• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Gdje probati/kupiti Canon 15x50 IS dvogled?

Started by a6fam, February 07, 2024, 11:24:21 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

a6fam

Pozdrav,
Novi sam na forumu, ali dugogodisnji zaljubljenik u astronomiju :) Zelio bih da kupim Canon 15x50 IS zbog odlicnih recenzija, ali bih ga svakako volio probati prije kupovine. Da li postoji radnja na prostoru Balkana koja ga ima na stanju, ili mi je jedina sansa Njemacka?

Ljubo

February 07, 2024, 01:32:46 pm #1 Last Edit: February 07, 2024, 01:40:42 pm by Ljubo
Dobrodošao na Forum!

Ja sam moj Canon 18x50 IS kupio u Zagrebu, doduše poodavno. Možda se može još tamo poručiti, ali male su šanse da ga imaju na stanju. Vjerovatno zastupnik Canona u Beogradu može poručiti isti. To isključuje isprobavanje, ali ako ti Herceg Novi nije daleko, možeš pogledati kroz ovaj moj 18x50 IS - oni su veoma slični.

Izuzetno sam zadovoljan njime - predobar kako za dnevna, tako i za noćna posmatranja. Najčešće za astronomiju ga koristim da uočim novo pojavljene komete, a preko dana, osim za prirodu, koristim ga za posmatranje pjega na Suncu (uz obavezan solar filter!! - da ne dobijem opet packu od mod. :) )

Nije težak (osim ako se radi o baš starijim osobama, ili djeci mlađoj od 9 godina - oni ga malo teže mogu duže držati). Stabilizacija slike radi fenomenalan posao, koristim punjive baterije, ali i ove obične traju dosta.  Od dodataka kupio sam par 58mm Cokin UV filtera za ljepšu sliku preko dana, a treba da mi stignu i dva gumena sjenila za okulare, jer komšija nagario LED rasvjetu, pa da ublažim bočna svjetla pri noćnom posmatranju. Još bolja varijanta bi bio bino bandit, ali ga ne mogu pronaći, pa ako neko zna gdje ga kod nas ima neka okači ovdje. (Trebalo bi da se može naći u nekoj bolje snabdjevenoj prodavnici lovačke opreme)

Za noćna posmatranja malo je više zastupljen među amaterima model 15x50 IS, jer daje svjetliju sliku (a to znači lakše uočavanje traženog noćnog objekta), a sve to ide uz neko prirodnije uvećanje... Ali ja sam sasvim, ali ono baš sasvim zadovoljan i ovim 18x50.

a6fam

Hvala Ljubo. Zapravo i nije losa ideja ako bih pronasao nekoga ko posjeduje jedan od ta dva dvogleda da se dogovorimo oko isprobavanja :) Pred kraj jula ove godine sam u Crnoj Gori, ako do tad ne uspijem isprobati dvogled, a budem u blizini Herceg Novog, svakako cu te pokusati kontaktirati :)

P.S. Ako je neko iz Beograda ko posjeduje dvogled voljan da mi omoguci da ga isprobam, ovaj vikend sam u Beogradu (09.02-11.02), pa pisite :)