• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Predavanje o vizuelnoj astronomiji

Started by mboskovic, January 13, 2023, 12:25:16 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mboskovic

Odlično predavanje o vizuelnoj astronomiji Vedrana Vrhovca (Acheron na Zvjezdarnici) vrhunskog posmatrača:

https://www.youtube.com/watch?v=FlJXVsQVb_o&t=10s

Vredi pogledati!!

PavleR

January 18, 2023, 01:03:39 am #1 Last Edit: January 18, 2023, 01:47:50 am by PavleR
Pozdrav svima.

Izuzetno predavanje, uzivao sam u svakom minutu. Inace, Vedranove skice su mi mnogo pomogle u osmatranjima, ima ih negde ,,duboko'' na ovom forumu.

Mislim da je Vedran predavanjem objasnio sustinu osmatracke astronomije a to je da je podjenako bitna vestina osmatraca koliko i oprema. Covek nije spomenio opremu ni u jednoj recenici - i to mi je bilo bas osvezenje. 99% postova na svim forumima bave se opremom, milioni postova o okularima, montazama, srafovima, lezajevima i raznim dodacima. Ponekad je frustrirajuce koliko je tesko naci sagovornika o cisto posmatrackom delu - sta smo videli. Tu su mi najvise pomogli tekstovi Bob King-a i Michael E. Bakich-a, mislim da sam ih procitao na stotine, i sve sto sam smatrao bitnim sam zabelezio. Njihovi saveti o tehnici osmatranja i  izuzetni opisi objekata koje su osmatrali su apsolutno neprocenjivi za napredak koji sam u ovo kratko vreme ostvario. Tu su naravno i veliki svetski forumi o astronomiji, da ih ne pominjem ovde, ne bi bilo u redu :).

Vedran je zaista legenda osmatracke astronomije, njegove tekstove sam citao i pre nego sto sam usao u hobi. Ko prati te savete i vezba i uporan je moze da zadje zaista duboko i daleko u nocno nebo, mnogo dalje od samo Messieovih objekata, jer sa dovoljno velikom aparaturom teleskopa otvara se citav svet NGC, IC cak i nekoliko Sharpless objekata koji se vezbom mogu sasvim lepo osmatrati.

Nadam se da ce i na ovom forumu zaziveti dikusija o osmatrackoj astronomiji. Mislim da bi svi napredovali mogo brze, znam koliko su meni znacili saveti iskusnih i prekaljenih osmatraca.

Veliki pozdrav i cisto nebo ( koga vec mesecima nema :) ).
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
GSO Super Plossl 32mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter
GSO polarizujuci filter i filter za Mesec

eaurigae