• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jupiter - Io tranzit + senka preko GRS

Started by nemars, August 25, 2023, 07:32:06 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nemars

August 25, 2023, 07:32:06 pm Last Edit: August 25, 2023, 07:38:05 pm by nemars
Igrao sam se malo na stelarijumu s podesavanjima, proveravao nešto i slučajno naletim na ovo. Ako je nekom interesantno za posmatranje ili fotografiju, eto prilike. Naravno, ne znam koliko je precizno ovo sa stelarijuma, kao ni šta je potrebno od opreme da bi bilo uočljivo vizuelno ili na fotografiji, ali ko hoće da proba, evo detalja:


SW Newton 130/900 EQ2

vlaiv

Samo još da nađemo gde se u Stellariumu podešava da ne bude oblačno 15 Septembra :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

nemars

Ja samo obavestavam ljude na vreme da ne zaboravim. Ja bih svakako voleo da bacim pogled kad bih imao cime. Ova moja igracka je za ovako nesto pretpostavljam beskorisna.
SW Newton 130/900 EQ2

vlaiv

Mislim da je verovatno sasvim ok da se posmatra tranzit, ali je mnogo više do eksternih faktora nego do samog teleskopa.

Ako bude lepo vreme možda i neko okupljanje da se organizuje tim povodom?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

nemars

Cetvrtak na petak. Sumnjam da ce biti mnogo zainteresovanih. Ja bih mozda i bio.
SW Newton 130/900 EQ2

mboskovic

Ako bude vedro, treba da se skupimo. To ne mora biti jako mračno mesto.

nemars

Ne znam koliko ima smisla vuci ljude radnim danom, ja sam vise mislio da obavestim ljude jer je ok doba noci, a moze da se pogleda iz obliznjeg parka, ne mora da se sklanja na vrh Fruske Gore. A i interesantno mi je bilo sto prelazi preko GRS. Inace, gledam sad malo, tih tranzita senki izgleda ima dosta, mozda smo samo u periodu kad se ravni orbita Galilejevih meseca poklapaju sa Suncem, a mozda je to i inace situacija. Moram da proverim nekad. U svakom slucaju, ja bih se mozda i iscimao da dodjem negde ako neko ima neku spravu koja je prikladnija za ovo. Ako ne, iznesem mog njutna od 5" na neku livadu u blizini.
SW Newton 130/900 EQ2

Magelan118

Tranziti se cesto desavaju.
Dosta sam ih video a vide se i senke na samoj planeti i mesecevi koji bacaju te senke.
Lepo je za videti nema sta
Tvoj teleskop je sasvim sposoban za ovaj "zadatak".
Jupiter se vidi kroz sve, samo je pitanje koliko ces uvecati da bi video bolje i da bi dovoljno potamneo planetu kako bi mogao da vidis te detalje.
Ako na nekom uvecanju koje budes koristio ti je planeta i dalje previse svetla a nemas neki filter da je potamnis, smanji aperturu.
Vrati poklopac na teleskop pa samo skini onaj mali poklopac na samom poklopcu teleskopa. Isto vazi i ha posmatranje meseca, pogotovo kad je preko 50%.
Bar ja sa 200mm aperture imam taj problem da su mesec i planete presvetli pa koristim varijabilni filter ili gledam samo kroz taj mali poklopac.

Takodje, i iz dvorista, i pod ulicnom lampom i bilo kojim drugim uslovima koji bi bili losi generalno, mesec i planete se odlicno vide jer su veoma svetle.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR

nemars

Hvala za savete. Znam to za smanjivanje objektiva, to svakako koristim za mesec posto nemam filter jos uvek. Ima na AliExpress svbony varijabilni polarizujuci 1-40% za $21 sa besplatnom dostavom, razmisljam to da uzmem uskoro. Sto se okulara tice, za sad za ta velika uvecanja imam samo 2x barlow i 10mm (mislim reverse kelner) koji su dosli sa teleskopom. Za sad sam samo kupovao GSO super plossl za mala uvecanja za DSO, a za velika uvecanja planiram da uzmem ili onaj tvoj sa AliExpress-a ili ED starguider sa FLO ili Astroshop. Mozda ispratim ovaj tranzit zajedno sa onim tvojim imenjakom sto sam ga dovukao na prosli star party, on ima 8" f/5, hyperion zoom 8-24mm, televue barlow 3x i neki polarizujuci filter.
SW Newton 130/900 EQ2

Yagodinac

Quote from: nemars on August 25, 2023, 08:32:02 pmOva moja igracka je za ovako nesto pretpostavljam beskorisna.

Grešiš, ovaj, vrlo grešiš sinak  ;D
Senka satelita je vrlo kontrastna, faktički crna na svetloj Jupiterovoj površini, i vidi se itekako. Čak se mnogo bolje razaznaje nego crvena pega, čiji je kontrast itekako manji i uporediv sa ostalim pojasevima, ili manji.
Ja ne bih smanjivao krvavo plaćenu teleskopsku aperturu, bar ne 150mm; kolimacija i hlađenje su dovoljni. Ako to plus stabilna atmosfera ne bude bilo dovoljno, onda je problem do barloua i kelnera.

nemars

Videcemo, probacu ako bude ok vreme, interesantno mi je svakako :). 5" f/7 je u pitanju. Nemam hladjenje (ako govorimo o primarnom ogledalu) a kolimacija bi trebalo da bude OK.
SW Newton 130/900 EQ2

Magelan118

Hladjenje podrazumeva da izneses teleskop pola sata-sat ranije kako bi se primarno ogledalo adaptiralo na temperaturu.

Radice taj tvoj teleskop odlicno za planete a sto kazes, i drugarov je pri ruci
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR