• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mofidikovanje D5100

Started by Predrag, May 30, 2024, 07:08:37 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Imam par pitanja za vas u vezi nikona D5100.
Da li se isplati modifikovati ovaj fotoaparat za astrofotografiju? Kroz teleskop, kao i slikanje Mlečnog puta i sl.
Ko to u Srbiji radi i koliko se naplaćuje otprilike, pošto bukvalno pojma nemam kolika je cena toga?
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

A lepo smo ti pričali onomad nemoj Nikon osim ako ne radiš svadbe ;D
Sad ozbiljno, ne znam nikog u Srbiji da to zvanično radi ni za Canon a kamoli za Nikon. Da ne bude da reklamiram nekog, ali sa ovim servisom generalno imam dobro iskustvo kad god je trebalo nešto da se radi. Verujem da bi moglo nešto da se dogovori pošto je fleksibilnost ovde bitna, budući da ovlašćeni servis u principu nije raspoložen za bilo šta što fabrika nije predvidela. Sigurno može preko neta da se naruči komplet za ugradnju pa onda ili sam to da radiš po uputstvima sa YT ili da platiš nekome. Ja bih recimo odabrao Baader za to, ali on nema u ponudi Nikonove filtere.

Čime bi fotografisao, tipa teleobjektivi, neki teleskop...? Ako skineš sve recimo sa senzora (tj ne staviš taj famozni astrofilter) onda dobiješ fulspektrum aparat, autofokus ne radi ali zato vidi sve, od UV do dubokog IC spektra. Onda ti samo treba UV-IR cut filter koji staviš recimo na teleobjektiv i snimaš samo vidljivi spektar, ali sa proširenom osetljivošću u H-alfa opsegu. Prednost bi bila što onda noću snimaš magline a danju uzmeš IR filter i slikaš iz ruke, dok se ja patim u podne sa tripodom i 30sec na ISO800 na nemodifikovanom aparatu.

Predrag

Uh, sad vidim da sam naslov pokidao. :)
Nabavio sam povoljno Sony A7II sa samo 500 okidanja...nevera, pa bi ovaj nikon da sredim za astrofoto. Da, hteo bih pun spektar. Zbog transporta sam prodao stari dobson 250mm, pa sad planiram montažu star adventure gti i neki objektiv 1.8 ili 2.8. Pa kasnije kad zena odobri napismeno još opreme. Za sad hoću ovakvu mobilnu opremu za slikanje i lakši transport da ne bih decu stalno slao pešaka kad krenemo negde.
Nikon bi bio iskljucivo za astrofoto, za ostalo je tu Sony.

Da, pričali ste mi za Nikon, ali problem sa manjkom objektiva sam kasnije shvatio.
Hvala ti za ovaj link prema servisu.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

Generalno 5100 je cool jer ima malo bolji senzor nego odgovarajući Kanoni (odgovarajući bi bio 600D) ali je jedina falinka ova astromodifikacija. Ako odlučiš sam da radiš ovde imaš kratko uputstvo, a ako hoćeš baš u fulu da odradiš i to da platiš, i nije ti hitno možeš meni da pošalješ kameru pa da je ovde rade ovi momci. Ima još njih koji ovde rade a cene su slične, samo Baader ne nađoh da nudi za taj Nikon.

Predrag

Hm, pa pošto vidim da modifikacija košta minimim 270e, a aparat vredi 150e možda i probam sam. Ne mogu mnogo da izgubim i ako ga upropastim.
Ako se ne snađem možda ti se javim pa se dogovaramo. U svakom slučaju ti hvala.
Pogledaću i neki tutorijal više.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Astro_fun_times

Ja sam sam to odradio na svom Canon 600D.
Ima par solidnih tutorijala. Uopste nije tesko uraditi. Najgori je ustvari taj neki subjektivni strah da se ne upropasti senzor (kao da zlata vredi).🤣

Ja sam narucio pre modifikacije jos jedan iz Kine, reko ako ovaj zeznem da imam rezervni ali sve je proslo dobro (sem moje male gluposti o kojoj necu pisati jer sam se pravio pametan🤣)

Ali ne treba se plasiti toga. Samo se dobro informisati ako ima tutorijala i polako.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Yagodinac

Realno treba paziti jer kad stavljaš zamenski filter na senzor, ako padne i jedno jedino parčence prašine - pozdravi se sa time, videće se na svakoj slici dok god budeš imao taj aparat  ;D Jeste da flet pomaže, ali ipak nervira.

Astro_fun_times

Pa flatovi to sve peglaju ali da, treba paziti maksimalno na to, i ni u kom slucaju ne sme da se koristi super lepak da se fiksira zamenski filter za kuciste stock filtera, znaci to nipošto da se ne radi, nadam se da to nikom nece pasti napamet, to je jako nepromišljena i glupa ideja, nikako to niko ne bi nikad smeo da uradi i da zezne svoju modifikaciju, to nikako....
🤣🤣🤣🤣🤣
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

vlaiv

Quote from: Astro_fun_times on June 03, 2024, 11:30:36 amPa flatovi to sve peglaju ali da, treba paziti maksimalno na to, i ni u kom slucaju ne sme da se koristi super lepak da se fiksira zamenski filter za kuciste stock filtera, znaci to nipošto da se ne radi, nadam se da to nikom nece pasti napamet, to je jako nepromišljena i glupa ideja, nikako to niko ne bi nikad smeo da uradi i da zezne svoju modifikaciju, to nikako....
🤣🤣🤣🤣🤣

Hvatajte beleške ljudi, ovako se govori iz iskustva :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Hahahahaha
DIY gone wrong🤣
Mislim sve je odradjeno lagano i savrseno. Jos ja kupio UV/IR cut zamenski filter. Sve top izgledalo. Medjutim stock filter koji sam izvadio je bio zalepljen za nosac nekim crnim materijalnom, kao mozda silikon ili guma. Ne znam sta je. Reko, kako da ja "za svaki slucaj" fiksiram ovaj zamenski iako nigde ne bi mrdnuo.
Reko znam, super lepak🤣

A kad se lepak aplicira, ono belo kao izmaglica se širi od same tačkice lepka i ode po tom filteru...
Bas se vidi po ivicama na slikama.
Sreca pa flatovi to peglaju.

Imam drugi senzor koji sam kupio za slucaj da ovaj zeznem prilikom modifikacije pa mogu sa njega da skinem taj deo koji ide ispred samog senzora koji nosi te filtere i da to resim.
Ali opet kazem, flatovi to sve ispeglaju odlicno pa se ne cimam oko toga vise.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš