• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tripod za paralelogram

Started by Drazen, June 19, 2023, 11:10:20 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Drazen

Potreban mi je jeftin tripod kod koga može gornji deo da se obrće u po horizontali, a da je stabilan. Planiram da na njega postavim paralelogram za dvogled, ukupne težine oko 7 kg. Ima li neko savet gde i šta da nabavim?


Drazen

Dobra i jeftina stvara. Hvala na savetu. Možda još neko ima ideju?

Drazen

Da li neko može da mi kaže da li tripod za zvučnike ima rotirajući gornji deo ili je fiksan?

Yagodinac

Jak a jeftin fototripod ne postoji. Možda da probaš neki veći i stariji aluminijumski polovan da nađeš, nevezano od brenda i modela. Štaviše, ja bih ovde zaobišao zvučna imena jer tu plaćaš prvo ime pa sve ostalo, i tražio bih samo jake tripode - evo jednog u suštini bzv brenda ali prihvatljivog za dvogled. Dalje, karbonski jesu zlo_i_naopako, nosivost fenomenalna ali su u suštini preskupi i tebi treba jak i težak tripod, ne jak i lak. Osim toga, karbon uvek možeš da polomiš; aluminijum i ne baš.
Ako možeš da biraš onda iz ličnog iskustva: Manfrotto 055 sve verzije je mercedes stodva'es'trojka među tripodima. Lično mislim da on može da nosi neki omanji apo refraktor za vizuelno. A uvek možeš da potražiš i Skywatcher EQ1 ili EQ2 noge, nove ili polovne; one isto imaju solidnu nosivost za to što tebi treba.

Drazen

Vrlo rado bih nabavio samo noge za EQ1 ili EQ2 montazu (imam EQ2 montazu, ali bez nogara). Problem je što ih ne mogu naći. Možda neko na forumu može da mi ponudi?

nemars

Quote from: Drazen on June 21, 2023, 09:17:09 amVrlo rado bih nabavio samo noge za EQ1 ili EQ2 montazu (imam EQ2 montazu, ali bez nogara). Problem je što ih ne mogu naći. Možda neko na forumu može da mi ponudi?

Pretpostavljam da mislite na ovo: https://tavcso.hu/en/product/TRIeq3-div

Ne znam da li vam to radi posao, ali ako radi a ne zelite da narucujete iz Madjarske, probajte da kontaktirate ekipu sa teleskop.rs. Ovo im je jedan od dobavljaca i cuo sam da su generalno spremni da izadju u susret i naruce proizvod koji inace nemaju u ponudi ako ima na sajtu dobavljaca.
SW Newton 130/900 EQ2

Drazen

Hvala na savetima, našao sam odgovarajući tripod.Treba da režim neke stvari na njemu da bi se paralelogram obrtao oko horizontalne ose, ali stalak je stabilan i dosta visok. Pozdrav.