji je govorio o mogućnostima za uzgoj biljnih kultura u svemiru, i njihovoj mogućoj upotrebi -- za sada u ishrani kosmonauta.

Posle predavanja oba dana usledio je i posmatrački program sa terase Narodne opservatorije. Ivan Ćurić se pokazao kao odličan poznavalac praktične astronomije i izvrstan edukator, pa je mnogobrojnim zainteresovanim posetiocima pokazivao nebeska tela.

Poseta je bila iznad očekivane, a druženje -- na nivou, pa smo "čoporativno" rešili da jedva čekamo BAV sledeće godine :)
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"

DraganTesic

Хвала за квалитетан извештај. Гледаћу да идуће године присуствујем.