• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Dobson drveni nosac i vlaga

Started by Fygaroo, October 01, 2023, 07:09:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Fygaroo

Ide zima pa mi je palo na pamet da pitam gde drzite telesko?
Ja sam planirao da ga drzim u kuci ali kako ce to uticati na drveni nosac?
Kada ga budem uneo iz hladnog u toplo da li ga moram susiti peskirom ili fenom?

PavleR

October 01, 2023, 09:34:57 pm #1 Last Edit: October 01, 2023, 09:48:35 pm by PavleR
Veliki pozdrav.

Prtpostavljam da je rec o SkyWatcher Dobson montazi, pa cu i o njoj govoriti. Znam da se montaze razlikuju po tenickih specifikacijama u zavisnosti ad aparature, ali verovatno su napravljen od istog materijla i isto ''kantovane''.

Moj utisak je da su SkyWatcher Dobson montaze su izuzetno kvalitetne po pitanju izdrzljivosti i trajnosti. Ja sam svoj teleskop bas puno koristio i cesto je bio izlozen ekstremnoj vlazi, toliko da se sve maglilo jos dok se teleskop hladi. Nikada nisam primetio nikakave negativne promene u drvenoj montazi. Kada zavrsis posmatranje samo ga dobro izbrisi suvom mekanom krpom koja dobro upiija vodu i to je sve. Moj poznaik koji je izuzetan stolar pogledao je montazu i njegov stav je da se sve to dobro zasticemo i iskantovano i da bi montaza trebalo da potraje.

Da te ne lazem, ali mislim da sam do sada nekih 40-50 puta brisao potpuno mokru drvenu montazu i do sada nisam imao nikakvih probelma. Sto se tice odlaganja, stavi poklopac na otvore, dobio si ih veroatno uz teleskop. Na kraju sve prekrij nekim velikim carsafom da dodatno zastitis teleskop od prasine, mada prasina nije najveci neprijatelj ogledala vec polen.

E da, setih se da pomenem,, ako uneses vlazan teleskop u kucu nemoj odmah da prekrivas ogledala. Ostavi tubus otvoren da mu se unutrasnjost dobro isusi. Ako ga prekrijes neisusenog moze da se desi da ti se cak i primarno ogledalo tokom veceri zamagli jer vlaga nije imala gde da ''pobegne''. Cak i ako ti unutrasnjost deluje suva ipak ga ostavi neko vreme otvorenog.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Magelan118

Ja sam moj uzeo polovan, znaci vec se "natapao" a i kod mene je bio na rosi napolju.
Mada kad rosa krene, kada koristis za vizuelno, primeti se pa se pokupis i odes sa livade.
Pri unosenju u kucu se cesto uhvati rosa po teleskopu zbog promene temperature. Ja je nikad nisam brisao i jos se sve drzi.
Mislim da to ne treba da te brine.

Kada je nesto novo, a pritom i dobro placeno, cuvamo ga kao kci u glavi ali to je napravljeno sa namerom da se koristi napolju tako da nemoj da se sekiras
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR