• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astro software

Started by Drazen, July 24, 2023, 12:52:43 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Drazen

Da li može neko da mi kaže kako se zove astronomski program koji može da se instalira na tablet, a prikazuje nebo u realnom vremenu na prostoru u koji se tablet usmeri (bio dan ili noć).Video sam to na nekom videu, ali nemam pojma o kojem je programu reč, mislim da može čak i da zumira objekte u koji je tablet usmeren. Znači, tablet služi kao teleskop i preko njegovog usmerenja na određeni deo neba vide se dostupni astronomski objekti.

Astro_fun_times

Da li mozda mislis na Stellarium?
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

mboskovic

Ima puno takvih softvera za Android i iOs. Više manje svi mogu da koriste senzore na tel, da izračunaju gde je tel okrenut i prikažu taj deo neba. Neki imaju varijantu da je taj prikaz polu-providan pa iza vidiš pravo nebo.
Ovde su neki za Android: LINK
Ja na iOS-u koristim. Sky Safari, Night Sky, Sky Guide

Ljubo

Ima i astronomski program koji može da se instalira na tablet, zatim staviš tablet na teleskop, i on ti pokazuje u kom smjeru gledaš nebo (kartu neba).

spadej

Quote from: Ljubo on July 24, 2023, 01:32:10 pmIma i astronomski program koji može da se instalira na tablet, zatim staviš tablet na teleskop, i on ti pokazuje u kom smjeru gledaš nebo (kartu neba).

"Astrohopper" se zove. Postavis telefon/tablet u osu teleskopa, nadjes neku poznatu zvezdu ili planetu i podesis je kao referencu u softveru (aligment). Gde god da okrenes teleskop, telefon/tablet ce ti pokazati gde si. Ako mu zadas da nadje neki objekat (ima M katalog ucitan ali moze i druge), strelicama te vodi gde treba da okrenes teleskop
Za preciznu navigaciju potrebno je cesce raditi aligment. Ja to stalno radim, svaki novi objektat postavim kao pocetni, narocito ako prelazim sa jednog kraja neba na drugi. Ako su objekti blizu onda ne mora. Naravno, sve zavisi od toga koliko precizno postavis uredjaj u osu teleskopa, koliko je precizan GPS senzor, podesavanje lokacije itd.

Ako neces da koristis tablet kao interakivni trazilac, onda ti je bolji "SkySafari". Ima besplatna verizja, ogranicenih mogucnosti, ali ni pro verzija nije preskupa. Radi skoro isto kao "Stellarium" ali mi se cini da drasticno manje opterecuje telefon. U stvari, kod mene Stellarium nije ni hteo da radi na tel. Isprobao sam gomilu raznih aplikaicja i SkySafari  se pokazao kao najbolji.

vlaiv

Postoji i Celestron Star Sense

On radi malo drugačije od ostalog software-a i potreban je hardware dodatak da bi radio kako treba. Dosta je precizniji od software-a koji koristi kompas / akcelerometar u telefonu za strane sveta jer koristi plate solving - odnosno kamerom telefona posmatra zvezde i upoređuje sa bazom podataka.

Da bi se koristio - potrebno je postolje za telefon sa integisanom prizmom - koja omogućuje telefonu da "gleda" u istom pravcu u kojem je usmeren teleskop.

Mislim da se takvo postolje može 3d odštampati ako se uzme ogledalo / prizma iz obične jeftine 1.25" dijagonale (ali nisam 100% siguran, jer nisam video da je to neko zapravo uradio).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Drazen

Hvala na mnogobrojnim odgovorima. Da budem precizniji molio bih nekoga da pogleda navedeni video vezan za Binocular Mirror, negde u sredini videa osoba preko tableta sa navedenim programom prelazi preko neba. Interesuje me taj program, možda ste ga već u odgovorima i naveli.
Hvala.
https://opticalmirror.com/binocular-mirror-mount/

Astro_fun_times

To nije Stellarium.
U komentarima videa neko je postavio pitanje "koja je to aplikacija?", na sta je dobio odgovor od samog kanala koji glasi "dobro pitanje, postoje mnoge aplikacije za posmatranje sazvezdja" 🤣
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Drazen

Pronašao sam i skinuo navedenu aplikaciju - Star Walk 2.
Hvala svima na pomoći i savetima.

stameni

Ako nije dockan, naveo bih i dve aplikacije koje ja koristim: već pomenuti Sky Safari, kao i Mobile Observatory Free.

Drugopomenuti ima veliku količinu numeričkih (ali i tekstuelnih) podataka, i može da posluži i za traženje objekata po nebu :)
Astronomsko društvo "Ruđer Bošković"

Drazen

Hvala na informaciji, pogledaću ih i sigurno iskoristiti kada mi budu potrebni.

ε Aurigae

Sky Safari je daleko najbolja app, po mom mišljenju i za mene.
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod
SVBony SV165 30/120 guider scope + SV305 pro gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5