• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Šta posmatrati prvim teleskopom?

Started by skvrl, June 22, 2023, 11:56:27 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

skvrl

June 22, 2023, 11:56:27 am Last Edit: June 22, 2023, 12:33:28 pm by skvrl
Pozdrav svima, nov sam clan, pa ujedno da se predstavim. Iz Novog Sada sam, kupio sam prvi teleskop i sa sinom (10 godina) bi voleo da odem ponekad na Letenku i slicno da malo posmatramo.
Licno nisam znalac iz astronomije, procitao sam par knjiga u zanru popularne nauke u vezi toga i znam ponesto o svetu oko nas :).

Kupio sam telskop, tako je iskocila prilika, TAL-1 Sovjetski/Ruski 110mm reflektor na ekvatorijalnoj montazi. Sve to dolazi u velikom drvenom sanduku uredno spakovano

slika konkretnog teleskopa

Sve to je tesko skoro 40kg :/

E sad, nasao sam da je teleskop tog precnika ogledala, tog tipa, na toj montazi OK teleskop za pocetak. S obzirom na konkretne uslove, instrument, Fruska Gora, Letenka, doba godine. Hteo sam da vas zamolim da li neko od vas iskusnijih moze da da savet sta bi bilo mudro prvo da "lovimo" a da imamo neke sanse za makar neki uspeh, prvenstveno zato da bi klincu bilo interesantno, ja mogu da budem uporan ali zbog njega bi mi znacilo da nesto nadjemo sto ne mozemo a vidimo golim okom a da je konretno, lako objasnjivo. Osim meseca naravno.

Na astronomski kamp nazalost ne mozemo, proverio sam datume, preklopilo nam se s letovanjem :/

vlaiv

Pozdrav i dobrodošao na forum.

Možda bi najkorisnije bilo instalirati na kompjuter besplatan software - Stellarium. To je planetarium program koji kada se podesi prikazuje šta je dostupno željene večeri za posmatranje u koje doba. Odličan je za planiranje posmatranja.

Interesantne i lake mete za ovo doba godine bi recimo bile M13, M27 i M57

Budući da će posmatranju prisustvovati desetogodišnjak, ne znam kakva vam je politika što se tiče ostajanja do kasno, ali bi idealno bilo da se posmatra do recimo ponoći ili 1 ujutru. Tada je Mlečni put na jugu i u tom pravcu će biti pregršt interesantnih objekata.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

skvrl

Hvala mnogo na odgovoru, upravo sam instalirao program pa cu malo prouciti.
Raspust je, nije problem ostajanje kasno :).

Yagodinac

Pozz  ;)
Stellarium je super stvar prilikom posmatranja ali samo sa laptopa. Posmatranje iz grada je horor a sa Letenke u noći bez mesečine je fenomenalna stvar: nebo dosta mračno, atosfera laminarna a lokacija blizu. Međutim pre toga ne bi bilo loše isprobati teleskop i centrirati tražilac na nekom soliteru ili slično. Zasad kolimaciju ne pokušavajte dok se malo ne uhodate; ionako f7 ne bi trebalo da je mnogo osetljiv na greške.
Na Letenci bi bilo korisno juriti otvorena i zatvorena jata, kao i magline po južnom Mlečnom Putu. Da se razumemo, snalaženje na nebu nije lako nikome a naročito ne početnicima, otuda Stellarium. Dodatnu zvrčku predstavlja što je sve u teleskopu obrnuto, pa se treba kretati kontraintuitivno. Traži se pomoću tražioca a fino centriranje na najmanjem uvećanju (valjda 15mm); najbolji orijentiri su sjajnije zvezde a zatim skakućeš preko manje sjajnih do otprilike položaja željenog objekta. Kasnije se po potrebi diže uvećanje da se dobiju eventualno neki sitniji detalji, ali kod tamnijih objekata to baš i neće biti slučaj, pošto svako dizanje uvećanja smanjuje sjaj slike koju oko vidi. Najveća uvećanja su za planete i Mesec.
Još nešto; svi objekti su zapravo dosta tamni, otuda i potreba za tamnom lokacijom. Najlepše magline su zapravo vrlo blede u odnosu na fotografije.

E da, još nešto vrlo bitno. Šareni filteri mogu da pomognu za detalje na planetama, mada ne treba očekivati čuda. Filter za Sunce, međutim, bih ja lično proizvođaču nabio u oko; toliko je beskorisan. Zapravno nije beskorisan nego potencijalno opasan kod nestručne upotrebe - bacite ga za svaki slučaj  ::)
Sunce niukom slučaju, ni projekcije ni filteri. Jedino može da dođe u obzir folija, ali i to neko iskusniji neka vam pokaže na praktičnom primeru. Najbitnije je da ne sme da spadne jer je slepilo u deliću sekunde zagarantovano.

skvrl

Hvala puno na savetima i upozorenju!
Upravo guglam centriranje trazioca.
Sunce mi ne pada na pamet posle svega napisanog :).
Ako uspemo da se pripremimo najverovatnije cemo u nedelju ici gore pa javljam kako je proslo.

Danijel

Šta ćemo onda mi koji se bavimo Suncem? ;D

Evo moj upravo dovršeni posao.

I da, sa Suncem treba biti vrlo oprezan. Sunce je lijepo ali ne oprašta ikakve greške.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

CyberianIce

Stellarium je odličan i vrlo koristan na telefonu u vidu android aplikacije, nezamenjiv dodatak posebno za početnike.

Dve su stvari kod tog teleskopa koje vam ne idu na ruku. Prvo što je na ekvatorijalnoj montaži pa ga treba useveriti pre upotrebe i malo je nezgodno i neintuitivno za početnike a drugo što je njegovo postolje uglavnom namenjeno za ravne površine pa može biti nezgodno za nivelaciju.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

skvrl

Na Letenci ima taj betonski košarkaški teren na koji nameravam da postavim teleskop, nadam se da će to biti u redu što se nivelacije tiče.
E sad, ne znam šta znači "useveriti". Ako može pojašnjenje pa da proguglam

vlaiv

Quote from: skvrl on June 24, 2023, 09:44:58 pmE sad, ne znam šta znači "useveriti". Ako može pojašnjenje pa da proguglam

Ekvatorijalna montaža je konstruisana tako da prati rotaciju zemlje kada se rotira samo oko jedne svoje ose. Da bi se to postiglo, mora se jedna od osa - RA osa, poravnati sa osom rotacije zemlje.

Ovo se zove useveravanje, ili na engleskom - polar alignment.

Kada se to uradi, onda se prilikom posmatranja, rukom okreće samo jedan točkić i meta ostaje u okularu. Kada se to ne uradi, potrebno je pratiti po dve ose, znači okretati dva točkića, što je malo komplikovanije (a nekad i jako kompikovano ako montaža nije dobro postavljena).

Takođe se automatsko praćenje rešava jednim motorom na RA osi kada je ekvatorijalna montaža useverena, onda nije potrebno ručno praćenje. To je jako teško izvodljivo kada montaža nije useverena i treba pratiti po dve ose - tada je potreban kompjuter jer brzina praćenja nije konstantna nego stalno treba proračunavati brzinu (Alt-Az montaže su mnogo komplikovanije za automatizaciju praćenja nego EQ montaže).

Ima na youtube-u mnoštvo videa koji objašnjavaju useveravanje, recimo ovaj (pri kraju)

https://www.youtube.com/watch?v=1aailjnVZt8

ili ovaj

https://www.youtube.com/watch?v=RFCreX1x4_s
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

skvrl

Nažalost oblaci nisu dozvolili, nije bilo smisla da idemo gore. Međutim dok je još bilo po koja rupa vedrog neba tu i tamo uspeli smo da "naciljamo" jednu zvezdu, jedina koja se u toj rupi videla. Nažalost nismo bili dovoljno brzi, nije bilo dovoljno vremena pre nego što su oblaci ponovo potpuno zatvorili prostor da centriramo tražilac ali s obzirom na uspeh izgleda da je i ovako kako smo ga postavili bio dovoljno precizan. On je gledao kroz tražilac a ja kroz okular pa smo u jednom momentu mogoli kroz teleskop da je vidimo ali rekao mi je da nije bila u sredini krstića :).

Čekamo prvu vedru noć. Za useveravanje, bogami da, deluje kompleksno meni laiku, moraću još da proučim.

nemars

Probajte ovako za pocetak: https://clearoutside.com/forecast/45.14/19.68

Imate po satima prognozu za astronomiju. Zeleno je idealno. Mozete da otvorite klikom na datum da vidite detalje a ne samo ovako grubo. Pise vam sa strane koliko je osvetljen mesec to vece. Kad stavite misa iznad njega pise vam kad izlazi i zalazi. Generalno zelite da ga izbegavate ako gledate blede objekte, ali za pocetak vam je on verovatno dobra meta. Ispod prognoze po satima imate ovu obojenu liniju, crna boja oznacava kad je astronomski mrak (najtamniji deo noci idealan za posmatranje bledih objekata). Ako stavite misa iznad te linije pisace vam tacno vreme kad je sumrak, kad je astronomski mrak i sl.
SW Newton 130/900 EQ2

skvrl

Hvala mnogo na detaljnom objasnjenu, nakon sto sam procitao cim sam usao na link sve mi je bilo jasno :). Definitivno od velike koristi za planiranje.

skvrl

Stigli smo noćas oko pola 11 gore i iako kasno i na 500+m, sramota me da priznam, komarci su nas oterali. Onu količinu komaraca i to u to doba nikako nisam očekivao :/. Neverovatno.
Sutra ćemo pokušati ponovo naoružani kao za pecanje...

vlaiv

Ove godine je stanje sa komarcima neverovatno.

Ima ih na tone.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ε Aurigae

kolega, uvek mozete pratiti forum.

kada budemo organizovali sl star party - mozete sa nama, pa ce mnoge stvari biti jasnije
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod
SVBony SV165 30/120 guider scope + SV305 pro gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5