• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

3d štampani Star tracker

Started by vlaiv, April 07, 2023, 12:46:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Pomenuo sam u drugom thread-u da sam počeo raditi na nekom 3d štampanom Star tracker-u pa da podelim razmišljajna i šta sam do sad uspeo napraviti.

Ideja je sledeća:

Dizajnirati Star Tracker koji će ukupno da košta (u materijalu) do 50 eura i biće jednostavan način za sve zainteresovane koji imaju ograničen budžet da se okušaju u astrofotografiji ukoliko imaju ili mobilni telefon sa pristojnom kamerom ili neki DSLR ili sličan foto aparat.

Uređaj bi trebalo da im samo osnovne funkcije i u principu da bude moderna zamena za barn door tracker, znači:

- mogućnost useveravanja
- mogućnost praćenja na jednoj brzini u jednom smeru (ili južna ili severna hemisfera)
- mogućnost da se koristi sa foto tronožca
- da omogućava rad do recimo 100-150mm fokalne dužine
- i naravno da bude jednostavan za napraviti.

Kako trenutno stvari stoje, mislim da sam omanuo u postavljenim ciljevima. Za početak nisam siguran da ću uspeti da se uklopim u budžet od 50 eura. Ipak ima suviše stvari koje treba kupiti (ležajevi, step motor, drajver za step motor, kontroler, šrafovi i matice, UNC šrafovi i matice za prihvat foto opreme, ...)

Drugo - nisam siguran koliko je jednostavan za napraviti. No, to ću ostaviti za sam kraj, još uvek sam u fazi dizajna i prototipova.

U narednih par postova ću opisati šta je napravljeno i testirano do sad i šta je odbačeno kao ideja a šta usvojeno.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Prva stvar na kojoj sam radio je baza za polarno useveravanje, odnosno njen azimut deo.

Igrao sam se sa idejom da štampam puž i pužni navoj i da vidim da li je moguće napraviti nešto takvo i onda je to preraslo u ideju za bazu:

Ovo je kratak klip prvog rešenja u akciji, čisto da se vidi da li funkcioniše. Kliknite na sliku da dobijete video u browseru.

Nakon toga sam malo ozbiljnije dizajnirao čitavu stvar i evo jedne slike koja prikazuje prvu i drugu iteraciju jednu pored druge:Znači to je osnova kućišta koja će moći da se pomera levo desno sa finim podešavanjem. Nedostaju još "kočnice" odnosno par zavrtnja koji će da zaključaju položaj i to je u principu to. Na vrhu će biti "poklopac" i onda na njemu podešavanje za elevaciju koje će da radi na sličnom principu (samo sekcija pužnog navoja - ne ceo).

Trenutno sam u fazi izrade trećeg prototipa tog dela, pa ću postaviti slike kad bude gotov.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Sledeće na čemu sam radio je sistem redukcije za praćenje.

Tu sam krenuo vrlo ambiciozno i napravio sam 179.2:1 redukciju. Redukcija je bila napravljena sa "split ring compound planetary gearset"-om (nema šanse da bi znao da ovo prevedem na nešto smisleno :D ).

Ispostavilo se da je čitav sklop jednostavno preglomazan jer sam koristio jeftine ležajeve koji su dostupni ovde, ali su oni preveliki. Takođe, čitav sklop je prekomplikovan i na kraju sam odustao od njega.

U stvari, nisam odustao od koncepta, nego sam odustao od ideje da koristim taj koncept na ovom uređaju. Sam reduktor planiram da "usavršim" i ispitam da li bi se možda mogao koristiti u naprednijem projektu koji sam planirao a to bi bio 3d štampana montaža u EQ5 klasi. To planiram da započnem u nekom trenutku.

Sve u svemu, evo malo slika da se vidi o čemu se radi (i koliko je to u osnovi):

Gornje dve slike prikazuju čitav sklop. Na donjoj se vidi koliki je zapravo jer sedi na Nema 17 motoru koji izgleda maleno u odnosu na sklop.

Evo i kako sklop izgleda iznutra.Ovo je "baza" i vidi se i sunce instalirano na osovinu step motora.

Zatim dolazi planetarni sistem na nosaču:I to izgleda ovako kad se sastavi:Na kraju dolazi "izlazna osovina" - koja zapravo "lebdi" na plantarnom sistemu (zato je potrebno puno ležajeva da bi sve to nosilo):I na kraju se stavi poklopac koji pridržava stvari:

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

U prethodnom postu na slikama se može videti "mozak" operacije.

To je Raspberry PI Pico mikro kontroler uparen sa DRV8825 step drajverom i sve to pogoni Nema 17 step motor.
Sam kod za mikrokontroler je rađen u micro python-u i vrlo je jednostavan.

Ideja je bila da gornji reduktor preko zupčastog kaiša i redukcije od 1:5 prebacim na izlaznu osovinu.

Evo i malo računice.

Nema 17 sa 32 mikro stepa i 200 stepova po obrtaju (1.8 stepeni po stepu) zahteva 202.5:1 redukciju da bi se sveo na 1 ark sekund po mikro stepu.

360 * 60 * 60 = 1296000 ark sekundi u punom krugu

32 * 200 = 6400 mikro stepova u jednom obrtaju step motora.

1296000 / 6400 = 202.5 ark sekundi po jednom mikro stepu ako nema redukcije.

Čisto radi poređenja, AZGti montaža radi na 0.625"/ustep, EQ5, HEQ5, EQ& montaže rade na par puta većoj preciznosti od 0.1-0.2"/ustep (tačne cifre su dostupne na EQMod web sajtu).

Za jednostavan star tracker sam rešio da je prenosni odnos koji daje oko 1"/ustep sasvim dovoljan

Sa gornjim reduktorom od 179.2:1 i dodatnim stepenom od 1:5 to bi bilo total od 896:1 - što je dosta više nego što je potrebno i već je u klasi EQ5 montaže.

Sve u svemu, nakon što sam odustao od gornjeg reduktora, palo mi je na pamet da se potrebna redukcija može ostvariti samo sa zupčastim kaiševima. U 3 stepena redukcije se može dobiti i više nego dovoljna redukcija. Trenutno sam zamislio dve redukcije od 1:5 i jednu od 1:10 (na izlaznom stepenu) - što daje total od 250:1 odnosno rezoluciju praćenja od 0.81"/ustep. To je već u klasi AZGti montaže i sasvim dovoljno za jednostavni star tracker.

Kaiševi su stigli i odradio sam preliminaran test 3d štapanih remenica i vrlo sam zadovoljan kako to sve funkcioniše, evo i slike prototipa:Sledeći koraci su da se dizajnira čitav sklop sa 3 klaiša. Tu mi je najveći izazov kako da napravim sistem zatezanja kaiša.

Najjednostavnije rešenje je sa "idler" točkićima, ali bi to da izbegnem ako može jer je to dva dodatna ležaja po idler-u a to je par evra od budžeta.

Problem sa kliznim mehanizmom za zatezanje je taj što radi za motor, odnosno prvi stepen redukcije koji nije veza ni za šta drugo. Izlazna osovina je stacionarna, to znači da ona ne može zatezati a ovi među stepeni imaju dva kaiša na sebi - pa bi zatezanje jednog od dva kaiša poremetilo drugi kaiš. Možda su idleri ipak najjednostavnije rešenje i jedino realno.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dejan_SD

Ne bih da ti pametujem ,cini mi se da koristis "standardne" lezajeve pa ti to utice na velicinu .
Postoje i tanji lezajevi u standardu npr 61802 je dimenzija fi15xfi24x5 deluje mi da bi to pomoglo s gabaritima. Evo samo baci pogled na tabelu cega sve ima za npr 15 mm osovinu https://www.skf.com/group/products/rolling-bearings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings

Pozdrav

Ljubo

Interesantan projekat... Gledajući princip rada strain wave montaža, možda bi bilo dobro razmotriti mogućnost da se koristi taj princip. One u principu nisu glomazne jer ne koriste prenos u punom smislu, a bilo bi dovoljno za tracking napraviti praćenje samo po jednoj osi. Plus one su bez backlasha i potrebe za tegovima ako se koristi oprema umjerene težine.

vlaiv

Quote from: dejan_SD on April 08, 2023, 02:23:06 amNe bih da ti pametujem ,cini mi se da koristis "standardne" lezajeve pa ti to utice na velicinu .
Postoje i tanji lezajevi u standardu npr 61802 je dimenzija fi15xfi24x5 deluje mi da bi to pomoglo s gabaritima. Evo samo baci pogled na tabelu cega sve ima za npr 15 mm osovinu https://www.skf.com/group/products/rolling-bearings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings

Pozdrav

Da, razmišljao sam o tome i evo do kojih zaključaka sam došao:

- trenutno, za ovaj star tracker, nema potrebe da tražim egzotične ležajeve. Skuplji su dosta, a nema potrebe za njima ako se ide sa kaiševima. Recimo, ja set 608 od 10 komada mogu da uzmem za tipa 800 dinara, to znači da je jedan 608 ležaj oko  0.7 eura

To mi dosta znači jer pokušavam da se uklopim u onih 50 eura. Evo ukratko kako izgledaju troškovi. Na elektroniku otpada oko 25 eura. Step motor: ~10 eura, drajver za steper ~2 eura, mikro kontroler ~8 eura, i još oko 5 eura za sitnice (step down sa 12V na 5V i konektori i kablovi, perf board i slično).

Što se tiče plastike, tu računam da će trebati bar jedno 600-700 grama za sve delove, a po ceni od recimo 25 eura po kili to izađe na jedno 16'17 eura.

Znači ostaje nam još jedno 8-9 eura za ležajeve i ostali hardware tipa matice, šrafovi i tako to.

Kaiševe nisam ni računao, i oni izađu 2-3 eura po komadu. I već smo preko budžeta.

Zato mi je bilo bitno da uštedim gde god mogu (ili da menjam budžet na gore).

- Što se tiče ovog sistema planetarnog reduktora, da tu definitivno moraju ići tanji ležajevi. Tu mi zapravo trebaju dve "ekzotične" karakteristike - treba mi tanak i treba mi ležaj sa jako velikim unutrašnjim prečnikom.

Odnosno, postavlja se pitanje da li mi treba ili ne. Ako ostavim taj sistem za veću montažu u EQ5 klasi, onda možda i nije potrebno toliko smanjivanje.

Ležajevi sa većim prečnikom su dobra stvar jer se mehanizam oslanja u jednom delu samo na ležajeve i ležajevi pomažu da ostane centriran u osi (svaka devijacija od idealne ose će se odraziti i na glatkoću i na preciznost sklopa) a ako je ležaj širok onda on dozvoljava manje nagibe nego mali ležaj.

Dalje, ležaj sa sa velikim unutrašnjim prečnikom se može iskoristiti tako da se stavi "ležaj u ležaj" odnosno da se napravi da se za dva ležaja samo jednom računa visina jer se postave koncentrično.

Doduše, treba imati u vidu da su ležajevi samo deo koji utiče na gabarite. Čitava stvar je pravljena od plastike a plastika je dosta fleksibilna (iako koristim PLA koji je najkrući) i onda je potrebno staviti dosta plastike - veću debljinu da bi se izbeglo savijanje.

Onda postoji problem cene čak i za tu veću montažu. Da, postoje kineski jeftini ležajevi - ali oni nisu ni približno precizni - imaju dosta praznog hoda i lufta u samom sklopu. SKF naravno su najbolji i toga nema, ali oni i koštaju tipa 30-40 eura po komadu.

Nema baš poente pokušavati napraviti jeftin DIY sistem ako će cena ležajeva na kraju da izađe više nego kupovna montaža :D

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dejan_SD

Kao sto rekoh samo sam hteo da skrenem paznju na neke lezajeve koji su malo drugaciji od onih koji se koriste stalno a jos uvek spadaju u standardnu ponudu. Postoje jos i ultra slim ali tu se kod nas postavi i pitanje dostupnosti istih. Sto se mene tice od SKF-a ostalo ime i cena,na poslu dosta koristimo KYK lezajeve. Razliku u kvalitetu nismo jos primetili u jako intezivnoj industrijskoj upotrebi traju 2-3 godine kao i fag i skf,a cena je upola manja.
Za smanjivanje luftova dobraj je primena lezajeva s kosim dodirom ,ali kako se ovde radi o plastici pitanje je dali bi konstrukcija bila dovoljno cvrsta da se ovako izvede. Tada bi naprimer preciznost kineskih lezajeva bila nebitna.
Imao ona izreka : "Brzo,kvalitetno,jeftino. Izaberi dva."
Ako se setim nekog dobrog i relativno pristupacnog resenja javim se ovde.

Cestitke na trudu.

vlaiv

Quote from: Ljubo on April 08, 2023, 10:29:57 amInteresantan projekat... Gledajući princip rada strain wave montaža, možda bi bilo dobro razmotriti mogućnost da se koristi taj princip. One u principu nisu glomazne jer ne koriste prenos u punom smislu, a bilo bi dovoljno za tracking napraviti praćenje samo po jednoj osi. Plus one su bez backlasha i potrebe za tegovima ako se koristi oprema umjerene težine.

Naravno da sam video taj hype oko harmonijskih drajvova, i lično mislim da i nisu preterano dobro rešenje. U svakom slučaju su preskupi (po mom mišljenju).

Za DIY varijantu se ne isplati. Par ljudi je pokušalo da štampa harmonijske drajvove, i mada u principu može da se uradi - nemaju dobre karakteristike.

Problem je u izlaznoj osovini, odnosno potrebi da jedan deo izlazne osovine bude fleksibilan (znači štampa se od TPU plastike) a drugi deo da bude krut. Video sam i jedan primer gde je zupčasti kaiš upotrebljen za prsten koji se deformiše.

To uglavnom prave ljudi koji se bave robotikom pa im treba dobra redukcija za pokretanje robota (za veliku snagu iz malog motora).

Evo jedan video gde se prikazuje DIY štampani harmonijski drajv:

https://www.youtube.com/watch?v=Emvo3bLT-Z4

Sve u svemu, kad sam razmišljao o štampanim varijantama, u opticaju je bilo 3 različita modela:

- harmonijski
- split ring planetary
- cikloidalni sistem

Split ring planetarni je najjednostavniji za štampu, pa sam krenuo od njega. Harmonijski sam izbacio iz igre zbog problema sa flaksibilnošću a cikloidalni je isto vrlo dobro rešenje - ali je kompleksniji za napraviti, odnosno, potrebno je nabaviti gomilu specifičnih stvari - tipa mali valjčići određenog prečnika.

Čak sam u svemu tome i sam dizajnirao jedan sistem redukcije. U pitanju je neki hibrid izmedju planetarnog i cikloidalnog:

Klik na sliku za video ...

Postoji idealan sistem redukcije za montaže, i ukoliko budem mogao, planiram da sam napravim tako nešto, ali će mi za to trebati strug.

U pitanju je friction drive - odnosno zamena zupčanika kontaktnim valjcima. Postoji par montaža koje rade na tom principu ali su izuzetno skupe.

Mesu 200 i E.Fric

One menjaju standardni sistem zupčanika sa valjcima - a to znači da imaju samo jednu tačku kontakta i nisu previše kompaktni - recimo za 60:1 redukciju je potrebno za 5mm ulaznu osovinu imati 300mm izlaznu osovinu (Mesu recimo ima ukupnu redukciju od oko 3000:1 sa dva stepena - znači oko 50-60:1 po stepenu).

Ono što sam ja zamislio je - izbaciti zube iz gornjeg split ring compound plantarnog sistema :D
U zavisnosti od broja planeta - imamo mnogo više tačaka kontakta - manja mogućnost proklizavanja.

Sistem je mnogo kompaktniji i može se dobiti velik stepen redukcije u samo jednom koraku.

Jedino što mi je nepoznanica - to je otpornost na promenu temperature, jer će sistem biti bez mogućnosti štelovanja kontaktne sile i promena prečnika zbog temperature će zapravo da "šteluje" kontaktnu silu.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Quote from: dejan_SD on April 08, 2023, 01:23:29 pmSto se mene tice od SKF-a ostalo ime i cena,na poslu dosta koristimo KYK lezajeve. Razliku u kvalitetu nismo jos primetili u jako intezivnoj industrijskoj upotrebi traju 2-3 godine kao i fag i skf,a cena je upola manja.

Ovo je skroz interesantna informacija. Imaću to u vidu ako budu trebali baš kvalitetni ležajevi.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

spadej

Quote from: vlaiv on April 08, 2023, 01:35:49 pm
Quote from: dejan_SD on April 08, 2023, 01:23:29 pmSto se mene tice od SKF-a ostalo ime i cena,na poslu dosta koristimo KYK lezajeve. Razliku u kvalitetu nismo jos primetili u jako intezivnoj industrijskoj upotrebi traju 2-3 godine kao i fag i skf,a cena je upola manja.

Ovo je skroz interesantna informacija. Imaću to u vidu ako budu trebali baš kvalitetni ležajevi.

Vlaiv,
Cela ova prica je sjajna. Bilo bi divno kada bi se jos ljudi ukljucilo, da ne budes ti jedini koji radis, a mi samo da navijamo. Ja odavno mastam da napravim neki tracker, i do sada sam razmotrio gomilu ideja. Jeste jeftinije, i sigurno bolje kupiti gotov, ali nije sve u tome.

Kada su u pitanju lezajevi, mozda moze i ovde da se nadje ...https://zivko.co.rs/. Proizvodnja svih vrsta lezajeva... Ne mora za to bas SKF, tracker-i se vrte polako, ne trpe mnogo...

Bio sam ubedjen da je Harmonic drive najbolje resenje za ovo sto nama treba. I silno vreme potrosio citajuci i gledajuci o tome. Izmedju ostalog i ovaj klip na linku koji si okacio. Taj vid prenosa se ne koristi samo u robotici. Svako ko je ikada gurao auto iz snega i blata koristio je harmonicni pogon za to. I na sopstvenim ledjima osetio koliko je bolji i delotvorniji.
Zapravo, puzni prenos je iznudjeno resenje u montazama.I od kvaliteta samog puza skoro sve zavisi. Zato me i dalje drzi ta neka manija da napravim(o) nesto malo drugacije.   

vlaiv

Quote from: spadej on April 10, 2023, 09:30:24 amKada su u pitanju lezajevi, mozda moze i ovde da se nadje ...https://zivko.co.rs/. Proizvodnja svih vrsta lezajeva... Ne mora za to bas SKF, tracker-i se vrte polako, ne trpe mnogo...

Njih sam našao kada sam tražio iglice / valjčiće za cikloidalni drajv, ali nisam obratio pažnju da imaju i veliki izbor ležajeva. Moram pogledati šta sve imaju.

Quote from: spadej on April 10, 2023, 09:30:24 amCela ova prica je sjajna. Bilo bi divno kada bi se jos ljudi ukljucilo, da ne budes ti jedini koji radis, a mi samo da navijamo. Ja odavno mastam da napravim neki tracker, i do sada sam razmotrio gomilu ideja. Jeste jeftinije, i sigurno bolje kupiti gotov, ali nije sve u tome.

Ja sam za. Moram da priznam da nemam pojma kako bi sarađivali. Ja nemam apsolutno nikakva pred znanja iz mašinstva. Prvi put sam se upustio u ovakve stvari od kad sam nabavio 3d štampač pre nešto manje od godinu dana. Tad sam prvi put i počeo da koristim CAD.

Neko sa iskustvom bi trebalo da nas koordiniše - ili ako niko nema iskustva, onda kontam da moramo da smislimo kako je najbolje sarađivati.

Navešću listu stvari koje mi se ne sviđaju kod mog trenutnog dizajna i gde bi mi pomoć dobrodošla da smislimo elegantnije rešenje.

1. Pozicija step motora u odnosu na tracker. Ovako kako jeste - motor će da viri van kućišta trackera ako je cilj napraviti što manje kućište (a rekao bi da jeste - mada ne presudan). Osovina motora mora biti paralelna sa ostatkom. Ako bi postavili motor horizontalno - samo unosimo komplikacije, tipa još jedan stepen prenosa i dodatni delovi za pravljenje i sklapanje

2. Elektronika.

Ovaj deo mi se ne sviđa jer dosta komplikuje pravljejne. Čovek mora da zna da lemi i svašta nešto da bi se projekat napravio do kraja.

Za sada od komponenti imam samo RPI Pico, DRV8825 i biće 12V napajanje, znači treba 12V na 5V step down i nešto malo hardware-a tipa 2.1mm utičnica i on/off prekidač (eventualno i prekidač za južnu / severnu hemisferu).

Da li postoji već gotov neki expansion board koji bi se mogao koristiti? Da se samo uštekaju IC-i u njega i da nema lemljenja. Tipa neki stepper driver shield za arduino ili nešto slično.

Koliko košta pravljenje custom PCB-a od onih servisa kao PCBWay? Možda bi mogli da dizajniramo PCB i da onda ko neće da lemi to pošalje PCBWay-u ili nekom sličnom da mu napravi?

3. Mislim da sam za neke stvari malo preterao i da se mogu jednostavnije napraviti. Svaka optimizacija je dobrodošla

Quote from: spadej on April 10, 2023, 09:30:24 amBio sam ubedjen da je Harmonic drive najbolje resenje za ovo sto nama treba. I silno vreme potrosio citajuci i gledajuci o tome. Izmedju ostalog i ovaj klip na linku koji si okacio. Taj vid prenosa se ne koristi samo u robotici. Svako ko je ikada gurao auto iz snega i blata koristio je harmonicni pogon za to. I na sopstvenim ledjima osetio koliko je bolji i delotvorniji.
Zapravo, puzni prenos je iznudjeno resenje u montazama.I od kvaliteta samog puza skoro sve zavisi. Zato me i dalje drzi ta neka manija da napravim(o) nesto malo drugacije.   

Ono što ja vidim kao problem kod harmoničkog reduktora je sledeće:

1. Problem za 3d print i kako rešiti prelaz sa fleksibilnog na fiksni deo. Koliko će da bude izdržljiv i dugotrajan takav deo koji se sporo deformiše?

2. Činjenica da je samo dva zuba u kontaktu. Kod cikloidalnog drajva imamo dosta tačaka koje su u stalnom kontaktu (ali je problem tolerancija i preciznosti), dok kod split ring compound plantary tipa imamo isto dosta zuba koji su u kontaktu - bar 3 ako imamo 3 planete, ali se sistem može dizajnirati za 5 ili više planeta. Takođe je moguće koristiti kose zupčanike ili čak riblja kost (ali ovo poslednje jako komplikuje sastavljanje, jer spoljni prsten mora iz više delova da se pravi i onda fiksira)

Što više tačaka kontakta - to se smanjuju problemi tipa backlash i greške u izradi jer se greške "uproseče"

Nemam predstavu koliko glatko će da radi koji od drajvova ako ga 3d štampamo. Isplanirao sam da napravim testiranje za to i osmislio protokol koji ne zahteva ultra precizan enkoder.

Montirali bi laser na izlaznu osovinu motora i njime projektovali tačku na udaljenu belu površinu (tipa parče kartona ili tabla-platno za projektor). Kamera onda snima kako se tačka pomera i uzima se centroid pozicije tačke. To se pretvara u koordinate i sa malo matematike - dobije se grafik praćenja u vremenu.

Za star tracker - glatkoća praćenja, verujem i nije neki prioritet, ali za ozbiljniju montažu bi svakako bio.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

spadej

Za saradnju ne brinem. Kad ima volje, nadje se i nacina. Cekam da mi stigne 3d printer (krajem aprila) i da pocnem da se "igram" sa njim. Tada cu, nadam se, da se aktivinije ukljucim u ovu pricu. Po struci sam masinski inzenjer koji je preko 30 godina u elektronici i IT-ju. Znam po nesto iz svih tih oblasti, i jos uvek me nije napustila zelja da naucim nesto novo. A forum poput ovog je odlican nacin, jer "znanje je jedina roba koja se mnozi deljenjem".

Moj glavni razlog za predlog za pokretanje ove teme je da malo ozivimo ovaj forum. Da se udruzimo i timski radimo, danas na tracker-ima, sutra mozda na astrofoto i obradi. Imamo sjajan primer na komsijskom forumu, gde inace gostujemo i dosta nas odavde. I svi smo svedoci koliko su oni napredovali, i kakve rezultate imaju. Pratim ih jako dugo, znam da je prelomni trenutak bio kad su poceli medjusobno vise da saradjuju. Pa kad to moze tamo sto ne bi i ovde...

Drugi razlog je da nesto naucimo, i sami napravimo. Ima sigurno onih koji ce reci da je to gubljenje vremena, da je lakse kupiti gotov tracker.. Ok, jeste komforniji, i tacno je da bi imali mnogo vise vremena za posmatranja i snimanja neba, ali nije Astronomija smo to... Da nije bilo PicGoTo projekta i samogradnje kontrolera, nikad ne bi upoznao divne ljude sa kojima se i danas druzim, i bez kojih se ne bi ni bavio ovim prelepim hobijem. A vise se tog projekta i ne secamo :).

Quote from: vlaiv on April 10, 2023, 11:01:30 am2. Činjenica da je samo dva zuba u kontaktu. Kod cikloidalnog drajva imamo dosta tačaka koje su u stalnom kontaktu (ali je problem tolerancija i preciznosti), dok kod split ring compound plantary tipa imamo isto dosta zuba koji su u kontaktu - bar 3 ako imamo 3 planete, ali se sistem može dizajnirati za 5 ili više planeta. Takođe je moguće koristiti kose zupčanike ili čak riblja kost (ali ovo poslednje jako komplikuje sastavljanje, jer spoljni prsten mora iz više delova da se pravi i onda fiksira)

Što više tačaka kontakta - to se smanjuju problemi tipa backlash i greške u izradi jer se greške "uproseče"

Ono sto sam ja video i procitao o HD drajvu me je potpuno zbunilo - uopste nema backslash. Cak ni kocnice nisu potrebne, ni po jednoj osi. Prvo sam mislio da bi to mogao biti problem, jer se u tom slucaju montaza ne moze okretati bez napajanja. Sto opet znaci da ako slucajno ostanes bez napajanja, ne mozes teleskop da koristis ni za obicno gledanje. Sve ima svoje.

PS: ne zelim da ti sugerisem bilo sta, razvijaj pricu onako kako si ti zamislio. I pomenuti PicGoTo je od prve ideje do ove koju sad koristim pretrpeo vise izmena. Svako ko je pravio dodao je nesto svoje. Nekad je to bio dobar potez, nekad ne, ali to je razvoj i tako se ide napred.

PSS: zaboravih da si postavio i neka pitanja. Skoro sve sto od elektronike zamislim da pravim, vec postoji gotovo. I to mnogo bolje i kvalitetnije. Driveri svih vrsta, kontroleri i ostalo. Za testiranje i razvoj mehanickog dela sigurno nije potrebno da se prave plocice, lemi itd. Po meni je najveci problem "skockati" mehancki deo. Sto se tice konacnog resenja elektronike, ja bi radije da prilagodim postojeca resenja nego da pravim nova. Jer potpuno sam zadovoljan sa PicGoto, a jos nisam ni probao AstroBery i neke druge i mnogo bolje "igracke"

dejan_SD

Quote from: vlaiv on April 10, 2023, 11:01:30 amZa sada od komponenti imam samo RPI Pico, DRV8825 i biće 12V napajanje, znači treba 12V na 5V step down i nešto malo hardware-a tipa 2.1mm utičnica i on/off prekidač (eventualno i prekidač za južnu / severnu hemisferu).

Za ovaj step dovn 12v na 5v vec ima na aliju gomila gotovih plocica a da nije u pitanju klasican 7805. Pretpostavljam da i neki gotovi steper drajvovi postoje za 1  ili 2 kanala. Vecina elektronike je tamo poprilicno jeftina ,jedino sto se ceka, a to bi svelo lemljenej na ozicavanje medju veza.
NPR buck konvertor napajanja
 https://www.aliexpress.com/item/1005003780274326.html?spm=a2g0o.detail.1000014.29.7c4160dbz04BWj&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.281175.0&scm_id=1007.40050.281175.0&scm-url=1007.40050.281175.0&pvid=cec53ddb-92d3-4c08-a3b4-6724c5d40b9d&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.281175.0,pvid:cec53ddb-92d3-4c08-a3b4-6724c5d40b9d,tpp_buckets:668%232846%238110%231995&pdp_npi=3%40dis%21EUR%210.7%210.66%21%21%21%21%21%402103237316811502826494547e9d11%2112000027142887130%21rec%21SRB%21

Kako napraviti nesto ovakvo po ovoj ceni u uradi sam verziji. Takodje ako je potreban neki za vise snage postoje i takvi za malo vecu cenu. Kupovao sam gotove plocice 2x3w pojacalca za neke igrackice po 0,2e free shiping.

Kineske lezajeve po bagatelnoj cenii kupujem i koristim ih kao zamene za nekakve vodjice i tockice. Mada ih nikada nisam koristio kao prave radne lezajeve kod stvari koje se iole brze vrte od 100 obrtaja. Ako se zahteva preciznost opet nisu bas sigurni, ali kao jeftina provera za nekakav prototip alata su mi isto bili odlicni.

vlaiv

Quote from: dejan_SD on April 10, 2023, 08:22:40 pmZa ovaj step dovn 12v na 5v vec ima na aliju gomila gotovih plocica a da nije u pitanju klasican 7805. Pretpostavljam da i neki gotovi steper drajvovi postoje za 1  ili 2 kanala. Vecina elektronike je tamo poprilicno jeftina ,jedino sto se ceka, a to bi svelo lemljenej na ozicavanje medju veza.
NPR buck konvertor napajanja

Taj sam i imao na umu. Već sam ga koristio kad sam pravio poboljšanje za 3D štampač bazirano na BananaPI. Krenuo sam da pravim čitavu policu za njega sa osvetljenjem, ventilacijom i Klipper firmware-om (taj firmware ide na spoljni računar, može i ozbiljan a može i SBC tipa RaspberryPI / BananaPI / OrangePI ili nešto drugo tipa BeagleBone ...)

Meni nije problem da uzmem perf board i da napravim u DIY verziji sve to povezano. Čak sam i razmišljao da uzmem sebi onaj jedan Genmitsu 3018 ili 3020 i da sam rutiram male PCB-jeve (a možda ću i praviti 3d štampani malo ozbiljniji ruter da radim i sa aluminijumom - za sve zainteresovane, pogledajte šta radi Ivan Miranda na youtube-u).

Glavni "problem" mi je što sam hteo da ovo bude projekat dostupan širokim narodnom masama. Ispostavlja se da možda neće biti.

Ciljna grupa su ljudi koji ne mogu da priušte neki komercijalni star tracker, ali zato treba da imaju: 3d štampač, opremu za lemljenje, ....  počinje da bude nerealno.

Mnogo realnija varijanta je da će neko 3d odštampati kod komšije ili brata od tetke, i da će da ubode par IC-eva u podnožja gotove pločice (mada, možda brat od tetke ima lemilicu i zna da lemi :D - prosto nisam pametan).

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC