• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranje M16, M17 i NGC 7293

Started by PavleR, October 03, 2022, 12:39:59 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PavleR

October 03, 2022, 12:39:59 am Last Edit: October 03, 2022, 01:35:32 am by PavleR
Pozdrav svima.

Primetio sam da na forumu ima jako malo ili nimalo tema koja se bave izvestajima i uporedjivanjem osmatranja. Zeleo bih ovom temom da otvorim sebi a i drugima prostor da uporede svoja osmatranja sa ostalim astro-amaterima. Konkretno, zanima me da li i ostali vide ova tri objekta isto kao i ja, pogotovo sto sam bio prezadovoljan onim sto sam video pri posmatranju M17 i potpuno frustriran pri posmatranju M16.

Teleskop: 305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher (detalji ispod)
Vece osmatranja. 23. ili 24. septembar
Mesec: dan-dva pred Novi Mesec
Oblacnost: bez niskih i srednjih oblaka
Seeing: jako los. Znao sam to i pre posmatranja sa meteoroloskih sajtova a i uverio sam se pogledom na planete i kolicinom turbulencije koju sam video
Transparentnost: dobra. Koristim mali test prebrojavanjem zvezda u Velikom Kvadratu Pegaza. Mogao sam da vidim tri zvezde golim okom sto potpada pod srednje uslove, ali kako retko vidim cetiri i vise, boljem od toga nisam ni mogao da se nadam.

M16 - Eagle Nebula, u sazvezdju Serpens

Apsolutna frustracija. Dobro sam proucio maglinu pred posmatranje. Otvoreno jato koje je ''ugradjeno'' u maglinu sam uocio bez ikakvih problema na uvecanju 47x. Samo za sebe, jato je izuzetan prizor jer se sastoji od mladih, masivnih zvezda lepo rasutih  u dve grupe duz severne i juzne strane. Medjutim, problem je sto nisam primetio ni traga maglovitosti: sto je naravno bilo cudno jer sam u pripremama za osmatranje procitao da je maglovitost ''vidljiva i dvogledom''. Kada sam stavio OIII i UHC filter, maglovitost se pojavila, ali daleko od toga da sam mogao joj pridam makar malo karakteristika ''orla''. Averted vision i duze posmatranje, kao i uvek, dolazi u spas i maglovitost se pojacava, ali opet daleko od toga da lici na kompaktnu maglinu u kojoj je jato u celosti inkorporirano. Vise kao maglovitost oko pojedinacnih zvezda koja se prekida. Krila i glavu Orla nisam uspeo da jasno razaznam.
E sada, molim kolege da mi pomognu oko ovog objekta. Da li je do loseg seeinga, do loseg pogleda kroz okular, lose opreme, ili se jednostavno ova maglina ovako i vidi?

M17 - Omega Nebula (Swan Nebula), u sazvezdju Sagittarius

Apsolutna radost. Na uvecanju 60x jasno se videlo telo labuda u obliku izuzetno guste maglovitosti ali ni traga od glave. Medjutim, kada sam stavio OIII i UHC filtere glava se pojavila jasno, ostro i svetlo. Sto je najlepse, kako pogled u okular obrce sliku, labud deluje prirodno, sa glavom na gore. Sa averted vision slika se jos vise poboljsala i mogla se videti slaba maglovitost istocno od tela labuda, ali i bez njega prizor je ocaravajuc. Sledecih pola sata ostao sam uz labuda dok ga nije prekrio red drveca. Ova maglina je stvorena za dobre OIII i UHC filtere.

NGC 7293 - Helix Nebula, sazvezdje Aquarius

Ogromna i bleda planetarna maglina, bez filtera meni nevidljiva. Maglina je inace ozloglasena po tome sto se bolje vidi u traziocu nego u teleskopu. Trazio sam je na najmanjem uvecanju, znajuci za njene dimenzije od 25'. Kada sam dosao tacno do mesta gde se maglina nalazi, kroz okular sam video - nista. Medjutim, kada sam postavio OIII filter - pojavila se i to tako da je ispunila pola vidnog polja okulara. I pored sve prireme i znanja kolika je, kada tako odjednom iskoci u toj velicini tesko moze da se ostane ravnosudan. Ono sto jeste problem sa njom je bas ta velicina: njene velike dimenzije rasipaju svetlost i cine je teskim objektom za observaciju. Obodi magline su jasni ali nikako nisam uspeo da razanam njenu unutrasnju strukturu, sem da se radi o prstenastom obliku sa nekoliko bledih zveda unutar unutrasnjeg dela prstena. Maglina je izuzetno bleda, i izgleda kao neko udaljeno oko na nebu koje me gleda dok ja gledam njega.
Zanima me da li i ostale kolege vide nesto slicno i da li je neko uspeo da dublje udje u strukturu objekta.

Toliko od mene, nadam se da ce nekome ova posmatranja koristiti da ih uporedi sa svojim i molim kolege koje su posmatrale iste objekte da podele svoje ustiske.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

dragan1956

Pozdrav
Verovatno imaš jako dobro mesto za posmatranje, obzirom da je već tada strelac bio vrlo nisko na horizontu, i vrlo rano (18.00-19.00) pa mrak sigurno nije bio potpun. Da imaš slabiji teleskop, verovatno ne bi video ništa. Nisi napisao kako je sa svetlosnim zagađenjem u rejonu odakle posmatraš, samo bi još to falilo...
Ja nisam pokušavao da gledam nešto tako nisko na horizontu, nemam otvoren pogled tako nisko, ali sam primetio da blede objekte često vidim bolje na uvećanju 50x, nego na 35x (teleskop 200 mm). Verovatno mom oku više odgovara tamnija pozadina, bez obzira na ukupno manju količinu svetla, što je čudno jer imam 66 godina?! Inače celo leto i jesen (bar do sada) atmosferski uslovi su loši, ja imam i svetlosno zagađenje od uličnikh lampi (one "seoske" živine i natrijumove) koje bez zaštite više svetla bacaju gore, nego na ulicu, što je i veoma ekološki.
Sve u svemu, nisam ti pomogao ništa, ali bar da čujemo još nekog da uporedimo iskustva, ako svako doda po nešto možda na kraju nešto i bude.

dragan1956

P.S. Ima li neko iskustva sa TELRAD nišanom, sa mojim 9x50 se jako teško bilo šta nalazi jer se ne može "ići" od zvezde do sledeće (mali je vidljivi deo), a sve bliže zemitu traži da se iskriviš više nego kifla, što ja ne mogu duže od par sekundi (što nije dovoljno). Napominjem da se radi o DOBSONU, pa kada je objekat blizu zenita (u stvari sve preko 60 stepeni)... Možda je bolji nišan sa prizmom, nisam imao priliku da probam, ali znam tada nema poređenja slike golim okom i slike u nišanu da se vidi gde si uperen, a takođe je širina polja mala za traganje od zvezde do sledeće. Čini mi se da bi i običan red dot bio pogodniji da se postavim u zonu objekta, samo smeta što tačka lasera upravo pokriva ono što se traži, a takođe se treba "iskriviti" preko teleskopa. Da li i TELARD to traži, ili je tu situacija bolja?

PavleR

Pozdrav.

Dragan je u pravu, zaboravio sam da naglasim koliko je bilo svetlosno zadadjenje.

Posmatranje sam vrsio iz okoline Kosmaja, klasa zagadjenja 5 Bortle.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

PavleR

October 03, 2022, 10:33:58 pm #4 Last Edit: October 03, 2022, 10:47:30 pm by PavleR
Quote from: dragan1956 on October 03, 2022, 09:19:01 amVerovatno imaš jako dobro mesto za posmatranje, obzirom da je već tada strelac bio vrlo nisko na horizontu, i vrlo rano (18.00-19.00) pa mrak sigurno nije bio potpun.

Objekti M16 i M17, iako nominalno u sazvezdjima Serpens i Sagittarius, nalaze se mnogo blize bledom savzvezdju Scutum negoli asterizmima svojih maticnih sazvezdja. Recimo M17 se nalazi visoko iznad asterizma ''Cajnik'', cak stavise nalazi se visoko iznad zvezde Polis (Mu Sagittarii) koja se sama po sebi nalazi severno od asterizma. Polazna tacka za pronalazenje oba objekta je zvezda Gamma Scuti (ako se moze primetiti jer je sazvezdje jako bledo). Stoga se oba objekta nalaze na pristojnim duzinama i mogu se posmatrati cak i u ranim septembarskim nocima sve do oko 21:00-21:30.
Obavezno pogledaj ove objekte jer verovatno mnogo posmatraca cim vidi da se neki objekat nalazi u sazvezdju Sagittarius automatski odustanu. Sazvedje ima mnogo DSO ali se neki od njih nalaze visoko iznad asterizma i moguce ih je posmatrati cak i ako se glavni asterizam sazvezdja uopste ne vidi. Ako uspes da vidis sazvezdje Scutum, videces i ove objekte :).
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter