• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Dobson problemi i rešenja

Started by dragan1956, October 03, 2022, 11:19:23 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dragan1956

Poznato je (ali često ne onima koji ga prvi put kupuju) da teleskopi na Dobson montaži (posebno Sky Watcher) imaju loše rešeno pomeranje oko vertikalne i oko horizontalne ose. Rad ovih montaža se zasniva na klizanju između univera (od kojeg je napravljena montaža) i teflonskog prstena (vertikalna osa) odnosno četiri plastična valjka (horizontalna osa). Otpor koji pruža trenje pri početnom pomeranju traži veću silu da se pokrene, a kada se ta sila savlada, teleskop se pomeri puno više nego što se želelo. Sa porastom uvećanja, smanjuje se deo neba koji se posmatra u okularu, pa je pomeranje teleskopa sve teže kontrolisati, a objekti "beže" pri pokušaju praćenja. Realno montaža radi kako-tako prihvatljivo do uvećanja od 100X, zatim počinju problemi, a za 200X i više je praktično neupotrebljiva. Pošto se radi o dva problema (dve ose), dalje u tekstu ću ih razdvojti.
1. vertikalna osa: ovo je rešeno igličastim ležajem na teleskopima Sky Watcher od 300mm i više. Manji to na žalost nemaju, pa se mora nešto učiniti. Posle eksperimenata sa podmazivanjem raznim sredstvima, zaključak je da ništa ne može umanjiti taj početni otpor trenja i da je igličasti ležaj jedino rešenje. Nisam našao za Sky Watcher (navodno postoji), pa sam kupio univerzalni (koji je u međuvremenu, kao i sve, poskupeo:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1646_Azimut-Roller-Bearing-for-Dobsonian-Teleskopes-D---320mm.html
Kod njega je otvor za osovinu nešto veći, može se napraviti redukcija kod svakog strugara, ali nema potrebe jer to uopšte ne utiče na rad ležaja (provereno). Važnije je da se moraju produbiti glodalicom otvori za dva šrafa sa donje strane, jer smetaju montaži ležaja. Sad teleskop klizi oko te ose (zatezanjem centralnog šrafa se reguliše da to ne bude suviše lako), ali nema početnog trzaja koji jako smeta. Prva proba je bila razočarenje - dok je ranije izgledalo da je to jedini problem, sada se videlo da teleskop ima i trzaj oko horizontalne ose, samo je bio "prikriven" lošim pomeranjem oko vertikalne ose jer je nešto manji. Ukupno poboljšanje je bilo malo i moralo se naći i rešenje drugog problema.
2. horizontalna osa: četiri valjka na kojima teleskop leži daju otpor trenja koji izaziva skokovito pomeranje. Opet "mazalice" ne daju rezultate. Bolji rezultat daje kada se valjci malo olabavee, da mogu da se vrte oko šrafa. Na žalost navoj u njima je kratak i oni se klate kada se olabave. To izazove pomeranje teleskopa u ležištu, čime su navoji na ručicama ugroženi. Druga stvar je što se teleskop tada kreće suviše lako, a stezanje ručki opet dovodi do skakutavog pomeranja jer ne stežemo ležajeve, nego tubus. Rešenje do kog sam ja došao je sledeće. Valjke prečnika 20mm sam zamenio sa kugličnim ležajevima od 19mm i na njih namotao jedam sloj izolir trake da se dobije 20mm. Dodatni benefit je da ne ide metal lagera na plastiku teleskopa. Dodatno sam zalepio izolirom i krug na teleskopu, tako je sada kontakt izolir na izoliru. To je važno, jer su orginalni valjci dugi 18mm, a lageri su samo 5mm. Mogla bi se staviti po dva lagera, ali to zahteva duže šrafove (ima mesta za šraf 5-6mm duži), ali ja to nisam radio. Sada teleskop ide suviše lako (kao kada se olabave valjci). Zato sam uz svaki ležaj dodao po jednu okruglu gumicu za stare slavine, probušivši ih u sredini i njima preko podloške i matice pritisnuo ležaj. Sada se može odregulisati ta sila pritiska (tom maticom) tako da se lager okreće glatko, ali ne suviše lako. Rezultat je da i teleskop ide glatko, ali ne suviše lako.
Tu bi bio kraj, da nije lošeg balansa Dobsona... Ako se ručke blago stegnu kada je teleskop pod nagibom do 45 stepeni, onda kada se podigne bliže zenitu, tubus klizi suviše lako i obratno. Da ručke ne bi stalno stezao i otezao, čime se i montaža napreže i lakoća pomeranje se gubi, našao sam sledeće rešenje.
3. balans: kupio sam magnete u obliku kvadra dužine 50mm. Po šest (tri + tri u dva reda) sam obmotao kao celinu izolir trakom (opet!). Osim što ih vezuje, ona čuva površinu teleskopa od oštećenja. Držim ih iznad horizontalne ose, gde ne utiču na balans. Kad teleskop spustim pod uglom 45 stepeni i manje, jedan teg prebacim na donji kraj teleskopa. Samo za teške okulare + barlow povučem i drugi teg malo na dole. Kretanje tubusa je idealno. Kada posmatram bliže zenitu, jedan teg prebacim na gornju stranu tubusa, na kontra stranu od nišana (pored ručice za "upravljanje"! Kretanje tubusa je idealno. Ako stavim redukciju i dva inča okular, dobro je upotrebiti i drugi teg, ali ne na kraj tubusa, već negde između prvog tega i horizontalne ose vrćenja. Ručke stegnem samo toliko da se pri promeni okulara tubus ne pomeri. Mogu i više, kretanje ostaje glatko, samo je potrebna veća sila, ali meni se sviđa da sile za pomeranje oko jedne i druge ose budu što sličnije.
Rezultat je neverovatan! Ovo je drugi teleskop!! Sa uvećanjem 450X (slika najčešće nije neki kvalitet pri tom uvećanju, ali se ponekad dešava da je prihvatljiva) planete se lako prate, a po Mesecu se može lagano "šetati" bez truda. Pri manjim uvećanjime je još lakše. Sve ovo jeste posao, a nešto i košta (pre svega ležaj za vertikalnu osu, sve drugo je jeftino - lageri su po 120 dinara komad, magneti oko 2000 din ukupno sa transportom), ali rezultat je teleskop koji NE NERVIRA pri posmatranju, a to je izuzetan doživljaj. Preporučujem!!

goran.nikacevic

Odlican post 🙂 I sam sam muku mucio sa ovim, kao verovatno i svi vlasnici Dobsona.
Nisi napisao, koji teleskop si modifikovao? Koje velicine, flex ili ne?

Teflon za azimut osu sam resio kao i ti, tim kupljenim kuglicnim lezajem. Jedina mana je meni sto nekad hoce da je previse lagano, moze biti problem ako je livada na kojoj se smestim malo nagnuta 🙂 Ali svakako je bolje od teflona.

Sto se altitude ose tice, tu sam narucio teflon sipku, nasao sam na oglasima. I onda sam ih isekao da budu velicine kao ti orginalni valjci, koji su od plastike. Pa sta znam ... Ide bolje, al nije sjajno, racunam da moze bolje.

Mozes li staviti neku sliku kako izgleda tvoje resenje? I mozda neki link na taj lezaj sto si uzeo za to?

Za balans sam isto pravio magnete uz kombinaciju sa tegovima za vezbanje. Problem tu je sto ja imam Flex model od 250mm. Sad ispadne ko da se zalim 🙂 Ne znam jel tvoj flex, ali kod njih je balans bas los. Mora solidna tezina da se stavi na kraj da bi se postigao balans. Ja imam i Telrad, i stavio sam drugaciji opticki trazioc, tako da sam sa druge strane morao staviti 1-1.5kg tereta. Kad sam gledao magnete, bome nije bilo jeftino kupiti magnete te tezine. Koliko su tvoji teski? Mozes li dati tacne dimenzije, tezinu i cenu?

I na kraju da pomenemo da su neke kolege na forumu sami pravili EQ platformu. Ove godine bas dosta oblaka, nikako da se nadjemo pa da to vidim u praksi, ali to zvuci kao odlicno resenje za velika uvecanja.

Pozdrav
Goran
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

mboskovic

Pazite samo sa magnetima. Na Zvjezdarnici je bilo postova u kojim su upozoravali na pojavu korozije tubusa usled delovanja magneta.
Ne mogu sada da pronađem. Ako pronađem, pustiću link.

Danijel

Quote from: mboskovic on October 03, 2022, 09:56:23 pmPazite samo sa magnetima. Na Zvjezdarnici je bilo postova u kojim su upozoravali na pojavu korozije tubusa usled delovanja magneta.
Ne mogu sada da pronađem. Ako pronađem, pustiću link.


Evo, tu je osvrt na magnet. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

dragan1956

Pozdrav!
Drago mi je da se javljaju "sapatnici" :)
Prvo ja da pitam, da bih ovde postavio fotografiju, kako to da uradim, nigde ne vidim opciju za unos fajla u komentar? Sada ću pa da odgovorim na pitanja.

Teleskop je Sky Watcher classic 200 (nije flex). Za veliko uvećanje koristim Golden Line od 6mm i GSO barlow od 2,5X na kome je slika indentična po veličini kao na bilo kome 2X... uopšte, nisam "oduševljen" kako rade proizvodi GSO. To nije ništa u odnosu na okular Magelan 8mm (trebao mi je za uvećanje 300X to je maksimalno uvećanje na kojem moj dob daje pristojnu sliku planeta i meseca 1,5 apertura), da li je okular loš, ili ne odgovara teleskopu sa f6 ne znam, ali bačene pare. Slika ima jaku hromatsku aberaciju, a boje su neprijatno hladne (vuku ka plavoj). Ne kupujte ni slučajno! Sada 300X "pravim" tako što ušrafim barlow sočivo na kraj Golden Line okulara i to radi puno bolje...

Gorane, uz teleskop si sigurno dobio dva limena ključa. Na jednom od njih izbušiš dve rupe i montiraš ga na donjoj strani montaže da drži onaj centralni šraf. Pošto ima podlošku, ispod ključa postaviš dve matice, da ga odigneš od kružne ploče. Sada možeš lako malo pritegnuti šraf odozgo, kada se ukaže potreba da ide teže. Da li si podmazao ležaj? Ja sam to uradio vazelinom :) jer se plašim da mast ne nagrize plastiku.
Reci mi za Telrad! Ja se jako mučim sa onim tražiocem za sve što je preko 60 stepeni, hteo sam da kupim red dot i stavim pored, ili da stavim tražilac sa prizmom, onda sam video Telrad i sada ne znam šta da radim:( Moj problem su 66 godina, pa ne mogu više od par sekundi da "ležim" iznad teleskopa koji je uperen naviše. Da li je sa Telradom to bolje, ili je jedina udobna opcija prizma? Sa prizmom mi se ne sviđa što drugim okom ne pratiš nebo, a uvećanje sprečava da vidiš širi deo i da objekte tražiš "skokovima" od zvezde do zvezde. Stvarno ne znam šta je dobro rešenje, ako uopšte postoji.

Sad u vezi balansa, čuo sam da flex ima još gori balans od classic-a, što je svakako problem. Video sam na Youtube kako čuvek buši pomerene rupe na classic-u! Nije objasnio kako onda u zenitu ne udari u donju ploču?? Uglavnom time se balans ne može dobiti, jer tubus pod malim uglom vuče na dole, a pod velikim na gore, a tome treba dodati okulare (recimo kombinacija Golden Line i barlow nije laka, o dva inča 35mm okularu da ne pričam. Ručke se moraju stezati jako, a onda je praćenje lošije,. Jasno je da su tegovi jedino rešenje, jer ako se hoće da teleskop ide lako, mora se imati balans. Gornji teg (za zenit) je na flexu opasan!, da ga slučajno zakačiš i on padne na ogledalo :( Mislim de flex NIKADA ne treba koristiti bez "suknjice", kako zbog zaštite tako i zbog parazitskog svetla (dupla korist je uvek lepa stvar).
Uplašili su me MBoskovic i Daniel sa korozijom usled magneta! Ja sam ih držao na cevi i kada ga ne koristim, sada više neću. Obložio sam ih plastikom da ne oštete farbu, ali sada prvi put čujem za taj efekat sa korozijom. Postoje kupovni magnetni tegovi za dob, ali je to magnetna šipka koja se ušrafi na tubus, dok metalni teg klizi po njemu. Proizvođač ne zna za koroziju? Za zenit to nije rešenje jer stoji u donjem delu, za Classic bi trebao jedan dole i jedan gore... Za sada ću koristiti samo kada koristim teleskop, a razmisliću o trakama sa čičkom oko teleskopa gore i dole, pa po jedan teg sa zalepljenim čičkom da se kači na to. Moji tegovi su po 200gr, nikada mi ne trebaju oba, najviše što treba je da drugi bude na sredini između ose i kraja, znači otprilike 300gr (daleko od 1-1,5kg). Sad, ako dodam Telrad, trebaće više... Tebi ne treba veliki teg od magneta, postavi magnete dole, a preko njih metalni teg, sve obmotaj izolir trakom, koštaće te puno manje, a korozija...
Što se tiče kugličnih ležajeva, to ima u nekim radnjama sa alatom, imaš na netu, ja sam kupio od prodavca alata na pijaci po 120 din komad. Probao sam kombinacije lagera sa valjcima 2+2 i 3+1, ali ili ide suviše lako, ili počinje da trza na početku. Onda sam smislio "kočnicu" sa gumicom za slavinu i to za sada odlično radi. Ne mogu postaviti sliku, ne znam da li možemo razmeniti mail adrese? Da li admin može da ti pošalje moj mail (koji ima) ako ja to odobrim? Evo, ja odobravam, pa da vidimo da li može da funkcioniše, to bi bilo najbolje, uostalom ljudi sa istim hobijem treba da budu u vezi.
Svima BOLJEG neba (ove godine je jako loše)

goran.nikacevic

Cao,

Da, ni meni se nije svideo fabricki opticki trazioc, boli vrat 🙂 Ja sam umesto njega stavio prvo RACI finder, da ne moram da se krivim. I to je ok, problem krivljenja vrata resen. Ali, naravno, nije savrseno 🙂 Ko sto ti kazes, malo nezgodno naciljati nesto.

Tako da sam onda uzeo i Telrad. Ali volim i opticki, koristan je posto se dosta M objekata vide pomalo kroz njega, pa ih lakse locirati. Tako da sad imam montiran i Opticki RACI i Telrad 🙂 I posle se zalim na balans 😁

Uglavnom, i za Telrad moras da se krivis, ali je lakse posto se brze nadje objekat sa njim, pa to krivljenje krace traje. Mozes i da odes "iza" teleskopa, pa se tako manje krivis, sta znam. Uglavnom, ja se nekako navikao na Telrad, on mi je sad glavni za trazenje. Nisam nikako naucio vestinu star hopinga, tako da mi Telrad uz mape radi posao. Imas i ona dodatna postolja za Telrad koji ga "dignu" od cevi, mislim da bi to dodatno pomoglo da se covek manje krivi.

Ja sam iz NS, ako si tu negde, mozemo se naci pa da to sve probas, to je ipak najbolje 🙂
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

POSEYDON

Odlična tema, ja imam klasičan dobson 250mm i generalno nemam problem sa balansom osim kad stavim 2" okular od 40mm koji je fin komad težine.... ali već sam razmišljo o tom dodatku između dve ploče za horizonatlno pomeranje, mada i ova ideja sa kuglagerima na vertiklnoj osi mi se čini kao sjajna ideja.... ja imam onaj nosač na mestu za tražilac sa tri kraka i na njemu mi stoji onaj fabrički 9x50 i red dot, samim tim što je malo više odvojen od cevi "bojlera" s tim je lakše ga koristiti za traženje mete nego kako su ga inženjeri zamislili.... da ne stanujem na 18 spratu na Novom Bg, nego u nekoj kući, definitivno bi razmišljao o nekoj go-to varijanti na njemu i fiksnoj platformi u dvorištu :)

dragan1956

Zdravo, napravio sam neke fotografije da vidite kako montaža sa lagerima izgleda, ali forum prihvata slike samo sa http adrese, što ja nemam. Goran mi je poslao svoj mail (jedva sam se snašao gde da tražim), pa ću mu poslati. Ako još neko želi, neka se isto javi, ja ne znam kako je on poslao (ali pitaću ga :)
Bože mora, balans oko horizontalne ose deluje dobar dok ne staviš lagere da lako i glatko ide. Onda vidiš da mora da se doda teg da bude kako treba, jer kad ide glatko, čim nije u balansu ide kao goto (odnosno sam :). Naravno bez lagera između dve horizontalne ploče cela stvar nama smisla - fabričko pomeranje oko vertikalne ose je gore nego oko horizontalne, ali za dobro gledanje je neophodno promeniti oba. Dobro je što se time ništa ne narušuje - montaža se uvek može vratiti u fabričko stanje, jedino ne znam ko bi to uradio kad jednom proba kako to može da radi.
Lep ti je predlog za baštu, meni je teleskop u vikendici, 30km od Beograda po Ibarskoj magistrali (koje pompezno ime sa malo bolje od lokalnog puta 3-te kategorije). U dvorištu mi je puno drveća visine 10-20 metara... tako da ja teleskop vucaram po neravnom terenu tamo-vamo. Pri tome i okolo mog placa ima velikog drveća, kao i jedna kuća (uz moju koja je na sred placa), a u ulici su one natrijumske lampe za selo (bez štitnika). Krijem se iza drveća od lampi, a izbegavam druga na vizuri. Tako je puno interesantnije nego sesti u opservatoriju i pritisnuti goto...
Pozdrav

mboskovic

Quote from: goran.nikacevic on October 04, 2022, 08:26:36 pmUglavnom, i za Telrad moras da se krivis

Za telrad ima da se kupi ogledalo LINK koji pomaže da se manje "kriviš".

mboskovic

Quote from: dragan1956 on October 05, 2022, 02:12:01 pmali forum prihvata slike samo sa http adrese,

Kada pišeš novi post (mislim da kod quck-reply-a nema) imaš ispod teks boksa dugme: Attachments and other options
Kada na to klikneš, otvara se deo gde možeš da zakačiš fotografije preko: Add Files
Probaj tako.

vlaiv

Alternativa je da se slike upload-uju na neki od besplatnih servisa za hostovanje slika i da se onda ubace u post sa upotrebom [ img ] i [ / img ] tagova (bez razmaka ih treba na pisati da bi radili) gde se izmedju ova dva (otvorenog i zatvorenog taga) stavi url slike.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dragan1956

Pozdrav Svima
 
- M. Bošković kaže da ima opcija umetanja slike, samo kada se otvara novi post. Hvala, ali neću otvarati novi post svaki put kada hoću da stavim neku sliku, time bi pravili haos i sebi i moderatoru.
- Moderator se "priključio" i njegov savet je sličan savetu D. Tešić-a tj korišćenje servisa za slike negde u oblaku. Nisam to nikada koristio, jer je ovo prvi put da sam na nekom forumu i da imam ograničenje ua upload slika. Ukoliko neko bude zainteresovan za detalje kako sam to uradio, potrudiću se da to nađem i uradim. Bilo bi mi puno lakše da mi se pošalje adresa proverenog sajta gde to mogu postaviti.
- Boškoviću zahvaljujem za link ogledala za TELARD. Zašto to nisu sami ugradili u njega? Sad cena raste, ja sam penzioner,... videćemo. Možda ipak stavim red dot odozgo na 9X50 :(
- Na kraju nešto u vezi magnetnih tegova. Koliko sam shvatio na netu, sami magneti ako nisu zaštićeni (a sigurno da ovi koji se kupuju ovde nisu) mogu da korodiraju. Verovatno se potom korozija prenese na tubus. Moji "tegovi" su zaštićeni (potpuno su obmotani izolir trakom), pa se nadam da to ima spasonosno dejstvo. Zna li neko nešto više o tome? Sada razmišljam o širokim lastišima sa našivenom čičak trakom i metalnim tegovima sa zalepljenim čičak hvatalicama kao ne-magnetnoj opciji.
Sve najbolje

vlaivSamo proveravam jel radi.

Evo moze na

https://postimages.org/

(ovo je prvi put da koristim ovo pa ne znam da li ima nekih zackoljica, ali moze da se proba)

Usput, moderator je moderator silom prilike. Imali smo problem sa botovima i onda je jedino resenje bilo da neko proverava i odobrava nove clanove rucno.

Bilo neko glasanje, i evo ni kriv ni duzan, "moderator" se prikljucio :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dragan1956

:) Od kada je sveta i veka, kola se uvek polome na nekom.
Hvala na adresi, pokušaću večeras.

Danijel

Evo kako to izgleda kod mene, kada otvorim Reply, dobijem mogućnost stavljanja slike. Kada stavim sliku, napiše mi mogućnosti koliko KB slika može biti. Ako pretjeram s veličinom u KB onda mi napiše da je slika prevelika i da je maksimum 128 KB po slici. Dakle, kada stavljate slike, morate paziti da slika ne bude veća od 128 KB. To se može podešavati u postavkama foruma ali to može isključivo Administrator. On odlučuje koliki će maksimalni file biti prihvaćen, a to opet ovisi o količini raspoloživog prostora na serveru. Po defaultu je to postavljeno na 128 KB.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT