• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Spacex starship launch 4 Live

Started by Kizza, June 06, 2024, 02:56:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Može se reći da je let bio uspešan iako je brod, jedno zakrilce je skoro izgorelo,uspešno završio let. Zanimljivo da su namerno uklonili dve zaštitne ploče na donjem delu broda, da bi videli kolika će biti oštećenja.
Meni nije jasno zašto brod ne uspori pre nego što uđe stratosferu? I minimalno smanjenje brzine smanjilo bi trenje.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

nemars

Nema dovoljno goriva da uspori. Par procenata ne znaci dovoljno a vise od toga je neefikasno jer je raketna jednacina eksponencijalna a ne linearna, tako da za malo tezi teret (u ovom slucaju dodatno gorivo) treba mnogo vise goriva, tj. mnogo veca raketa.

Evo koliko mu je preostalo goriva u tom trenutku (ovih par piksela levo kod LOX i CH4) od punog rezervoara. Pri tom mu to gorivo treba da uradi finalni burn kako bi sleteo.

SW Newton 130/900 EQ2

Kizza

Mislio sam na  misije ka Mesecu i Marsu. Pošto će u svakom slučaju dopunjavati gorivo u Svemiru, može da odvoji neku količinu goriva i za usporavanje. Treba shvatiti o kolikom brodu je reč.U prečniku ima devet i dužinu oko pedeset metara. Lako je zaštiti kapsule sa tri, četiri člana posade ali ovoliki brod je mnogo teže. Vidim da će pojačati zaštitu debljim pločicama ali i povećava težinu broda.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

nemars

Za Mesec i nema druge opcije nego da ga uspore skroz koristeci gorivo. Sto se Marsa tice, atmosfera moze da pomogne u nekoj meri ali ne znam koliko posto je bas retka. Svakako ce u oba slucaja morati da koriste gorivo i da udju u orbitu oko tog tela, kao i da deorbitiraju starship. Sto se Zemlje tice, iznenadio bih se da se ikad nadju u situaciji da imaju "viska" goriva da mogu znacajno da uspore tako a ne koristeci atmosferu. Svakako bi neko ko se vise razume u tu temu mogao da kaze nesto vise i konkretnije od mene.
SW Newton 130/900 EQ2