• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

prodajem okular

Started by dragan1956, December 23, 2022, 09:46:15 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dragan1956

Pozdrav
Imam okular Lacerta Magelan 8mm, 60 stepeni. Nabavio sam ga jer mi je trebalo uvećanje ~300x, ali nisam obratio pažnju da piše da je za teleskope za f8 i više, a moj Dob je f6. Pokazalo se da to ima veze, na svetlijim objektima pravi hromatsku aberaciju. Kupio sam golden line 9mm, jer je on predviđen za f6 i manje. Ovaj prodajem za 3.000 rsd. Mesto je Beograd, ne šaljem jer to nikad nisam radio, a želim da kupac pogleda i ako hoće isproba da zna šta kupuje i da li mu odgovara za njegov teleskop. Ja to nisam mogao uraditi jer je kupljen preko teleskop centra za 5.600 rsd).

Boka76

Pozdrav. Pisem ne u vezi kupovine, nego i ja razmisljam da uzmem 9mm gold line za bino pa me interesuje tvoje iskustvo sa doticnim okularom. Lep vikend.

dragan1956

Pozdrav
U nedelju ću isprobati okular ako vremenske prilike to dozvole, pa ću ti javiti.
Inače imam golden line 6mm, sa njim sam vrlo zadovoljan, zato sam i kupio ovaj, jer računam da je sličan (lepa oštrina i boje, a oko ne mora pribiti uz okular). U stvari mi za željeno uvećanje treba 8mm zbog čega sam kupio uzeo onaj Magelan, ali nije odgovarajući. Za njega piše da je najbolji sa f8 i više, a za golden line f5 do f6. Moj teleskop je f6.

dragan1956

Evo i rezultata posmatranja. Atmosfera vlažna, sa turbulencijama i rasipanjem svetla oko planeta. Golden line 9mm očekivan, sličan je sa 6mm koji koristim od ranije samo je slika nešto manja i zato nešto oštrija. Golden Line su jeftina verzija planetarnih, po meni rade lepo, pogotovu ako se gleda cena i ako teleskop ima f6 - f8. Udobni su jer imaju veliko rastojanje od okulara do zenice.
Kada se uporedi sa Larceta Magelan 8mm, razlika je na svetloj slici (Jupiter) što Magelan ima vidnu hromatsku aberaciju, boje su hladnije (biće da su realne negde između Magelana i Golden Line) i zenica mora biti bliža okularu. Saturn je manje svetao, pa razlika između okulara nije značajna, a mesec je zašao pre nego što se spustila noć pa nisam mogao uporediti. Po podatcima najbolje radi akoje f8 ili više, pretpostavljam da tada nema hromatske aberacije.

dragan1956

Pozdrav,
kako niko nije bio zainteresovan za okular za dugofokusni teleskop, možda nekome odgovara zamena (uz moju doplatu, ako ponuđena stvar ima veću cenu). Recimo, odgovarao bi mi okular u rasponu 12-15mm, kao i neki širokougaoni od 30mm (može 1,25 ili 2", ali za kratkofokusni teleskop). Od druge opreme, recimo neki planetarni filteri u boji (pogodni za vizualno posmatranje),  moon&skyglow filter, OIII filter, uhc ili cls filter 2", nišan tipa telard...