• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Julsko posmatranje DSO - deo III: IC 4665, NGC 6633 i IC 4756

Started by PavleR, August 02, 2023, 12:44:09 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

PavleR

Pozdrav svima,

U ovom postu opisacu opservaciju tri izuzetna otvorena jata u sazvezdjima Ophiuchus i Serpens. Sva tri su totalno zanemarena od strane posmatraca zbog svojih oznaka IC i NGC, a sjaje magnitudom i mere velicinom na kojima im mogu pozavideti mnoga Messier jata; sva tri su jasno vidljiva u traziocima a dva se cak mogu videti golim okom sa mracnih lokacija. Razloge njihove kasne katalogizacije je tesko objasniti. Messier i Mechain su verovatno propustili da ih zabeleze jer su obojica primarno bili lovci na komete. Messier je svoj katalog napravio da ostali astronomi ne bi pomesali te objekte sa kometama. Kako su ova jata poprilicno rasuta nikako se nisu mogla poistovetiti sa kometama pa odatle verovatno i razlog zasto ih ni Messier ni Mechain nisu zabelezili. Ako pogledamo sva Messier-ova otvorena jata, primeticemo da su skoro sva poprilicno zgusnuta. U njegovo vreme teleskopi nisu bili sofisticirani kao danas i tadasnjim astronomima su mnoga od tih jata delovala kao nerazlucene magline i mogla su se pomesati sa kometama. To je verovatno razlog zasto ih je Messier uvrstio u svoj katalog a velika rasuta nije.

Kada sam vec kod ove teme, red je reci po koju rec o velikom astronomu koga sam pomenuo u prethodnom pasusu: Pierre Mechain. Mechain je bio savremenik Charles Messier-a i njegov blizak prijatelj. Mi danas cuvenih 110 M objekata znamo po Messier-u, coveku koji ih je katalogirao, ali ih on nije sve i otkrio. 25 tih objekata otkrio je Pierre Mechain i prosledio njihove koordinate svom saradniku koji ih je zabelezio i time upisao svoje ime u istoriju. Neka od Mechain-ovih otkrica su danas najpopularnije mete amaterskih astronoma, poput M101 (Pinwheel Galaxy) i M104 (Sombrero Galaxy).

IC 4665 - Little Beehive Cluster

Otvoreno jato u sazvezdju Ophiuchus magnitude 4.2 i velicine 45'.

Ime govori sve. Manja i nesto bledja verzija cuvenog otvorenog jata M44 u sazvezdju Cancer. Ovo ''manja verzija'' ne znaci da je jato malo - jato meri 45' u precniku, sto je vece od precnika Punog Meseca, i to dosta (Pun Mesec meri oko 30' u precniku). M44, sa druge strane, meri neverovatnih 95'. IC 4665 je mlado, Suncu blisko jato sa jasnom definicijom oblika. Jato ima desetak zvezda magnitude 7-9 i jos dvadesetak oko magnitude 10. Jatom preovladavaju bele zvezde sa nesto malo crvenkastih. Iako je magnituda jata odlicnih 4.2, jato ne izgleda tako sjajno jer se njegova svetlost siri na veliku povrsinu jata.

Lociranje: Izuzetno laka meta za lociranje. U trazilac se nacilja zvezda Cebalrai (𝞫 Ophiuchi) i to je to. 1.5º severno od te zvezde nalazi se nasa meta i vidljiva je u istom vidnom polju trazioca.

Opservacija: Opservaciju treba vrsiti okularom koji daje najsire vidno polje, ali tu ima jedna zackoljica o kojoj cu malo kasnije. Kao sto sam vec pomenuo, u okularu ce zasijati desetak sjajnih zvezda magnitude 7-9. One su meni izgledale poredjane u dva krivudava reda izmedju kojih su se smestile dve svetle zvezde. Izmedju tih desetak zvezda uocava se jos dvadesetak zvezda magnitude oko 10 i bledje, koje stoje nasuprot bogatog pozadinskog sjaja bledjih zvezda.
E sad sam stigao do glavne price o ovom jatu, a to je pozadinski sjaj. Pozadinski sjaj bledih zvezda nije sjaj nekih konkretnih zvezda na granici uocljivosti - to je sjaj hiljada dalekih nerazlucenih zvezda. Pozadinski sjaj karakteristican je za sazvezdja kroz koja prolazi traka Mlecnog Puta i za sazvezdja blizu njega. Sazvezdja direktno na putu trake Mlecnog Puta mesaju taj pozadinski sjaj sa sjajem bledih razucivih zvezda i u njima je on teze vidljiv jer je okularsko polje prepuno i teze ga je izdvojiti. Ali kod sazvezdja blizu trake Mlecnog Puta tih bledih zvezda je manje i pozadinski sjaj je vidljiviji. To je slucaj sa istocnim delom sazvezdja Ophiuchus, u kome se IC 4665 nalazi.
Moj utisak je da uocavanje pozadinskog sjaja zavisi od nekoliko stvari - ja sam uocio da zavisi od uvecanja i kvaliteta okulara. Naime, kada sam jato posmatrao sa GSO okularom na uvecanju 47x pozadina je bila crna. Medjutim, kada sam presao na Explore Scientific okular uvecanja 62.5x pozadinski sjaj se pojavio, kao blagi sneg na starim televizorima. Predivan pogled ako znamo sta trazimo i gledamo.
Neko ko je takodje  posmatrao jata u ovom delu sazvezdja Ophiuchus neka me ispravi i dopuni.

Pre nego sto krenem na sledecu metu, zelim da odvratim ljude da zbog jedne recenice u prehodnom pasusu pomisle da je okular GSO 32mm los. Naprotiv - to je jedan od najboljih ''value for money'' okulara, bar na nasem trzistu. Za malo novca dobijete stvarno mnogo. Internet je pun recenzija o razumnoj ceni nasuprot onoga sto okular pruza. Ranije sam citao i jedan odlican clanak na ovom forumu u kome je Vlav detaljno opisao kvaltete ovog okulara nasuprot ceni. Ne zelim nikako da od ove teme napravim raspravu o opremi, pa idemo dalje.

NGC 6633 - Captain Hook Cluster (Wasp-Waist Cluster)

Otvoreno jato u sazvezdju Ophiuchus, magnitude 4.6 i velicine 27'. Jato je veoma blisko, na rastojanju od samo 1.018 ly. Sastoji se od 50-desetak zvezda od kojih desetak sisjaju magnitudama 8-10. Jato je dobilo naziv Captain Hook Cluster jer glavna forma jata izgleda kao kuka. Sa druge strane jato podseca na telo ose sa krilima koji cini red zvezda na severoistoku i zapadu jata, odakle dolazi i drugi naziv jata. Ja sam imao teskocu da primetim kuku ali sam telo ose primetio bez problema.

Lociranje: postoje dva nacina da se jato locira i oba su laka. Ako smo prvo posmatrali prethodnu metu - IC 4665, pomerimo trazilac 10º severpoistocno i jato cemo lako primetiti. Drugi, laksi, nacin je da krenemo od poznate duple zvezde Alya (𝞱 Serpentis) magnitude 4, nasjevernije zvezde u sazvezdju Serpens Cauda. Pomerimo trazilac 5º zapad-jugozapad i u polje ce uci velicanstvano jato IC 4756, koje cu obraditi kao poslednje. Nastavimo u istom pravcu jos samo 3º stigli smo do nase mete. Captain Hook Cluster ce se nepogresivo videti u traziocu jer sija visokom magnitudom i zauzima velicinu tek nesto manju od Punog Meseca.

Opservacija: Meni je ovo najmanje upecatljivo jato od ova tri, ne zato sto nije lepo, vec samo zato sto su ostala dva lepsa :). Jato ima desetak svetlih zvezda koje formiraju oblik tela ose, iza kojih stoji jos nekoliko desetina bledjih. Jedno krilo ose je jasno vidljivo na istoku okularskog pogleda u vidu grudvice zvezda magnituda 8-11, a drugo se nalazi na jugozapadu okularskog pogleda. Jato se takodje nalazi u izuzetno bogatom pozadinskom sjaju.

IC 4756 - Graff's Cluster

Otvoreno jato u sazvezdju Serpens, magnitude 4.6 i velicine 60'. Jedno je od najvecih otvorenih jata na nocnom nebu i jedan od retkih IC objekata koji je cak vidljiv golim okom. Sastoji se od siroko rasutih zvezda magnitude 7-12 koje su podjednako rasporedjene po povrsini jata. Najsjajnija zvezda jata je magnitude 6.4.

Prosto je neverovatno koliko je ovo jato kasno katalogirano - iako jato ''bode oci'' nisu ga katalogirali ni Messier, ni Mechain ni William Herchel. Prvi ga je ''otkrio'' americki astronom Solon Beiley na fotografskim plocama. Jato nosi ime po nemackom astronomu Kasimir Romauld Graff-u, koji ga je nezavisno otkrio 1922.

Lociranje: Izuzetno lako lociranje, opisano u prethodnoj meti. Naciljamo trazilac na duplu zvezdu Alya (𝞱 Serpentis) magnitude 4, i pomerimo trazilac oko 5º zapad-jugozapad.

Opservacija: Apsolutno prelep pogled. Sama distribucija zvezda u jatu je izuzetno zanimljiva. Pet najsjajnijih zvezda magnitude 7-8 su rasporedjene u cetiri ugla jata i cine svetao trapez koji uokviruje ostale clanice. U okularskom pogledu, najsjajnija zvezda jata HD 172365 nalazi se u severoistocnom uglu i sija magnitudom 6.4. Unutar tog trapeza svetlih zvezda nalazi se 60-tak podjednako razbacanih zvezda magnituda 9-11, a iza njih izuzetno bogat pozadinski sjaj bledjih zvezda. I tu sad - masti na volju. Broj i oblici paterna koje mozemo uociti je ogroman. U poslednjem broju casopisa Sky and Telescope autor je napisao da ga raspored zvezda podseca na morsku zvezdu. Ja mislim da sam ja bio mnogo mastovotiji :). Ja sam u paternima razbacanih zvezda prepoznao oblike sazvezdja na nocnom nebu: Cassiopeia u centru, Corona Borealis ispod nje, Cygnus na jugozapadu.
Sto se jato duze gleda pozadinski sjaj sve vise dolazi do izrazaja i tu mi vec zaista nije bilo jasno kako ovo jato ne nosi M ili NGC oznaku. Jato je velicanstveno i lepse je od mnogih Messier objekata.
Jato sam posmatrao na uvecanju 62.5x. I tu je sad mali paradoks - posto je jato ogromno smanjio sam uvecanje na 47x ali je pogled bio slabiji. Prvo, pozadinski sjaj se znatno smanjio (koliko zbog uvecanja verovatno i zbog kvaliteta okulara) a bledje zvezde koje su se videle na vecem uvecanju su nestale a samim tim su i nestali paterni sazvezdja koje sam ranije opisao. Iako je jato veliko, ipak ga treba posmatrati na malo vecem uvecanju. Iako na tom uvecanju mora da se seta preko jata, pozadinski sjaj je mnogo bolji i vidi se vise zvezda. Zrtvujte pogled na jato kao celinu zarad prelepe pozadine i detalja objekta.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter