• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Analemma

Started by aleksa, February 25, 2024, 11:19:46 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aleksa

U astronomiji, analema je dijagram koji prikazuje položaj Sunca na nebu gledano sa fiksne lokacije na Zemlji u isto srednje sunčevo vreme, pošto ta pozicija Sunca se menja tokom godine. Dijagram će podsećati na cifru osam.
Ovo je jedan običan pogled na ovaj prirodni fenomen na kojega nije dovoljno odvojena pažnja.Jedina naučna konstatacija je od Johannes Keplera stara 394 gdine,a to je ovo:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Analema
Jedan video prikaz izgleda ovako:
https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu-sn&q=Analema#fpstate=ive&vld=cid:b3312d4d,vid:Deli5COMJhs,st:0
Dali se još neko interesuje za ovaj fenomen?

vlaiv

Ne bih baš rekao da se posebno interesujem za taj fenomen, ali je svakako vrlo interesantna pojava a i video koji si linkovao je izuzetno interesantan i lepo urađen.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Evo članak koji je pre par godina pisan na Astronomskom magazinu.
https://www.astronomija.org.rs/posmatranja/14668-analema
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Yagodinac

Quote from: aleksa on February 25, 2024, 11:19:46 pmDali se još neko interesuje za ovaj fenomen?

Ja bih rekao da je problem sa analemom što se veoma teško fotografiše. Treba imati idealno tripod koji se ne pomera cele godine, stoji negde na terasi ili kako god; ili ako se pomera da možeš na osnovu orijentira uvek da pronađeš isti položaj kamere. A činjenica da je u hladnijoj polovini godine skoro konstantno oblačno sasvim sigurno ne pomaže.

Astro_fun_times

Ako se tripod postavnja na markiranu lokaciju uvek, pa i da je 1m razlike, ne verujem da bi to bilo bas toliko primetno.
Na neki beton obeleziti tacku i uvek postavljati tripod tako da centar bude na toj tacki i problem resen. Ne mora da stoji cele godine napolju.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

aleksa

Sviđa mi se sadržaj o Analemi objavljen u Astronomskom Magazinu 16 januara 2021 godine.
Posmatrač koji prati Analemu mora da beleži podatke  12 meseci i svaki dan u istom vremenu da ih uzima.Pa primerom toga za slučaj Solsticija kada je Sunce najviše uzdignuto ili najmanje uzdignuto u momentu maksimalne vrednosti najveća distanca u 2023 godini je 47 stepeni 28 minuta i 30 sekundi . Međutim kada posmatramo Analemu onda to radimo drugačije, sami odabiramo momenat nekog vremena kada sve uzorke uzimamo svakoga dana u istom vremenu a to se vreme neće poklapati sa vremenom Solsticija.Pa stoga vrednost kod nas posmatrača Analeme neće biti kao kod globalnog Solsticija. U mom slučaju ja sam Analemu pratio u 12 sati 0 minuta i 0 sekundi  tokom cele godine.Dobijena distanca je bila sada 46 stepeni 50 minuta 16 sekundi.Ono drugo što je važno kod Analeme je i momenat kada se Sunčeva putanja ukršta.U mom slučaju momenat je za 2023 godinu bio 13.4.2023 i 30.8 .2023. Najvažnije iz toga je da se poziciono događa tu oko + 9 stepeni ili tačnije u mom slučaju za slučaj kada se Sunce uzdizalo 13. aprila ugao je bio + 9 stepeni 2 minuta 6 sekundi a kada se Sunce spuštalo 30 avgusta ugao je bio + 9 stepeni 1 minut 49,7 sekundi .Ovi podaci se ne menjaju bitno ni za druge godine, ni pre , ni kasnije.Maksimalna greška je 24 minute  za vreme prošlih i budućih 5 godina.Postoji još jedan podatak koji se događa kod Analeme.Ukrštanje Analeme se događa 24 dana nakon prolećne radnovnice i 24 dana pre jesenje ravnodnevnice.Ukršta se uzlazna putanja Sunca kad se Sunce brže kreće i putanja silazna kada se Sunce sporije kreće.U mom slučaju Sunce se kretalo brzinom kojom je za 24 sata je prelazilo 42.286 km kada se dizalo a prelazilo je 35.859 km kada se spustalo.Još nesto postoji a vezano je za momenat preseka Analeme a ono se tiče razdaljine Sunca pri momentu preseka dveju putanja.U momentu dizanja Sunca udaljenost od Zemlje mu je 13 aprila bila 149.959.516 km a u momentu spuštanja 30 avgusta udaljenost je bila 151.044.939 km.To je razlika od 1.085.423 km ,ta razlika je velika a koja se događa pod istim uglom od + 9 stepeni i u aprilu i avgustu.Analemine suze su najizduženije u momentima kada Sunce se kreće najsporije. Momenat Sunčevog najmanjeg kretanja za 2023 godine bio je zimi između 3 i 4 januara čija vrednost je bila 168 km u roku 24 sata a letnji momenat je bio između 4 i 5 jula kada je vrednost bila 391 km u roku 24 sata. Ostaje još da se da odgovor: Zašto je Analema nepravilna 8 ?ili na pitanje : Zašto  je jedna suza manja a druga je veća ? Odgovor bi usledio da je suza manja na strani gde Sunce potrošilo 139 dana za kretanje kao deo od ukupne  godine a suza je veća gde je Sunce potrošilo 226 dana  za kretanje kao deo od ukupne godine.

Yagodinac

March 01, 2024, 04:12:58 pm #6 Last Edit: March 01, 2024, 04:19:08 pm by Yagodinac
Quote from: Magelan118 on February 29, 2024, 04:48:40 pmAko se tripod postavnja na markiranu lokaciju uvek, pa i da je 1m razlike, ne verujem da bi to bilo bas toliko primetno.
Na neki beton obeleziti tacku i uvek postavljati tripod tako da centar bude na toj tacki i problem resen. Ne mora da stoji cele godine napolju.

Nije problem položaj tripoda nego glave, naročito ako intenzivno koristiš taj tripod jer nemaš drugi - mada većina boljih glava ima libelu i uglove ispisane pa je s njima lakše. Nije to 100% tačno ali mislim da bi bilo dovoljno precizno. Tvoje je samo da ne skidaš glavu sa tripoda godinu dana.

Ovo je idealan projekat za one koji imaju meteorološke kamere sa širokim uglom. Mogao bi i timelapse da se uradi. Ja imam i aparate i tripode i glave, ali nemam vremena i nemam ovde terasu :---)

Inače Ajomamitis ima odavno lepu galeriju analema, kontam da se prilično pomučio da bi sve to napravio onako kako valja.

Joza

Za snimanje analeme može se lepo iskoristiti stari mobilni telefon.
- Kamere su solidnog kvaliteta. Sasvim dovoljne za ovu svrhu.
- Kamere su širokougaone pa mogu obuhvatiti celu analemu.
- Može se pričvrstiti negde i 'zaboraviti'. Nema pomeranja.
- Može se napraviti program koji će svakog dana u željeno vreme da napravi snimak.
- Ako nije stalno priključen na punjač treba samo povremeno dopuniti baterije.
- Može se postaviti i na mesto gde nama struje, na nekoj vikendici, ali je potrebno povremeno da se priključi na powerbank zbog dopune baterija.

Što se tiče programa on bi trebalo da:
- omogući postavljanje vremena u koje želimo da se napravi snimak.
- snimke sačuva u memeoriji telefona.
- da nacrta proračunatu amalemu preko slike tokom podešavanja telefona kako bi se telefon lakše postavio u odgovarajući položaj i napravila kompozicija slike. Ovo bi omogućilo i bolji izbor vremena kada bi trebalo napraviti snimak.
- da preko web intefejsa i WiFi mreže omogući
    - uvid u stanje baterije
    - download slika koje su napravljene.

Imate li vi neku ideju ili zahtev šta bi program još trebalo da omogući.

Ja se bavim programiranjem. Do sada nism ništa radio za android i mobilne telefone, mada sam razmišljao da malo probam i tu oblast. Ovo mi deluje prilično zanimljivo i privlačno pa možda i pokušam da napravim tako nešto.

Yagodinac

Svaka ti čast za ideju, još ako realizuješ...  ;D
Uglavnom sve si opisao šta bi program morao da ima. Malo treba to razraditi oko fotografisanja, jer ako pustiš automatiku da radi na starijim telefonima - zabrljaće. Oni imaju tendenciju da sve preeksponiraju, nebo i Sunce naročito. Zato je bolje da program snimi svakog dana istovremeno dve slike, jednu normalno eksponiranu za pozadinu (na kojoj je Sunce "izgorelo") i drugu podeksponiranu gde je Sunce kružić. Posle se to uklopi i lepo ispadne.
Ako program prepozna noviji telefon (sa auto-HDR modom) onda ovo nije potrebno.
Takođe smisli i šta program treba da kaže kad fotografiše oblačan dan (tipa Error 404  ;D ).

Joza

Hvala što si me podsetio za kontrolu kamere i ekspozicije. Stavljeno je na spisak.
Nema potrebe za snimanjem dve slike, dovoljna je samo jedna i to ona sa Suncem.
Ova prva 'normalna' dovoljna je samo jedna. Kada bi se snimala u isto vreme kadi i Sunce bile bi jako duboke senke i sve bi bilo u kotra svetlu. Zato treba 'normalnu' sliku snimiti nezavisno i to kada je osvetljenje scene dobro i zanimljivo. Ako pogledaš pažljivije takve su i slike na linku koji si postavio.

Slike bi bile snimljene svakog dana a neziv slike bi bio datum. One bez sunca će biti totalno crne i ručno odbačene kod obrade. Takođe bi bio odbačen i višak dobrih slika. Ako pogledaš slike na linku one imaju tek oko 46-50 snimaka suncašto dođe otprilike jedan nedeljno. Rastojanja između slika nisu jednaka što znači da je i on imao problema sa oblacima.

Slikanje bi trebalo da ide kroz neki filter (Baader) jer dugotrajno izlaganje suncu sigurno ne bi bilo zdavo za senzor kamere i samu kameru. Trebalo bi i telefon zaštititi od sunca i vremskih uticaja.

Yagodinac

Kome je ovo komplikovano i dugo, može da proba Mesečevu analemu da snimi.
Evo teksta.