• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Savet vezan za popravku DSLR-a

Started by vlaiv, February 03, 2023, 08:18:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Nije striktno u pitanju astronomska oprema, ali budući da ima članova koji se više razumeju u DSLR kamera, nije na odmet da pitam.

U pitanju je Canon 750D - koji je prestao da radi, odnosno, "ponaša" se.

Da budem iskren, mislim da je u pitanju "programirano zastarevanje" - jer nije bio u upotrebi tipa mesec-dva dana, stajao je uredno spakovan u torbu i kad je ponovo izvađen - počeo je da se ponaša.

Ovo su simptomi:

- nema slike na artikulisanom displeju.
- Mislim da kamera ovako radi - uspeo sam da napravim par slika, mada nisam pregledao šta je zapravo na kartici.
- u view finderu ispiše Err i onda dodje sebi i može da se koristi, ali, kažem - nema slike na artikulisanom displeju, bez obzira da li je selektovan meni ili live prikaz.

Da li ima smisla popravljati to i šta mogu da očekujem?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Nezgodno, nisam siguran ali po simptomima može da bude ploča a može i flet za displej. Najbolje je da detekciju kvara odradi neki servis, ja imam dobro iskustvo sa DS servisom koji nije zvanični, ali je upravo zato možda duplo jeftiniji u proseku. Ako tamo ne mogu da ga poprave onda verovatno nema šanse da se popravi. Btw, ako je ploča onda to košta verovatno pola vrednosti aparata, ali to crkava i mnogo skupljim modelima (5d2 npr) i to je uz zavesicu najskuplji kvar na DSLR-u.
Ako je aparat malo prešao ili ako je modifikovan onda se apsolutno isplati, mada ja uvek popravljam svoje aparate, čak i kad se ne isplati. Razlika od nekoliko desetina evra ne igra neku ulogu, a dobiješ verovatno pouzdaniju opremu (sujeverje tipa teško da će dvaput da crkne ista stvar).